Két egyezmény is lehetővé teszi, hogy Magyarország tájékozódjon a vizei minőségét érintő romániai beruházásokról.

Két egyezmény is lehetővé teszi, hogy Magyarország tájékozódjon a vizei minőségét érintő romániai beruházásokról. A tavaly szeptemberi új határvízi egyezmény - elődjétől eltérően - már a teljes vízgyűjtőre kiterjed, nemcsak a határ menti néhány kilométeres folyószakaszokra, s ebben Románia elfogadta "a szennyező fizet" elvet. Ugyancsak szeptemberben leheltek életet az 1997-ben aláírt, s elvileg már 2000 óta hatályos környezetvédelmi egyezménybe. Ekkor ülésezett először a vegyes bizottság, amelyben Románia folyamatos tájékoztatást ígért a verespataki beruházásról. E két megállapodás a Gozsdu-udvar és az aradi 1849-es Szabadság-emlékmű ügyében holtpontra jutott Mádl-Iliescu államfői találkozó fő eredménye.

Ami a többoldalú egyezményeket illeti, a Duna védelméről szóló 1994-es szófiai egyezmény szerint "a felek minden erőfeszítést megtesznek, hogy a balesetek veszélyét ellenőrzött keretek között tartsák". Nemzeti jogszabályaik révén törekednek rá, hogy csökkentsék a vízgyűjtőt érő negatív hatásokat. Ha valószínű a határokon átterjedő károkozás, kötelező a partnerországgal tárgyalásokat folytatni. A vitatott tevékenységről szóló döntés előtt a hatóságoknak meg kell várniuk ezek eredményét, egy év elteltével pedig a hágai Nemzetközi Bírósághoz vagy döntőbírósághoz lehet fordulni.

A határokon átterjedő szennyezések utáni polgári jogi felelősséget az idén májusban az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága keretében létrehozott egyezmény szabályozza, amelynek uniós ratifikációja várható, így előbb-utóbb Románia is részese lesz. Bukarest csatlakozott az ENSZ környezetvédelmi programja, az UNEP bábáskodásával tavaly májusban megszületett Kárpátok konvencióhoz és az Európa Tanács részvételével életre hívott Tisza-bizottsághoz, amely a part menti országok területfejlesztési elképzeléseit hangolja össze, beleértve a környezetvédelmet. Románia részese az országhatáron átterjedő környezeti hatások vizsgálatáról szóló, a finnországi Espooban 1991-ben kötött egyezménynek is, e szerint a hatásvizsgálati eljárásba be kell vonni az érintett államot. A többoldalú egyezmények révén a viták nemzetközi színtérre kerülnek, ami javítja a megállapodási hajlandóságot. "Magyar érdek, hogy Románia mielőbb az EU tagjává váljék. Nemcsak az ottani magyar lakosság és a gazdasági kapcsolatok kiaknázása érdekében, hanem hogy alvízi országként biztonságosabb legyen a környezetünk - mondta Persányi Miklós miniszter a HVG-nek. - Ebbe az együttműködésbe kell beleilleszteni a verespataki beruházásról folyó egyeztetéseket."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Az arany ára

A helyszínen szerez benyomást a Torockói-hegységben tervezett aranybányászatról Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter. A román hatóságok és a beruházó az uniós normák betartását ígérik, ami mérsékli a ciános technológia kockázatát.

Csaltak a földárveréseken, vádat emeltek ellenük

Csaltak a földárveréseken, vádat emeltek ellenük

Korán nyitottak a hazai sípályák, már az ország három pontján is lehet síelni

Korán nyitottak a hazai sípályák, már az ország három pontján is lehet síelni

Szokott Instagramozni? Frissítsen rá az appra, több újdonság is került bele

Szokott Instagramozni? Frissítsen rá az appra, több újdonság is került bele

Az Amnesty szerint példátlan, hogy képviselőket erőszakkal távolítsanak el közintézményből

Az Amnesty szerint példátlan, hogy képviselőket erőszakkal távolítsanak el közintézményből

Fotók: nem nagyon álcázzák a frissített Skoda Superbet, de nincs is mit

Fotók: nem nagyon álcázzák a frissített Skoda Superbet, de nincs is mit

Milliárdokkal húzza ki a bajból a kormány a kukaholdingot

Milliárdokkal húzza ki a bajból a kormány a kukaholdingot