1910-es évek: Pestről Nagytéténybe, a lakóterülettől távolra költözik a Losiczki Antal által alapított Metallochemia, amely akkoriban a Cséri-telepen felhalmozott konzervdobozokból kiolvasztott ónból készített forrasztóónt.

1945: A cég 1950-es államosításáig szovjet irányítású hadiüzem.

1976: Az ón-, réz-, ólom- és cinkkohászattal foglalkozó Metallochemia beolvad a Csepel Vas- és Fémműbe.

1977: A gyártelephez közeli talaj ólomszennyezettsége miatt az ott legelő tehenek megbetegszenek, egyesek elhullanak. A fémmű kártérítést fizet, és porkibocsátást csökkentő beruházásokat hajt végre.

1983. január 1.: A fémhulladékokat feldolgozó Metalloglobus Vállalat átveszi a csepeli fémműtől a Metallochemiát.

1990. május 25.: A közegészségügyi hatóság - máig tartó hatállyal - felfüggeszti a Metallochemia tevékenységét, mivel "poros volt a porkamra". Valójában a környék levegőjében és a növényekben a megengedettnél nagyobb nehézfémtartalmat mértek, ami lakossági tiltakozást váltott ki, emiatt azonban a gyár leállítását nem lehetett volna elrendelni. Termelőtevékenység azóta sem folyik a telepen.

1992. április 22.: Az illetékes környezetvédelmi felügyelőség a Metalloglobust a Metallochemia-telepen folytatott tevékenységéből származó talaj- és talajvízszennyezés felszámolására, a telepen és azon kívül általa elszennyezett területre kárelhárítási terv készítésére kötelezi. A cég a határozatot megfellebbezte, de a tervet elkészíttette, amelynek tartalmával a felügyelőség szakmailag egyetértett.

1993. március 1.: 1273 magánszemély és a XXII. kerületi önkormányzat 5,6 milliárd forintra becsült ingatlan-, termés- és egészségügyi kár megtérítéséért polgári pert indít a magyar állam és a Metalloglobus ellen.

1997. február 7.: A környezetvédelmi, a népjóléti és az agrártárca közös rendeletben rögzíti, hogy a Metallochemia környezetében az egyes ipari, mezőgazdasági és lakóövezetekben mekkora maximális ólomszennyezettség engedhető meg a talajban. Ezzel elhárult az akadály a Metallochemia körzetére vonatkozó, azóta kétszer módosított rendezési terv - 1998-ban bekövetkezett - elfogadása elől.

1997. május 28.: Az ÁPV Rt. eladja a Metalloglobust. A vevő - a részvények névértékének 31,5 százalékán - az osztrák Fermetall Handels GmbH és annak egyik érdekeltsége, valamint a Metalloglobus 16 vezetője és a számlavezető Inter-Európa Bank 30-70 százalékos tulajdonában áló Metglob Kft. A szerződésben az új tulajdonosok az 1994. januári bírósági ítéletben foglaltak szerint vállalják a környezetikár-mentesítést, vagyis az 1976 óta keletkezett szennyezések következményeit kell felszámolniuk.

2000. szeptember 8.: Az illetékes környezetvédelmi felügyelőség elfogadja a kárelhárítási terv alapelveit.

2001. február: A Nemzeti Autópálya Rt. az M6-os vizsgálandó nyomvonalváltozatai közé felveszi a Metallochemia területén áthaladó variánst is.

2001. november 20.: A Metalloglobus által benyújtott részletes környezeti rehabilitációs tervek az M6-os átvezetését is tartalmazzák.

2003. március 31.: A Metalloglobus keresetet indít a 2003. január 17-ei másodfokú környezetvédelmi hatósági döntés ellen, mivel az hatályon kívül helyezte ugyan a környezetvédelmi felügyelőség 2002. februári, a cég által megfellebbezett határozatát, de továbbra is kizárólag a céget kötelezte kárelhárításra. A vitatott elsőfokú határozat egyébként jóváhagyta a rehabilitáció tervét.

2004. június: A Metalloglobus a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal parafált szerződésben vállalja: eláll a főfelügyelőség elleni pertől.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kövér üzent a fiatal tüntetőknek: Nőjenek fel

Kövér üzent a fiatal tüntetőknek: Nőjenek fel

Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

Kevés cukibb járgány létezik, mint ez az egyszemélyes lakóautó

Mindenkit megelőzött: a Microsoftnak már 2015-ben volt duplakijelzős okostelefonja

Mindenkit megelőzött: a Microsoftnak már 2015-ben volt duplakijelzős okostelefonja

Beérték a Samsungot: itt a Huawei első, lyukasztott kijelzős mobilja

Beérték a Samsungot: itt a Huawei első, lyukasztott kijelzős mobilja

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Így énekli apja karácsonyi dalát Sean Lennon

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog

Talált egy bolygót a Hubble, ami szó szerint elpárolog