Két és fél éve nem tapasztalt, 7,6 százalékos inflációt regisztrált májusban a Központi Statisztikai Hivatal. Az egyensúlyhiányt jelzi a külkereskedelmi mérleg - szintén a minap közzétett - 1,1 milliárd eurós áprilisi deficitje is.

A gyorsuló gazdasági növekedés árnyoldalait tükrözik a legutóbbi statisztikai adatok. Májusban a fogyasztói árak 7,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, ekkora inflációra 2001 októbere óta nem volt példa. Az áprilisi külkereskedelmimérleg-hiány a maga 1,1 milliárd eurójával - folyó áron - pedig egyenesen negatív rekordot jelent a mindenkori havi adatok között; ez az 1 milliárd eurós fizetésimérleg-hiány fő tényezője. Januártól április végéig az export euróban 10, az import 12 százalékkal bővült (forintban 17, illetve 18 százalékkal), az 1,8 milliárd eurós négyhavi külkereskedelmi deficit több mint 400 millió eurós romlás az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Májusi jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az import márciusban kezdődött felpörgését regisztrálva megállapította, hogy az elsősorban a nagyvállalati körnek az uniós csatlakozást megelőző "taktikai célú készletfeltöltésével" magyarázható, de élénkül a fogyasztásicikk-behozatal is. Az aktivizálódó exportőrök bespájzolására utalhat, hogy az év első négy hónapjában az összességében 10 százalékos növekedést produkáló ipar kivitele több mint 20 százalékkal bővült, miközben belföldi értékesítése valamelyest még csökkent is. Ugyanakkor a fizetési mérleg 2,8 milliárd eurós hiánya csaknem 600 millió euróval több a tavalyinál; ezen belül az idegenforgalom 126 millió eurós pozitív szaldója az áprilisi javulás ellenére a felét sem éri el az egy évvel korábbinak.

Az erőteljes és harmonikus első negyedévi növekedés képét erősen lerontó legfrissebb adatokból ugyan kár lenne messzemenő következtetéseket levonni, de azt mindenesetre jelzik, hogy a gazdaság korántsem lett még úrrá az egyensúlyhiányon. A fogyasztói árak egyetlen hónap alatt 0,9 százalékkal nőttek, főleg az idényáras élelmiszereknek, valamint az üzemanyagoknak a - világpiaci tendenciákat követő - drágulása miatt. Tavaly december óta átlagosan 5,2 százalékos áremelkedés történt, ennek valamivel több mint egyharmadát a KSH számításai szerint az év eleji általánosforgalmiadó- (áfa-) és jövedékiadó-emelés okozta (egy hónappal ezelőtt még 45 százalékot tulajdonított e hatásnak). Az adóváltozások nélkül a májusi árindex nem 7,6, hanem csak 5,4 százalék lenne, állapítja meg a KSH, ám még ez is 1,8 százalékponttal meghaladja a tavalyi adatot (lásd grafikonunkat). Ebben rejlik egyébként a kiugróan magas májusi árindex másik magyarázata: a magas kamattal, erős forinttal leszorított infláció épp egy évvel ezelőtt volt a - 3,6 százalékos - mélyponton, a bázis tehát alacsony...

Ami persze nem változtat azon, hogy egy éve nő az infláció, mégpedig a tavalyi "hatósági" áremelések óta gyorsuló ütemben. Decemberben már 5,7 százalék volt, erre rakódott rá az év eleji adóváltozások hatása. Ebből adódóan az őszre a bázishatás előnyössé varázsolja az összképet: a statisztika változatlan inflációs "teljesítménnyel" is egyre jobb adatot produkál. Ami persze szintén csak látszat, de az év egészében megvalósulhat a Pénzügyminisztérium által remélt 6-6,5 százalékos átlag. Ezt kellene 2005 decemberére a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyminisztérium közös céljának megfelelő 4 százalékra visszaszorítani; az utóbbi szerint egyébként "a folyamatok a tervezettnek megfelelően alakulnak".

A tavalyinál 4-5 százalékponttal gyengébb forintnak egyelőre nincs számottevő hatása az árakra: a tartós fogyasztási cikkek árszintje egy éve változatlan, a ruházati termékeké az inflációnál kisebb mértékben, 4,4 százalékkal nőtt. Nem úgy a béremelkedést követő szolgáltatásoké (7,9 százalék), a jövedékiadó-emelést az árban megjelenítő szeszes italoké (8-9 százalék) és dohányáruké (21,9 százalék), valamint a háztartási energiáé (16,8 százalék); utóbbin belül az áram (21,8 százalék) a tavalyi kedvezményes áfakulcsból a 25 százalékosba sorolódott át, a gáz ára (14,2 százalék) pedig január 1-jével változott (HVG, 2004. január 10.). Az időskorú családokban alapvetőnek tekinthető áruk és szolgáltatások átlagosnál nagyobb drágulása miatt az úgynevezett nyugdíjas fogyasztóiár-index az elmúlt egy évben 8,1 százalékos növekedést mutatott.

Az infláció hatására az MNB irányadó kamatlába is "leértékelődött" valamelyest. A monetáris tanács május 4-én 12-ről 11,5 százalékra mérsékelte a jegybanki alapkamatot, mondván, a magyar gazdaság kockázati megítélése javulóban van, így lehetővé vált "a korábban kialakult magas kamatfelár" csökkentése. E megítélésnek aligha tesz jót a két legutóbbi makroadat - bár azokra a piac gyakorlatilag ügyet sem vetett -, az árak májusi megugrásának hatására pedig az alapkamat és az infláció különbsége nem 0,5, hanem csaknem 1,5 százalékponttal szűkült. Ilyen kis, 4 százalékpontos különbség a kettő között tavaly június 19-e óta nem fordult elő, ami kétségessé tesz egy esetleges közeli kamatcsökkentést.

FARKAS ZOLTÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az adományozás nem lomtalanítás – hogyan adakozzunk jól?

Az adományozás nem lomtalanítás – hogyan adakozzunk jól?

Még két hétig ingyenes a legújabb autópálya-szakaszunk

Még két hétig ingyenes a legújabb autópálya-szakaszunk

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Harmincezer ember nyelvvizsgadíját fizette vissza az állam

Vannak, akik bedőlnek az automatának, amelyből Instagram-követőket lehet vásárolni

Vannak, akik bedőlnek az automatának, amelyből Instagram-követőket lehet vásárolni

Interjút adott a nő, akinek 16 évesen volt kapcsolata az akkor 41 éves Woody Allennel

Interjút adott a nő, akinek 16 évesen volt kapcsolata az akkor 41 éves Woody Allennel

Már nemcsak a jó bért, de a megbecsülést és a törődést is keresik a munkavállalók

Már nemcsak a jó bért, de a megbecsülést és a törődést is keresik a munkavállalók