A nulla akármennyivel megszorozva is nulla marad - e matematikai törvénybe ütközött a múlt héten az Európai Bizottság...

A nulla akármennyivel megszorozva is nulla marad - e matematikai törvénybe ütközött a múlt héten az Európai Bizottság (EB), amikor egész halkan (nem közösségi jogszabályjavaslatban, csupán helyzetjelentésben) megpendítette: a szeszes italokra vonatkozó jövedékiadó-rendszert hozzá kellene igazítani az inflációhoz. Az áfához hasonlóan az EU-ban a jövedéki adóztatást is némi közösségi szabályozás bástyázza körül, ami csak a megadóztatandó termékcsoportok definícióját, valamint a rájuk kivetendő legkisebb adószintet tartalmazza. A jövedékiadó-minimumot legutóbb 1993-ban határozták meg; e szerint a borra egyáltalában nem kötelező ilyet kivetni, a sörre 9 eurócent, az úgynevezett közbülső termékekre - például likőr - 45 cent, az égetett szeszes italokra pedig minimum 2,2 euró a jövedéki adó literenként.

Brüsszel szerint 1993 óta a hivatalos statisztikák alapján az EU-ban a fogyasztói árak átlagosan mintegy 24 százalékkal emelkedtek, az adóminimumokat legalább ennyivel volna időszerű növelni. Ezzel a kormányok zöme elvileg egyet is értene, előrelépni mégsem lehet, mert a hagyományosan magas alkoholadót alkalmazó tagállamok - mindenekelőtt Svédország, Finnország, Nagy-Britannia és Írország, valamivel mögöttük Dánia és Hollandia - csak akkor egyeznének bele a kulcsok inflációs kiigazításába, ha a borok adómentessége megszűnne. A 25 tagú EU-ban jelenleg 12 ország (köztük Spanyolország, Portugália, Olaszország, Ausztria és Németország), termelőit védve, nem vet ki jövedéki adót a borra, míg Franciaország hektoliterenként 3,4 eurót, Magyarország pedig 3,2 eurót számít fel. Ezzel szemben 1 hektó bor jövedéki adója a négy legmagasabban adóztató tagállamban meghaladja a 200 eurót.

A borok adómentessége sajátos módon a bortermelő országokban az uniós agrárpiacon védettségben nem részesülő sörök és más italok adószintjét is lehúzta, amióta az EU luxembourgi bírósága több ítéletében kimondta, hogy a tagállamok a jövedéki adóval nem terelhetik a fogyasztókat más, helyettesítő termékek felé, kivált úgy nem, hogy azzal burkoltan az importtermékeket büntetnék. Következésképpen az EU szinte kettészakadt: az északi sörtermelő országokban a bort, sört, égetett italokat olykor tízszer-hússzor nagyobb adók sújtják, mint a déli bortermelőkben. Bár a hivatalos forgalomban ez nem érezteti hatását - mivel az importitalokat a célország szabályai szerint adóztatják -, a szeszadók ilyen mértékű különbsége remek táptalaja az illegális kereskedelemnek. A turistáknak pedig olykor a hatóságok zaklatásait kell eltűrniük - állítja az EB, amelyhez tömegével futnak be lakossági panaszok, például olyan brit polgároktól, akiknek csomagtartóját a franciaországi Calais erre rendszeresített szupermarketjeiben végrehajtott kiadós bevásárlás után a Csatorna túlpartján saját hatóságaik kutatják át a "személyes szükségleteket" meghaladó mennyiségű sörös- és borosrekeszek után kutatva.

Az európai borlobbi erejét többször megtapasztalva az EB egyelőre csupán a minimális kulcsok inflációs korrekcióját veti fel, hozzátéve, hogy 24 százalékos emelés esetén hét tagállamban, köztük Németországban és Csehországban nőne a sör jövedéki adója, ugyancsak hétben - köztük Magyarországon - a likőröké, borpárlatoké, háromban pedig (például Szlovákiában) az égetett szeszeké. A tényleges kulcsok esetleges közelítéséhez Brüsszel egyelőre a kormányok és érdek-képviseleti szervek véleményét igényli, megjegyezve, hogy a zavarok kiküszöböléséhez a magas adókkal operáló tagállamoknak is mozdulniuk kell - mégpedig lefelé. Ez viszont az egészségügyi szervezetek tiltakozásába ütközhet, noha a magasan adóztató kormányok saját bevallásuk szerint is főleg költségvetési megfontolásokat követnek - a magas adók csupán a csempészek közérzetét javítják. Kevéssé valószínű, hogy az uniós szeszadóügy egyhamar nyugvópontra jut, hiszen adózással kapcsolatos döntésekben az új EU-alkotmány is fenntartja az egyhangú szavazás követelményét, s most már nem 15, hanem 25 tagállamnak kell konszenzust találnia.

KOCSIS GYÖRGYI / BRÜSSZEL

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Lefokozás

Egyre alacsonyabb alkoholtartalmú szeszes italokat dobnak piacra a gyártók, a boltokban már nem megy ritkaságszámba a 30 fokos "tömény" sem. A márkás termékek esetében a változó fogyasztási szokásokra hivatkoznak, a kommerszeknél a befizetendő jövedéki adó, ezzel az ár leszorítása a cél.

Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

Túlélték a pusztító tüzet: több mint 1500 műtárgyat találtak a romok között

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Népszavazást kezdeményeztek arról, hogy a közjegyző is felbonthassa a házasságot

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Felfüggesztik a kitermelést a legnagyobb líbiai olajmezőn

Az Európai Bírósághoz fordul Tordai a félmilliós bohócorr miatt

Az Európai Bírósághoz fordul Tordai a félmilliós bohócorr miatt

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Ennyi volt: eltűnt az Apple alkalmazásboltjából minden idők egyik legjobb iPhone-os játéka

Bizalmatlansági indítvány érkezett a francia kormány ellen

Bizalmatlansági indítvány érkezett a francia kormány ellen