Néhány év alatt megduplázódott, ma már 4 milliárd forintos beruházási összegnél tart az az esztergomi fürdőépítés, amely Meggyes Tamás polgármester személyes szívügye. Az ellenzék mind a fejlesztés finanszírozását, mind pedig a megtérülését aggályosnak tartja.

Ha a város belerokkan, akkor is megépítik Esztergomban az utóbbi két évben megaberuházássá dagadt, ma már több mint 4 milliárd forintba kerülő termál- és élményfürdőt. Igaz, az összeggel legalább vezetik a hazai fürdőfejlesztési toplistát: ennyit ugyanis egyetlen település sem költött még ilyen célra. A nem kevés kreativitást igénylő legújabb finanszírozási tervét Meggyes Tamás, a város Fidesz-MPSZ-es polgármestere a HVG információi szerint lapzártánk után fedi fel a képviselő-testület előtt.

A feladat nem könnyű: a város tavaly már nyakig eladósodott, az év végéig 780 millió forint tartozást gyűjtött össze. További közel 3 milliárd forint kölcsönt kellene előteremtenie a fejlesztéshez, miközben az idén mintegy 11 milliárd forintos költségvetéssel kalkuláló esztergomi önkormányzat ekkora összeget - a helyhatóságok hitelfelvételének plafonját az államháztartási és az önkormányzati törvény szabályozza - nem vehet fel: a limit az idén is 780 millió forint.

A polgármester két megoldást latolgat a HVG értesülése szerint. Az egyik koncepció az, hogy tízéves futamidejű kötvényt bocsátanának ki - erre már egy tavaly októberi testületi ülésen is utalt -, ami azért aggályos, mert a kötvény is hitelnek minősül. A másik elképzelés szerint a fürdő üzemeltetésére létrehozott, idén februárban bejegyzett, önkormányzati tulajdonú Esztergomi Fürdő Szolgáltató Rt.-be apportálnák a város forgalomképes ingatlanvagyonát, s ezzel a fedezettel a helyhatóság helyett a cég venné fel a beruházáshoz szükséges kölcsönt. A városban ellenzékben lévő szocialista képviselők szerint azonban az sem kizárt, hogy a polgármester egy harmadik, az általuk már tavaly ősszel javasolt, külső befektető bevonását vázoló elképzeléssel áll elő.

Nem csupán a túlméretezett beruházás finanszírozása aggályos, hanem a 2005 elejére elkészülő fürdőre fordítandó önkormányzati milliárdok megtérülése is: a helyi MSZP-képviselők számítása szerint a 2500 fő befogadására alkalmas létesítménynek hozzávetőleg évi mintegy 1 milliárd forintnyi bevételt kellene produkálnia ahhoz, hogy megtermelje a hitelkamatokat és az évi mintegy 300-400 millió forintra taksált működési költséget. Ehhez viszont a még megfizethető, 1200 forint körüli jegyárakkal kalkulálva az év minden napján telt házzal kellene működnie a fürdőnek.

Az ötlettel 2001 elején, az Orbán-kormány idején beindított fürdőfejlesztési program kapcsán rukkolt elő a polgármester. Az esztergomiak régi vágya, hogy a hozzájuk látogató évi mintegy 1,5-2 millió vendég ne csak egyetlen napot töltsön a városban; a turisták ugyanis, miután megtekintették a bazilikát, a történelmi városrészt, a Keresztény Múzeumot és a Balassa Bálint Múzeumot, általában máris továbbutaznak. A polgármesternek a sajtóban megjelent állításai szerint - Meggyes a HVG-nek csak a június 13-ai európai parlamenti választások után lett volna hajlandó nyilatkozni - Esztergomnak turisztikai látványosságra volna szüksége, amellyel több napra is ott lehet tartani és fogyasztásra ösztönözni a vendégeket. Ilyen attrakciónak szánta Meggyes a gyógyászati részleggel is felszerelt, vízi csúszdákkal kiegészített élményfürdőt. Az akkor még bruttó 1,97 milliárd forintra tervezett létesítményhez 2002 elején a Széchenyi-terv egészségturisztikai pályázatán 900 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a város, ehhez saját forrásból 500 milliót tervezett hozzátenni, a többit hitelből fedezte volna.

