A központi költségvetésből csak az új feladatokra jutott pluszforrás a színházi szakmának az idén.

A központi költségvetésből csak az új feladatokra jutott pluszforrás a színházi szakmának az idén. A Zalaegerszegi Bábszínház létrehozására, a pécsi Bóbita Bábszínház önállósítására, valamint a most induló szarvasi szlovák nemzetiségi színházra 57 millió forinttal növekedett a támogatási előirányzat - mondta a HVG-nek Magi István, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának főosztályvezetője. Hozzátette azonban, hogy a színházak központi alaptámogatása az előző évben mintegy 60 százalékkal ugrott meg - bár ennek jó részét az 50 százalékos béremelés vitte el. Nyertesei voltak az idei évnek a fenntartó nélkül működő, független, alternatív színházak is: támogatásuk 290 millió forintról 540 millióra nőtt (HVG, 2004. január 3.).

A 2004-ben 10,5 milliárd forintos költségvetési támogatásból az önkormányzatokat a kőszínházak működtetési hozzájárulásaként összesen 7 milliárd forint illeti meg, ami további 727 millió forint működési többlettámogatással egészül ki az adótörvények változása miatti gondok enyhítésére. A művészeti tevékenység kiadásaihoz való állami hozzájárulás pedig 2,25 milliárd forint. A takarékossági intézkedésekkel ez 267 millió forinttal csökkent, ugyanakkor 200 millió forinttal ki is egészült a független színházak részére átcsoportosított 250 millió forint részbeni pótlására: végeredményben 2,183 milliárd osztható el ebben az évben, mégpedig az önkormányzati hozzájárulások arányában. Míg a központi költségvetési juttatások az idén gyakorlatilag nem növekedtek, az önkormányzatok saját hatáskörükben különböző mértékben emelték fenntartói támogatásukat. A legrosszabbul a budapesti intézmények jártak: a fővárosi önkormányzat ugyanis a 2003. évivel azonos, összesen 1,845 milliárd forintot osztott szét az általa fenntartott 13 színház között. Ezzel szemben Sopron például a tavalyi másfélszeresére növelte a Petőfi Színház támogatását, a szekszárdi Német Színház (Deutsche Bühne Ungarn) pedig kétharmadával nagyobb anyagi segítségben részesült, mint 2003-ban. Igaz, ez csupán 16 millió forint pluszt jelentett a tavalyi 24 millió forint után.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Drámai feszültség

Takarékosságra, premierek és beruházások elhalasztására, esetenként jegyáremelésre kényszerültek a színházak a tavaszi szezonban. Bevételeik ugyanis jelentősen csökkentek - főleg az adótörvények év eleji változása miatt.

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Latorcai: A tüntetők nem tisztelik a karácsonyt és a kis Jézust sem

Erre is gondoljon, ha karácsonyi fénydekorációt vásárol

Erre is gondoljon, ha karácsonyi fénydekorációt vásárol

Új adót vezet be Washington állam, hogy legyen miből megmenteni a gyilkos bálnákat

Új adót vezet be Washington állam, hogy legyen miből megmenteni a gyilkos bálnákat

Ömlenek a mémek a túlóratörvényről

Ömlenek a mémek a túlóratörvényről

Szokatlan funkció kerülhet a Samsung következő csúcstelefonjába: kriptopénzt is őrizhetne az S10?

Szokatlan funkció kerülhet a Samsung következő csúcstelefonjába: kriptopénzt is őrizhetne az S10?

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan