A német közszolgálati televízió egyik regionális programja, a Norddeutsche Rundfunk reggeli hírműsorában mindig...

A német közszolgálati televízió egyik regionális programja, a Norddeutsche Rundfunk reggeli hírműsorában mindig levetítik a húsz évvel korábbi híradót is, így a nézők nemcsak Reagan amerikai elnököt vagy Csernyenko szovjet pártfőtitkárt láthatják újra, hanem például a német vasasszakszervezet, az IG Metall egykori harcos tüntetéseit is a 35 órás munkahét bevezetéséért.

Amit akkor végül kivívtak, annak megőrzéséért ma újra meg kell küzdeniük, mégpedig a siker garanciája nélkül. A harcot most a munkaadók kezdték, arra hivatkozva, hogy a magas munkabérköltségek miatt csak akkor tudják megőrizni a termékek versenyképességét, ha a munkavállalók azonos fizetésért hosszabb ideig dolgoznak. A "Dolgozz többet" akció kezdeményezője Heinrich von Pierer, a Siemens igazgatósági elnöke volt, aki szerint a cég több ezer németországi munkahelyét külföldre kell telepíteni - hacsak a dolgozók önként nem térnek át a 40 órás munkahétre.

Mivel azonban Németországban a munkaidőt és a fizetéseket az ágazati szakszervezetek és a munkaadói szövetségek közötti bértarifa-keretmegállapodások szabják meg, és ezektől nem lehet "csak úgy" eltérni, a többletmunkára kiegészítő bértarifa-szerződést kell kötni. Néhány ilyen eltéréshez már hozzájárultak a szakszervezetek - így például a Siemens mobiltelefon-gyártó részlegénél is -, ám általános visszakozásról szerintük szó sem lehet. "Szükség esetén harcolni fogunk" - kommentálta a munkaadói oldal előretörését Michael Sommer, a német szakszervezeti szövetség, a DGB elnöke, aki ezzel a jelszóval már nem csupán az IG Metall védőernyője alá tartozóknak, hanem a közalkalmazottaknak is védelmet ígért. Utóbbiakat Edmund Stoiber bajor tartományi miniszterelnök "fenyegette meg": az állam szolgálatában állóktól az abban a szférában ma kötelező 38,5 órás munkahét helyett heti 42 óra fáradozást követelve a köz érdekében.

A szakszervezetek a vívmányok védelmén túlmenően azzal is érvelnek a munkaidő-meghosszabbítás ellen, hogy az tovább rontaná a 4,5 millió munkanélküli amúgy reménytelen helyzetét, hiszen szakszervezeti számítások szerint a többletmunka legalább 100 ezer munkahelyet tenne feleslegessé. A munkaadói oldal viszont a gazdasági növekedésre gyakorolt pozitív hatást emeli ki: mivel az idén több ünnepnap is hétvégére esik, az éves munkaidő négy nappal hosszabb lesz, ami önmagában a bruttó hazai termékhez (GDP) fél százalékot ad hozzá. Mivel pedig a hat nagy gazdaságkutató intézet előrejelzése szerint az erre az évre várható bővülés összesen másfél százalék, ez aligha elhanyagolható tétel.

WEYER BÉLA / BERLIN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Időre megy

A gazdasági tárca, engedve a vegyipari cégek nyomásának, eltörölné az egészségkárosító anyagokkal dolgozók kedvezményes, heti 36 órás munkahetéről rendelkező 1990-es jogszabályt. A szakszervezetekjogbizonytalanságra hivatkozva tiltakoznak ez ellen.

Budapest = Isztambul: a Chelsea kapusának fogalma sem volt, hol játszottak a Vidi ellen

Budapest = Isztambul: a Chelsea kapusának fogalma sem volt, hol játszottak a Vidi ellen

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér

Európai kölcsönből bővülhet tovább a ferihegyi repülőtér

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót

A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót

Nem kell többé Londonig menni, konzulátus nyílt két brit nagyvárosban is

Nem kell többé Londonig menni, konzulátus nyílt két brit nagyvárosban is