Az esztergomiak idestova száz éve képtelenek belenyugodni, hogy nincs termálvizük - jegyezte meg a HVG-nek egy névtelenséget kérő vízügyi szakember. A beruházás helyszínéül kiszemelt prímás-szigeti kútból ugyanis csak 26-27 Celsius-fokos víz tör elő, ami az 1984 óta érvényes egészségügyi szabványok szerint nem minősül termálvíznek, miután a "címke" csak 30 fok felett jár. A mintegy 114 méter mély kúttal is bajok vannak: egyrészt rossz a műszaki állapota, a kút több tíz méteres mélységben beszakadt, és beszivárog a rétegvíz, de a fő gond az, hogy nem elegendő a hozama. A termálfürdőhöz - amelynek vize a tervek szerint 38 fokos lesz, a látványfürdőé pedig 32 fokos - így a mostani elképzelések szerint nem a pályázatban megjelölt prímás-szigeti kútból, hanem a szigettel szemben lévő régi strandról, pontosabban az azt tápláló Szent István-kútból hozzák majd vezetéken a vizet. Egyébként e kút vizének a hőmérséklete sem éri el a 30 fokot.

A módosítás és a víz melegítése megdrágítja ugyan a beruházást, de azt mégsem magyarázza, hogy az eredetileg csaknem 2 milliárd forintra tervezett költség mitől nőtt két év alatt több mint a duplájára. A kérdésre máig nem kaptak hivatalos indoklást a képviselők. Noha a HVG-t informálók szerint a tervezéssel megbízott budapesti Finta és Társai Építészstúdió Kft. 2002 elején még azzal nyugtatta a testületet, hogy a fürdőt valóban ki lehet hozni 2 milliárdból, már az az év végére elkészült tervek is 2,8 milliárd forintos beruházásról szóltak. A 2003 tavaszán kiírt közbeszerzési pályázaton pedig 4,2-6 milliárd forint közötti árajánlatot tettek a kivitelezők a nagyszabású, a tervező megfogalmazása szerint "az ősrobbanást idéző", azaz több irányba megdöntött üvegszerkezet megépítésére.

Az elképesztő összegek láttán a polgármester nem hirdetett győztest, hanem tárgyalásos úton folytatta az eljárást, amelyre öt céget hívtak meg, köztük a később nyertesnek nyilvánított, az eredeti pályázaton nem indult, 100 millió forint jegyzett tőkéjű, a cégbíróságon fellelhető legutóbbi, 2002-es mérlege szerint 608,9 millió forint saját tőkéjű Contur Bau Rt.-t is. A pályázóknak referenciaként hasonló típusú beruházásban való részvételt kellett igazolniuk. E feltételnek a káposztásmegyeri jégcsarnok, illetve másutt lakóházak felépítésében érdekelt Contur Bau nem felelt ugyan meg, de kétségtelenül ez a cég tette a legolcsóbb, bruttó 3,6 milliárd forintról szóló kivitelezői ajánlatot.

Apróbb szépséghibaként a Kék fény című televíziós bűnügyi magazin idén áprilisi adásaiból kiderült, hogy a társaság ellen 2002 márciusában egyik alvállalkozója felszámolás iránti keresetet nyújtott be a Fővárosi Bíróságon. A cég fizetésképtelenségét megállapító, nem jogerős végzés 2004. február 13-án meg is született, ám később a felek egyezséget kötöttek, így a jogi eljárás jelenleg szünetel. A 4 milliárd, illetve 6 milliárd forintról szóló többi ajánlathoz képest az árcsökkentést a város kérésére a műszaki tartalom redukálásával érték el: a HVG birtokába került önkormányzati határozat szerint például két trafó helyett csak egyet építenek, a kültéri díszburkolat nem gránitból, hanem betonból készül, a beléptető rendszerből csak a kábeleket és a csővezetéket kell kiépítenie a kivitelezőnek, a többit egyelőre elhalasztják.

