"Az Alkotmánybíróság (AB) álláspontja szerint a feltett kérdés nem utal arra, hogy egy eredményes népszavazás esetén a...

"Az Alkotmánybíróság (AB) álláspontja szerint a feltett kérdés nem utal arra, hogy egy eredményes népszavazás esetén a már létrejött status quót (praxisprivatizáció, magánklinikák stb.) is meg kellene változtatni" - mondta ki az AB 52/2003. számú, tavaly november 10-ei határozatában, amellyel gyakorlatilag jóváhagyta az aláírások gyűjtését a kórháztörvény ellen kiírandó népszavazáshoz. A végső soron eredményesnek bizonyult, 230-240 ezer hiteles aláírást összegyűjtő kampány a Munkáspárt nevéhez fűződik, noha hivatalosan a "Munkáspárt Központi Bizottsága, a Baloldali Front - Munkás Ifjúsági Szövetség és a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom" kezdeményezte. A referendumkezdeményezés pikantériája, hogy a Munkáspárt mellé állt a Fidesz-MPSZ is. Miután az Országos Választási Bizottság a múlt héten hivatalosan is sikeresnek minősítette az aláírásgyűjtést, már megkezdődött a két párt vezetői közt a verbális vetélkedés, vajon a polgári körösök hozták-e az aláírások többségét, vagy a munkáspárti aktivistáké az érdem. A referendum szorgalmazóit az sem tántorította el, hogy a jogszabályt az AB tavaly decemberi döntésével megsemmisítette - igaz, nem tartalmilag elbírálva azt, hanem "közjogi érvénytelenség" címén, a parlamenti újratárgyalás során elkövetett eljárási hibák miatt (HVG, 2003. december 20.).

A népszavazás sikeressége esetén - legalábbis egyfajta jogértelmezés szerint - a jövőre vonatkozóan ki lehetne mondatni az egészségügyben a privatizációs tilalmat. Azt a félelmet viszont maga az AB-határozat cáfolja, hogy egy esetleg sikeres referendum egyúttal "újraállamosítást" is jelentene. Fontos lehet még az időzítés is: a Munkáspárt egyértelműen arra törekszik, hogy a kérdést ("Egyetért-e ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt?") a Európai Parlament képviselőinek júniusi megválasztásakor tehessék fel. Ebben az esetben jó eséllyel meglenne az érvényességhez elegendő szavazat - az eredményességi küszöböt 1997 nyarán szállította le 50 százalék plusz egy szavazatról 25 százalék plusz egy azonos tartalmú voksra a parlament -, ám az MSZP politikusainak nyilatkozatai már előrevetítik, hogy újabb AB-állásfoglalást fognak kérni, és így a tényleges referendumra legkorábban csak a nyár végi politikai "uborkaszezonban" kerülne sor.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Mindenre vállalkoznak

Magasra emelte a lécet a kiskunhalasi önkormányzat: csak az pályázhat a városi kórház működtetésére, aki a következő három évben 1,5 milliárd forintot fektet a korszerűsítésébe.

Fölényes győzelemmel világbajnok Hosszú Katinka

Fölényes győzelemmel világbajnok Hosszú Katinka

Olyan technológiát talált ki a Facebook, ami megjósolja, hova fogunk menni

Olyan technológiát talált ki a Facebook, ami megjósolja, hova fogunk menni

Rémisztően pusztítja a rénszarvasokat a klímaváltozás

Rémisztően pusztítja a rénszarvasokat a klímaváltozás

A kétharmados többség önfeledten zikzikelt – ilyen volt a Bródy-koncert

A kétharmados többség önfeledten zikzikelt – ilyen volt a Bródy-koncert

Látványos újdonság jön a Facebookra, most már biztosan nem felejti el a fontos évfordulókat

Látványos újdonság jön a Facebookra, most már biztosan nem felejti el a fontos évfordulókat

Hogyan kerülhető el a súrlódás a csapaton belül?

Hogyan kerülhető el a súrlódás a csapaton belül?