A kormány gyógyszerár-befagyasztó szabályozása ismét az Alkotmánybíróságon köt ki. A június 14-én megszavazott ártörvény-módosítást a kormányzat képviselői egyelőre revolverezésre használják a gyártókkal szemben, és inkább a velük kötött új megállapodásban bízva hirdetik az árak változatlanságát.

Ezután közösen, de már intézményesített formában pótolják ki a gyógyszerkasszát a kormány és a gyógyszergyártók - lényegében erről állapodtak meg a kormányzati oldallal a gyártók szövetségei múlt szerdán. Az egyezség az idén legfeljebb 12 milliárd forintjába kerülhet a költségvetésnek, a gyártók ugyanakkor 9 milliárddal járulnak hozzá a költségekhez. Vagyis ismét megtoldották a büdzsében eredetileg 239 milliárd forintra beállított, majd a Pénzügyminisztérium (PM) májusi költségvetési beszámolójában már 258,9 milliárdra kalkulált támogatási keretet. A gyógyszerkassza ugyanis vészesen apad, májusban már 45 százaléka elfogyott, s egyes előrejelzések szerint újabb beavatkozás nélkül 290 milliárdig meg sem állt volna az év végéig.

"Kikényszerített döntetlen" - értékelték piaci elemzők a hirtelen tető alá hozott megállapodást: a kormány megengedi, hogy bővüljön a piac, de ezt részben megfizetteti a gyártókkal. Bár a módszer jelentős előrelépés ahhoz képest, hogy a kabinet áprilistól egy tollvonással 85 százalékon befagyasztva a termelői árakat (HVG, 2004. március 20.) 10 milliárd forintot vett ki a gyártók zsebéből, illetve tavaly - ad hoc módon - úgynevezett "egyszeri", összességében 7 milliárd forintos forgalomarányos visszafizetésre késztette őket (HVG, 2003. július 19.).

A mostani, részleteiben mindmáig titkos megállapodás eredményeképpen az idei év végéig nem változnak a patikai gyógyszerekért - legyenek a társadalombiztosításból támogatott vagy szabad áras készítmények - a betegek által fizetendő térítési díjak, amire Medgyessy Péter miniszterelnök az EP-választások előtt ígéretet tett. Az árhibernálás terhein azonban ezúttal megosztoznak a gyártók a kormánnyal: az előbbiek visszaállhatnak a befagyasztás előtti, márciusi termelőiár-szintre, a támogatás pedig olyan mértékben emelkedik, hogy ne változzék a térítési díj; a vény nélkül kapható gyógyszerek esetében pedig - lapzártáig nem részletezett - kompenzációt kapnak a gyártók. Ha lehet, a kormányfői akaratnál is súlyosabb kényszer volt a gyors alkura, hogy az Alkotmánybíróság (AB) május végi döntése következtében - amellyel egyebek között hatályon kívül helyezte a befagyasztásról szóló kormányrendeletet - június 30-a után gyakorlatilag érvényes árak nélkül maradt volna a piac (HVG, 2004. május 29.).

Az alkotmánybírósági zakó után azonban a kormány nem adta fel: az elvérzett kormányrendelet helyett képviselői indítvány nyomán magát az ártörvényt módosította a parlament; igaz, abban már a taláros testület útmutatásának megfelelően konkrét időtartamot, illetve bizonyos feltételeket szabva. Ennek értelmében a kormány kilenc hónapra fagyaszthatja be a gyógyszerárakat a piac "egyensúlyának fenntartása" vagy "átmeneti zavarainak elhárítása" érdekében. Gumiszabálynak nevezte e passzusokat Fekete Tibor, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének szóvivője a HVG-nek, arra hivatkozva, hogy az nem objektív mérőszámokhoz köti a feltételeket. Fekete szerint a beavatkozáshoz elég a kormánynak - ahogy mindig is szokta - a tényleges igényeknél kisebb gyógyszerkasszát terveznie, máris felborul az egyensúly. Továbbá aligha nevezhető átmenetinek a kilátásba helyezett kilenc hónapos hibernálás. A gyártók képviselői levélben kérték a köztársasági elnököt, méltányolja alkotmányos aggályukat, ám hiába. Mádl Ferenc a végső határidőig hezitált ugyan a paksaméta felett, de aztán hétfőn végül úgy döntött, nem kér előzetes normakontrollt az AB-tól, nem gördít akadályt az ellenszavazat nélkül elfogadott szöveg kihirdetése elé. A gyártók szövetségei ismét az AB-hoz fordulnak, legalábbis közülük három hétfőn ezt közleményben tudatta.

