Erősen ingadozott a torontói tőzsdén a Gabriel Resources Ltd. (GR) részvényárfolyama az elmúlt hónapokban.

Erősen ingadozott a torontói tőzsdén a Gabriel Resources Ltd. (GR) részvényárfolyama az elmúlt hónapokban. Amikor tavaly novemberben úgy tűnt, hogy a cég egyetlen bizonyított aranylelőhelyének, a verespatakinak a kitermelése hamarosan zöld utat kap, elérte az 5,14 kanadai dolláros (1 kanadai dollár = 151 forint) csúcsot, az idén májusban viszont, Adrian Nastase román miniszterelnök bányamegnyitást kétségessé tevő nyilatkozata után 1,37 dolláros mélypontra zuhant; azóta 1,90 dollárra kúszott vissza. A GR vezetőségében időközben tulajdonosi átrendeződés is történt: az alapító, az ausztrál-kanadai állampolgárságú, Ausztráliában 1990-ben és 1994-ben kereskedelmi mennyiségű kábítószer birtoklásáért jogerősen pénzbírságra ítélt Vasile Frank Timis a háttérbe vonult, s ezt tette a cég tőzsdei bevezetését segítő kanadai Stephen G. Roman is.

A Romániából kivándorolt Timis három barbadosi offshore cégen (Albion Holdings, Maracs Holdings és Lourains Holdings) keresztül a GR 13,5 százaléknyi részvényét birtokolja, további jelentős részvényes a kanadai Dundee-csoporthoz tartozó Dynamic Focus Plus Resource Plus befektetési alap, a Goodman&Co, a Resource Capital Fund, illetve a Rotschild Golden Arrow Fund - utóbbiak mögött bányaipari befektetők állnak. Timis érdekeit a cégvezetésben újabban romániai üzlettársa, Ovidiu Tender képviseli, akinek szerepe volt abban, hogy kőolajipari cége, a Balkan Petroleum megvásárolhatta a Moldvában található onesti RAFO kőolaj-finomítót, amely jelenleg 200 millió dollárral tartozik a román államnak. Tendert, aki kőolajiparban, mezőgazdaságban, vegyiparban és nukleáris építkezésekben egyaránt érdekelt Romániában, holland ügyészek kolumbiai kábítószerpénzek tisztára mosásával gyanúsították meg, ám végül nem emeltek vádat ellene. Az ügyészek Jan Willem Matser - George Robertson volt NATO-főtitkár kelet-európai tanácsadója - ügyei után kutatva bukkantak a nyomára, miután egy 200 ezer dolláros, a Tender Co. számára kiállított átutalást találtak Matsernél. Ő azt vallotta, hogy Kolumbiában 200 millió dolláros bankletétet nyitott a bogotai Santander Banknál, amelynek kedvezményezettje Tender volt. De Timis kanadai partnerének üzleti múltja sem makulátlan. A Roman által vezetett Exall Resources bányavállalat vásárolta meg a térség legnagyobb vegyipari kombinátját, a Ramnicu Valcea-i Oltchimet, amely azt követően szállt vissza a román államra, hogy kiderült: a külföldi befektető nem fizetőképes, éves forgalma pedig nem éri el a kombinát egyéves profitját.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Az arany ára

A helyszínen szerez benyomást a Torockói-hegységben tervezett aranybányászatról Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter. A román hatóságok és a beruházó az uniós normák betartását ígérik, ami mérsékli a ciános technológia kockázatát.

Visszavásárolhatják lakásukat az eszközkezelő bérlői

Visszavásárolhatják lakásukat az eszközkezelő bérlői

Fotón az Orbán mögött álló két állítólagos TEK-es

Fotón az Orbán mögött álló két állítólagos TEK-es

A kormánypárti hetilap meglepődött azon, hogy olvasói kiálltak a CEU mellett

A kormánypárti hetilap meglepődött azon, hogy olvasói kiálltak a CEU mellett

HIV-vírust terjesztett, és idősek otthonában is sarlatánkodott egy pozsonyi férfi

HIV-vírust terjesztett, és idősek otthonában is sarlatánkodott egy pozsonyi férfi

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

Az orosz trollok a francia tüntetések körül is kavarnak

Női kézilabda-Eb: legyőzte Romániát, de kiesett a magyar válogatott

Női kézilabda-Eb: legyőzte Romániát, de kiesett a magyar válogatott