Bár a munkaügyi tárca a közelmúltban könnyített a külföldiekmezőgazdasági szezonális alkalmazásának feltételein, az idén is többnyire feketén foglalkoztatják a gazdák az alkalmi munkaerőt. A vendégmunkások "állami" segítséggel történő toborzására egyelőre nincs esély.

"Tavaly Ózdról jöttek munkanélküliek, de három nap után elmenekültek, pedig nem lehetett túl nagy a hajtás, mert egy 65 éves gazda mellett kellett dolgozniuk" - indokolta a HVG-nek egy soltvadkerti szőlősgazda, miért is fogadnak fel idénymunkára a környéken erdélyieket. Akiket viszont legálisan - állítja - lehetetlen alkalmazni. Hiába könnyített a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium (FMM) egy április végi rendelettel a külföldiek mezőgazdasági szezonális munkavállalásának feltételein, a bürokratikus akadályok nem omlottak le teljesen, a magas közterheket pedig a megbízók nem tudják - vagy nem is akarják - kitermelni.

A külföldi idénymunkások felfogadása persze nem csupán az alföldi borvidékre jellemző, becslések szerint a tavasztól a szüretig tartó szezonban minden egyes nap 30-50 ezer külföldi végez illegális napszámosmunkát Magyarországon. Legtöbbjük Erdélyből érkezik, de például Tokaj környékére a Felvidékről, a szabolcsi almásokba pedig Kárpátaljáról jön a munkaerő. A kialakult árfolyam szerint napi 3 ezer forintot kap a napszámos, az ételt azonban a legtöbb esetben már magának kell beszereznie, szállást pedig napi 200-300 forintért talál. A munkásokat alkalmazók kifejezése szerint az 1990-es évek eleje óta szinte "testvérvárosi" kapcsolat alakult ki a munkaerőt fogadó és küldő települések között: előfordul, hogy a magyarországi polgármester értesíti külhoni társát, kedvezőre fordult az időjárás, jöhetnek a napszámosok.

Belföldi testvérvárosa Soltvadkertnek - ahová a szilágysági Sarmaságból járnak a legtöbben - azonban egyhamar nem lesz: tavaly nemcsak Ózdon, hanem az egykori iparvároshoz közeli Kondón is próbálkoztak munkások toborzásával, de még annál is kevesebb sikerrel. "Hetekkel korábban elkezdtük a szervezést, mindenki tudott a munkalehetőségről, de az utolsó pillanatban az egyetlen jelentkezőnek is közbejött valami" - mondta a HVG-nek Soltész Kálmán Dezsőné, a 684 lakosából ötven munkanélkülit számon tartó település polgármestere.

"Hibás a munkaügyi tárca elmélete, miszerint magyar munkanélküliekkel megoldást lehetne találni a mezőgazdaság napszámosigényére" - nyilatkozta lapunknak hasonló példákra hivatkozva Font Sándor, az MDF országgyűlési képviselője, aki szerint az áprilisi FMM-rendelet nem jelent segítséget. Bár ez 15-15 napra lerövidíti a munkaerőigény vizsgálatának és a munkavállalási engedély kiadásának időtartamát, de a munkavállalói vízum megszerzése továbbra is öt-nyolc hét, ami a mezőgazdaság időjárás-függősége miatt kezelhetetlenül hosszú idő a gazdák számára. Ráadásul a munkaügyi központokban a külföldi idénymunkásokat nem lehet minimálbérre bejelenteni, a foglalkozásonkénti országos átlagbértől a Munkaügyi Tanács határozata alapján legfeljebb 10 százalékkal térhetnek el lefelé a munkaadók. Ez az átlag a szőlőtermesztőknél 69 ezer forint, a borászatban pedig 78 ezer forint. Ennek közterheit - ami az utóbbinál 30,25 ezer forint - még a viszonylag jövedelmező zöldség-gyümölcs, illetve a szőlőágazatban is képtelenség kitermelni - állítja Font, aki szerint Magyarországnak a német gyakorlatot kellene átvennie. Németországban ugyanis lényegesen egyszerűbb a procedúra: jogszabályban határozták meg a különböző mezőgazdasági kultúrák élőmunka-igényét, a napszámosra szoruló gazda ez alapján kéri külföldi idénymunkások alkalmazásának engedélyezését. Ezek után a német munkaügyi központ átküldi az adott ország konzulátusára a kérést, amelyik értesíti a kérelemben megnevezett munkavállalókat, ellátja őket a szükséges iratokkal, sőt szállításukat is megszervezi.

Az illegális munkáltatóként rajtakapott magyar agrárvállalkozó napszámosonként 275 ezer forint büntetésre számíthat, miközben szüret idején egy átlagos kiskunsági szőlősgazda 15-20 segéderőt is felfogad. 2002 tavaszán, még Pintér Sándor belügyminisztersége idején jelentek meg először határőrök is razziázni a szőlőskertekben, majd a néhány akció után a választások előtt megszűnt ellenőrzéseket az új kormány ismét felélesztette. Április közepe óta viszont - lehet, hogy szintén választási megfontolásokból - ismét nyugalom van a határban. Mindenesetre a napszámosok számára is nagy a tét, mivel az így rajtakapott illegális munkavállaló minimum két évre elesik a beutazás lehetőségétől. A helyi gazdák szerint ennek is tulajdonítható, hogy visszajáró alkalmazottaik fiai inkább Olasz- és Spanyolországba járnak napszámba.

Az FMM-rendelet megjelenése előtt kormánypárti képviselők is lobbiztak a munkaügyi tárcánál, az akkor kialakult nagykoalíció azonban mára felbomlott: az ellenzék ismét elővette már egy éve kidolgozott törvényjavaslatát, amely a bürokratikus eljárás felgyorsítása mellett napi 200-600 forint közteher fizetésére kötelezné a munkáltatókat. Ez Font szerint mentesítené a határőrséget évi 1,5 milliárd forint kiadástól, amit az ellenőrzések visznek el, a költségvetés pedig 4 milliárd forinttal gazdagodna. A HVG megkeresésére az FMM konkrétumokkal nem szolgált, az azonban bizonyos, hogy nem támogatja a törvényjavaslatot, mivel - ahogyan azt a tárca képviselője korábban az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának ülésén kifejtette - követhetetlen lenne a külföldiek magyarországi mozgása, a konzuli hivatalra pedig olyan feladatot róna, ami a munkaügyi miniszter felelőssége...

KELEMEN ZOLTÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Mától újra felmászhatunk az egri minaretre

Mától újra felmászhatunk az egri minaretre

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére

Index: Megvonhatja a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását az ÁSZ

Index: Megvonhatja a Momentum és a Párbeszéd állami támogatását az ÁSZ

Ha ez nem trükkfelvétel, akkor már most az idei karácsonyi szezon legszebb fotója

Ha ez nem trükkfelvétel, akkor már most az idei karácsonyi szezon legszebb fotója

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló