Több mint 12 ezer acélkohót, erőművet, olajfinomítót, papír-, üveg- és cementgyárat érint az EU jelenlegi...

Több mint 12 ezer acélkohót, erőművet, olajfinomítót, papír-, üveg- és cementgyárat érint az EU jelenlegi tagországaiban a jövőre működésbe lépő európai szén-dioxid-kereskedelmi mechanizmus, amelynek első fontos részhatáridejét, március 31-ét a tagállamok többsége lekéste. Eddig a napig ugyanis csak öt kormány (a finn, a dán, az ír, a német és az osztrák) küldte meg az Európai Bizottságnak (EB) azt a dokumentumot, amely bemutatja, az említett üzemek egyenként mennyi szén-dioxid-kibocsátási lehetőséggel gazdálkodhatnak bírságmentesen 2005-2007 között, akár úgy, hogy maguk használják fel kvótájukat, akár úgy, hogy annak egy részét - kevésbé környezetszennyező technológiára áttérve - eladják más vállalatoknak. Az öt éltanulón kívül Nagy-Britannia, Hollandia és Portugália egy-egy előzetes tervezetet juttatott el Brüsszelbe, sőt így tett Lettország is, jóllehet a tagjelölt országoknak megszabott határidő május 1-je.

Az EB-nek három hónapja van rá, hogy ellenőrizze, a nemzeti kiosztási tervek (nkt) megfelelnek-e az uniós jogszabályban előírt kritériumoknak - például tekintetbe veszik-e a piacra várhatóan belépő új szereplőket -, nem részrehajlóak-e egyes vállalatokkal, s nem túl bőkezű-e a kvótaosztogatás. A tökéletlennek ítélt tervet az EB korrekcióra visszadobhatja, de 2004. október 1-jére mind a 25 tagállam nkt-jét véglegesíteni kell ahhoz, hogy a tavaly októberben elfogadott uniós irányelv alapján 2005. január 1-jén elkezdődhessen a "gázkereskedelem".

A kiotói egyezmény szerint az EU 15 régi tagállamának 2008-2012 között az 1990-eshez képest átlagosan 8 százalékkal kell csökkentenie szén-dioxid-kibocsátását, ám ebből az egyes országok eltérően veszik ki a részüket. Az elmaradottabbak - ahol gyorsabb ipari fejlődés várható, mint például Görögország és Portugália - 25-27 százalékkal is növelhetik kibocsátásukat, míg a fejlettebbeknek (így Ausztriának, Dániának, Németországnak) 13-21 százalékot le kell faragniuk bázisévi "gáztermelésükből".

A szén-dioxid-kereskedelem lehetőségével az EU a kiotói kötelezettségek - amúgy költséges - teljesítését kívánja olcsóbbá tenni. Az első, 2007 végéig tartó szakaszban az összes európai szén-dioxid-szennyezés mintegy felét kibocsátó szektorokra, azután pedig másokra, köztük az alumínium- és vegyiparra, valamint a közlekedésre is kiterjedő közösségi előírás alapján a kormányok "szűkmarkúan" - tehát a mai kibocsátási szinteknél alacsonyabban - állapítják meg az éves légszennyezési kvótákat az egyes üzemekre. A remények szerint azok a vállalkozások, amelyek viszonylag olcsón képesek "bezöldíteni" termelésüket, érdekeltek lesznek a gyors és erőteljes korszerűsítésben, mert fölöslegessé vált kvótájukat jó áron eladhatják majd a várhatóan spontán kialakuló szén-dioxid-tőzsdéken a drágábban és lassabban haladóknak. Az EB becslései szerint a 15 tagú EU kiotói kötelezettsége így összesen mintegy évi 3 milliárd eurós ráfordítással megúszható, míg ez a szén-dioxid-kereskedelem nélkül ennek a duplájába kerülne.

KOCSIS GYÖRGYI / BRÜSSZEL

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Aki forró szelet vett

Lázasan számolgatnak a világ nagy energiafogyasztói: saját szén-dioxid-kibocsátásukat csökkentsék-e, vagy más cégektől vásároljanak kvótát, hogy fenntarthassák a jelenlegi légszennyezési szintet. A nemzetközi kvótakereskedelembe már több magyar cég bekapcsolódott.

Bajban Matolcsy unokatestvérének bankja, intézkedik az MNB

Bajban Matolcsy unokatestvérének bankja, intézkedik az MNB

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

3,3 milliárd került Tállai focicsapatához

Nyelvlecke a Porschétól: így kell kimondani az elektromos autójuk nevét

Nyelvlecke a Porschétól: így kell kimondani az elektromos autójuk nevét

Új-Zélandon megszavaztatják a marihuána legalizálását

Új-Zélandon megszavaztatják a marihuána legalizálását

Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

Betörtek Quentin Tarantinóhoz

Betörtek Quentin Tarantinóhoz