Jó és értelmes egyezségnek nevezte a megállapodást Kökény Mihály miniszter, amely kiszámítható gyógyszerpiacot eredményez. A következő két évben a gyógyszerkassza 5-5 százalékkal bővül, a gyártók pedig vállalták, hogy a támogatott orvosságok termelői ára 2005-2006-ban csak abban az esetben változhat - akkor is csak évente egyszer -, ha az euró "ára" 6,25 százalékkal eltérne az idén június 1-jei 251,24 forintos árfolyamtól. A kiszivárgott hírek szerint azonban nem a ténylegesen felhasznált 2004-es gyógyszer-támogatási keret, hanem a most kalkulált, csaknem 270 milliárd forint lenne a vetítési alap. Vágó Attila, a Concorde Értékpapír Rt. elemzője szolid, 8-9 százalékos volumennövekedéssel és változatlan támogatási szintekkel számolva 316 milliárd forintra taksálta a HVG-nek a jövő évi támogatási igényt. Fekete értékben évi 16-17 százalékosra tette a piacbővülést a HVG-nek, a gyártók azonban egybehangzóan állították, megbízható idei adatok híján nem kalkulálható, mire lesz elég a jövő évre ígért 284 milliárd forintos gyógyszerkassza. Csak valószínűsíthető, hogy a gyártóknak a mostaninál mélyebben kell majd a zsebükbe nyúlniuk, még ha a várható túlköltés egy részét a lapzártakor körvonalazódott szerződés szerint az állam viseli is. Fő szabályként a gyógyszerkassza túlcsordulását - a 2003. július-2004. június közötti időszak átlaga felett - ugyanis a gyártóknak közösen kell fedezniük, mégpedig forgalomarányosan.

A szabad áras készítményeknél azonban nincs korlát, azok árát a jövő évtől a piac alakíthatja. Az árbefagyasztást még élvezték, a mostani szórásból viszont kimaradtak a kórházak. Az összesen évi mintegy 60 milliárd forintnyi készítményt vásárló egészségügyi intézmények - mint Golub Iván, a Magyar Kórházszövetség elnöke a HVG kérdésére elmondta - attól tartanak, hogy a gyártók majd rajtuk igyekeznek behozni a patikaszereken elszenvedett veszteségeket. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház 6 milliárd forintos költségvetésének például 6,5 százalékát teszik ki a gyógyszerek, de akad olyan speciális profilú kórház, amelynél a 10 százalékot is meghaladja. Igaz, a kórházak működését az állam nem a gyógyszerkasszából, hanem egy másik zsebből finanszírozza.

Bár az egészségügyi miniszter június 22-ét jelölte meg határidőként - addig az egyes gyártókkal alá kellene írni a végleges, konkrét szerződésszöveget -, hétfő délután még teljes volt a káosz. "Már csak a technikai részletek vannak hátra" - hárították el a HVG érdeklődését az egészségügyi tárcánál, ahol zárt ajtók mögött tárgyaltak a gyártók képviselőivel. Pedig nagyon is alapvetőnek tűntek a "részletek"; délután még az sem volt világos, ki a szerződő fél. Kökény a kormányszóvivői tájékoztatón az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt nevezte meg, mások a tárcát tudták aláírónak, vagy éppen a kormány elnevezést szerették volna látni a szerződés szövegében. A gyártók jogászai pedig - amint azt a 7,5 órás tárgyalás végére elérték - inkább az államot, amellyel egyáltalában köthető magánjogi szerződés, és amelynek legalább van "megfogható" képviselője a PM személyében. A gyártók egyébként hétfőn láthattak először konkrét szerződéstervezetet, azaz bő egy nappal az aláírási határidő előtt. A töméntelen mennyiségű tisztázatlan kérdés miatt a határidőt csütörtökre csúsztatták, annyi azonban már eldőlt, hogy a kormány garantálja: ha valamilyen kormányzati intézkedés miatt változik az össztámogatási igény, a térítési díjak ebből adódó kipótlását nem a cégekkel fizettetik meg.

Továbbra is levegőben lógott az a kérdés, miképp árazzák be a szerződést esetleg aláírni nem kívánó cégek gyógyszereit (a keretmegállapodást jegyző érdekképviseletek a 182 gyártó közül mindössze 80-at tömörítenek). A tárgyalások során az is felmerült, hogy a renitenseket ismét megbünteti a tárca, 85 százalékos szintre beállítva az ő termelői áraikat - gyakorlatilag ugyanúgy, mint az AB által egyszer már elmeszelt kormányrendelet alapján tette.

VITÉZ F. IBOLYA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Márki-Zay: Sokan kérdezik, miért nem vezetem győzelemre a népet

Márki-Zay: Sokan kérdezik, miért nem vezetem győzelemre a népet

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Farkas Zoltán: A züllesztés éve

Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Április óta nem mentek annyian az utcára, mint most

Április óta nem mentek annyian az utcára, mint most

Lássuk, mit mond az orvos: mennyit érnek az otthoni szívvizsgáló kütyük?

Lássuk, mit mond az orvos: mennyit érnek az otthoni szívvizsgáló kütyük?

Szél Bernadették útja a Hősök terétől a Kunigunda utcáig - Nagyítás-fotógaléria

Szél Bernadették útja a Hősök terétől a Kunigunda utcáig - Nagyítás-fotógaléria