A város lehetőségeihez viszonyítva még így is horribilis a 3,6 milliárd forintra leszorított kivitelezői ár - pedig ez nem is tartalmazza az összesen közel 1 milliárd forintra becsült közművesítést, az odavezető utak kiépítését, a vízjogi engedélyek beszerzését. Ráadásul a Raiffeisen Bank Rt. által a fürdő építéséhez 2002 őszén megnyitott, 500 millió forintos hitelkeretből az önkormányzat - a képviselő-testület tájékoztatása és jóváhagyása nélkül - 261 milliót más célra 2003 december végén már elköltött. A tavalyi beruházásokkal - mintegy hatvan földes utca aszfaltozásával, a belső tehermentesítő út fő szakaszának megépítésével - is peches volt a helyhatóság, miután ezek a tervezettnek közel a duplájába, összesen mintegy 800 millió forintba kerültek. A dokumentumok szerint az önkormányzat tavaly év végére olyan súlyos finanszírozási gondokkal szembesült, hogy a polgármester úgy döntött, a hiányt a Raiffeisen-hitelkeretből pótolják ki; ezt Meggyes idén március 11-én egy aznap elfogadott új költségvetési rendelettel akarta legalizálni.

A város szocialista frakciója, amely erről szintén csak aznap értesült, törvénysértést gyanított. Miután a közbeszerzési törvény szerint a beruházás fedezetével a kiírónak a teljesítés időpontjáig rendelkeznie kell, ezt a kitételt az önkormányzat a kölcsön részleges felhasználásával megsértette; de állításuk szerint az államháztartásról, valamint az önkormányzatok gazdálkodásáról szóló törvényt is megszegte a polgármester. A képviselő-testület ugyanis csak 30 millió forintig ad felhatalmazást neki - az egyes bizottságokkal egyetértésben - a város vagyona feletti rendelkezéshez. A városi MSZP-frakció "a helyes jogszabály-értelmezés érdekében" május 23-án levélben a Pénzügyminisztériumhoz, valamint a Közbeszerzések Tanácsához fordult.

A polgármester tekintélyét az elmúlt hónapokban nem csupán a fürdőberuházás körüli hercehurca tépázta meg. A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség 2002 júliusában emelt vádat közúti veszélyeztetés és hivatalos személy elleni erőszak bűntette alapján Meggyes ellen, aminek tárgyalását már megkezdte a Tatabányai Városi Bíróság. A vádirat szerint a polgármester egy útlezárás miatt álló kocsisort előzött meg, majd az őt igazoltató rendőrt kis híján elsodorta, amikor hirtelen gázt adott, és elhajtott a helyszínről. Rövidesen megkezdődik a Veszprém Megyei Bíróságon - a főügyészség 2003 novemberében született vádemelése alapján - az a hivatali visszaélés bűntettét vizsgáló per, amely egy korábbi önkormányzati közbeszerzési pályázat tisztaságát firtatja: a polgármester és a városfejlesztési iroda ugyanis a házasságkötő terem felújítására kiírt pályázaton olyan győztest hozott ki, amelyik húsz nappal a határidő után adta be ajánlatát.

MINK MÁRIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A tényállítások és a tények

A tényállítások és a tények

Felgyújtotta magát egy férfi a prágai Vencel téren

Felgyújtotta magát egy férfi a prágai Vencel téren

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

A francia szélsőjobb kihátrál az egyik legnagyobb melléfogásából

A francia szélsőjobb kihátrál az egyik legnagyobb melléfogásából

Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat

Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell

Beárazták az új 7-es BMW-t, nem olcsó a biturbó V12-es csúcsmodell