Mégsem 25, hanem 5 százalékos forgalmi adót kell felszámítani a könyvnyomtatás után. A Pénzügyminisztérium felülbírálta saját korábbi álláspontját, s ez likviditási gondoktól kíméli meg a kiadókat, a nyomdákat pedig attól, hogy elveszítsék megrendelőiket.

Egy héten belül két, egymással ellentétes állásfoglalást is kiadott a Pénzügyminisztérium (PM) arról, mekkora az általános forgalmi adó (áfa) kulcsa a könyvnyomtatásra. Az első szerint a normál, azaz a 25 százalékos adókulccsal kell számlázniuk a nyomdáknak (HVG, 2004. június 5.), a második szerint meghatározott feltételek mellett a kedvezményes, tehát 5 százalékos mérték alkalmazandó.

A bonyodalom az áfatörvény május 1-jétől hatályos, EU-jogharmonizációs célú módosításaiból származott. Pontosabban abból, mi minősül termékértékesítésnek, és mi szolgáltatásnak. A törvény betűje szerint az utóbbi látszólag egyszerű: szolgáltatásnyújtás ugyanis minden olyan, ellenérték fejében végzett tevékenység, ami nem számít termékértékesítésnek. A kérdés tehát az volt, hogy a kinyomtatott könyv átadásával a nyomda terméket állít-e elő, vagy pusztán szolgáltatást nyújt? A könyv áfája január 1-jétől 5 százalék lett a korábbi 12 százalék helyett, azt azonban nem részletezi az áfatörvény, hogy a termék mely technológiai fázisokban tekintendő könyvnek. Ha a könyvnyomtatás szolgáltatásnak számítana, az 5 százalékos kulcs semmiképpen sem lenne alkalmazható rá, a törvény melléklete ugyanis kizárólag termékeket sorol e mérték alá.

"A PM évek óta kötötte az ebet a karóhoz, hogy a nyomda a könyv előállításával szolgáltatást nyújt a kiadónak" - mondta a HVG-nek Bódis Béla, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) könyvvizsgálója. Szerinte a tárca "régi" álláspontja annak ellenére sem igazolható, hogy a nyomdák statisztikai besorolásuk szerint szolgáltatók. A vámtarifaszám szerinti besorolás alapján ugyanis egyértelműen termék szerepelt a nyomdai számlákon. Május 1-je előtt az áfázásban ez mégsem okozott gondot, mert az akkori szabályok szerint a könyvnyomtatásra rá lehetett fogni, hogy bérmunka, ami termékértékesítésnek számított.

"Kétségtelen, hogy a PM ingadozott egy ideig" - ismerte el a HVG-nek Vámosi-Nagy Szabolcs, a tárca helyettes államtitkára. Amit azzal magyarázott, hogy az áfatörvény májustól - kötelező jelleggel és szó szerint - átvette az uniós áfadirektívák termékértékesítési definícióit. E szerint ezentúl kizárólag az építési szerződés alapján végzett bérmunkát tekintik termékértékesítésnek. Minden más - a teljesítéshez szükséges anyagok megrendelő általi rendelkezésre bocsátásával végzett - tevékenység szolgáltatás. Ezért jutott első megközelítésben a PM arra, hogy a könyvnyomtatás is szolgáltatás, azzal érvelve, hogy az "alapanyagot", azaz a kéziratot a kiadó produkálja. Ez viszont kivágta a biztosítékot a kiadóknál, ők ugyanis az MKKE-hez hasonlóan az áfatörvény főszabályára hivatkoztak, miszerint a termékértékesítés "birtokba vehető dolog ellenérték fejében történő átengedése". Márpedig a könyv birtokba vehető, a nyomda átengedi azt a kiadónak, az pedig az áfatörvény szerint sem számít, hogy a kiadó nem azonnal, hanem csak később fizet. Vámosi-Nagy elmondása szerint a PM több menetben egyeztetett az igazságügyi tárcával, mire végül megszületett a könyvkiadók és a nyomdák számára kedvező döntés. E szerint termékértékesítésnek (tehát 5 százalékos áfakulcsúnak) minősül a könyvnyomtatás, ha a nyomda saját papírt használ fel. Abban az esetben viszont, ha a kiadó adja a papírt (ami egyébként nem jellemző a szakmára), szolgáltatásról, tehát 25 százalékos kulcsú tevékenységről van szó.

Mindez harmonizál az uniós szabályokkal is, amit az is bizonyít, hogy a nyomdák és a kiadók Nagy-Britanniában, Ausztriában, Csehországban és Olaszországban is azonos, kedvezményes kulcsokat alkalmaznak - hangsúlyozta Bódis. Szerinte egyébként az eltérő áfamértékek elsősorban a havi áfabevallást teljesítő nyomdáknál okoztak volna gondot. Nekik ugyanis a kiadók javarészt hatvan napon túl fizetnek. Ez azzal jár, hogy gyakran a még be sem folyt bevételekből kell leperkálniuk az adóhatóság részére az áfát. Ugyanez a veszély nem fenyegeti a kiadókat, miután ők bizományosi elszámolásban vannak a terjesztőkkel. A kiadók számára az jelentett volna extra - időleges - forráshiányt, ha a nyomdák bekeményítenek, és lerövidítik, illetve betartatják a fizetési határidőket. Ez viszont kivédhető lenne azzal, ha például egy másik uniós tagállamban lévő nyomdával dolgoztatnának. Hiszen ilyenkor még áfakellemetlenség, átmeneti likviditási nehézség sincs, minthogy a közösségen belül általában áfa nélkül bonyolódik az ügylet. A PM megváltoztatott álláspontja révén egyébként a kiadók is nyertek. Kevesebb iparűzési adót kell ugyanis fizetniük, miután a termékvásárlás összegével csökkenthető az iparűzési adó alapja, míg a szolgáltatáséval nem.

A központi büdzsé számára az áfa-visszaigénylés miatt nagyjából közömbös, hogy a könyvnyomtatásnál 5 vagy 25 százalékos-e az adómérték, a piaci szereplőknek viszont egyáltalán nem mindegy, ha pénzük akár átmenetileg is állami számlákon dekkol. Ugyanakkor a könyvnyomtatással kapcsolatos PM-álláspont kiterjed a (termékként) 15 százalékos kulcsú újságokra és folyóiratokra is: azaz ha a papírt a nyomdák adják, 25 helyett 15 százalékos áfát számolhatnak fel a lapkiadóknak, így azok nyerhetnek valamicskét az iparűzési adón.

MOLNÁR PATRÍCIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bagóért kap még 5 évre budavári bérlakást a fideszes exképviselő

Bagóért kap még 5 évre budavári bérlakást a fideszes exképviselő

Új műfajt találtak, milyen autót kell tuningolni az orosz oligarcháknak

Új műfajt találtak, milyen autót kell tuningolni az orosz oligarcháknak

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

Kihagyná az ajándékvadászatot a tülekedő tömegben? Így készítsen tuti ajándékot otthonról

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük

Kínai hackerek szálltak rá az amerikai haditengerészetre, rakétaterveket is loptak tőlük

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre

Volner ráeresztené a Betyársereget a tüntetőkre