1989: A költségvetésről leválasztják a Társadalombiztosítási Alapot, megteremtik a lehetőséget egészségügyi magánvállalkozások létrehozására.

1990: Megszűnik az egészségügy adóból történő finanszírozása, forrásává a járulékfizetés válik. Szétválasztják az állami és az önkormányzati feladatokat, az egészségügyi intézmények (néhány minisztériumi tulajdonú kórház, klinika kivételével) a helyi önkormányzatok tulajdonába kerülnek.

1991: Megalakul az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), és kettéválik a társadalombiztosítás (nyugdíj- és egészségbiztosítási alapra).

1992: Magzatvédelmi törvény születik. Eltörlik az állampolgári jogon járó egészségügyi ellátást, életbe lép a biztosítási alapon járó jogosultság. A körzeti orvosok egyéni vállalkozást hozhatnak létre, munkájukat a hozzájuk bejelentkezett lakosok száma alapján fizeti az egészségbiztosító.

1993: A nyugdíj- és az egészségbiztosítási önkormányzatok létrehozása. Új, a teljesítményt honoráló kórház- és rendelőintézeti finanszírozási rendszer lép életbe. Jogszabály születik a kölcsönös önsegélyező, nonprofit egészségügyi pénztárak kialakításáról.

1994: Törvény szabályozza a Magyar Orvosi Kamara jogait a szakma képviseletéről, beleszólását az egészségpolitika kialakításába.

1995: A Bokros-csomag éve. A takarékosság jegyében megszűnik például a keresőképes korúak fogmegtartó kezelésének ingyenessége.

1996: Törvény a kórházi kapacitások csökkentéséről.

1997: Az 1972-est felváltó új egészségügyi törvény parlamenti vitája.

1998: Az új egészségügyi törvény elfogadása. Egészségügyi pótköltségvetés: az E-alap hiánya a tervezett nyolcszorosa. Miniszteri rendelet szabályozza a természetgyógyászi tevékenységet, törvény születik az egészségügyi adatok kezeléséről, az adatvédelemről. 30 milliárd forintos állami kórház-konszolidáció. Telkiben megnyílik az ország első magánkórháza. A parlament megszünteti a tb-önkormányzatokat.

1999: A háziorvosi praxis adható-vehető vagyoni joggá válik. Útjára indul az irányított betegellátási modell.

2000: Kormányrendelet kötelezi a háziorvosokat, hogy rendszeres időközönként vizsgálják meg a hozzájuk bejelentkezetteket. Az első kórház-privatizációról szóló szegedi tervek. Az OEP a pénzügyi tárcától az Egészségügyi Minisztérium felügyelete alá kerül.

2001: Miniszteri rendelet szigorítja a gyógyszergyárak promóciós tevékenységét. Jelentősen csökken a drága készítmények gyógyszertári árrése. Bezárják a fővárosi Mentőkórházat. Ismét ingyenesek a fogmegtartó kezelések. A miniszter meghirdeti a népegészségügyi programot. Törvénytervezet készül az egészségügy privatizációjára.

2002: Az Országos Haematológiai Intézet és a Szabolcs utcai kórház összevonásával Országos Gyógyintézeti Központ alakul. A kormány felrúgja a gyógyszergyártókkal korábban megkötött középtávú ármegállapodást.

2003: A parlament elfogadja az új kórháztörvényt, az Alkotmánybíróság pedig kifogást emel elfogadásának módja ellen. Megegyezés a gyógyszergyárakkal: profitjuk egy részét befizetik az OEP-kasszába.

2004: A gyógyszerárak hatósági csökkentése.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Betörték a szegedi Fidesz-iroda ajtaját

Betörték a szegedi Fidesz-iroda ajtaját

Macron meghátrálása sokba kerül, de bevethetik a GAFA nevű csodafegyvert

Macron meghátrálása sokba kerül, de bevethetik a GAFA nevű csodafegyvert

Csaknem a korábbi dupláját fizeti az állam az üzemi balesetek miatti táppénzre

Csaknem a korábbi dupláját fizeti az állam az üzemi balesetek miatti táppénzre

A kormánylap megmagyarázza a „rabszolgatörvényt”: a kínaiak 12 órát dolgoznak

A kormánylap megmagyarázza a „rabszolgatörvényt”: a kínaiak 12 órát dolgoznak

Elkészült a Cápasuli az Állatkertben

Elkészült a Cápasuli az Állatkertben

Keith Richards felhagy az alkohollal

Keith Richards felhagy az alkohollal