Hirtelen, de nem előzmények nélkül jött a Philip Morris (PM) Magyarország Kft.

Hirtelen, de nem előzmények nélkül jött a Philip Morris (PM) Magyarország Kft. múlt pénteki bejelentése, miszerint az év végéig megszünteti a termelést az egri dohánygyárban. Az üzem sorsát a PM-csoport új stratégiája pecsételte meg: áttekintve az EU-országokban működő 11 gyárat, a legkevésbé versenyképesnek az egri egység találtatott. Pedig a 3,2 milliárd forint jegyzett tőkéjű, 12 éve privatizált dohánygyár nem teljesített rosszul: tavaly 99 milliárd forint - a jövedéki adót is tartalmazó - árbevétellel 4,9 milliárd forint nyereséget ért el. Sőt az előző két évben is bőven hozott a konyhára, a 7,2 milliárd, illetve 5,5 milliárd forint profitot osztalék formájában szőröstül-bőröstül vitte a tulaj, a svájci székhelyű Fabriques de Tabac Réunies Holding S.A.

Dohányipari szakértők a hatékony üzemméretet 20 milliárd szálas termelésnél szokták megjelölni, ehhez képest Egerben az elméleti kapacitás 10 milliárd szál, de tavaly ennek már csak a 60 százalékát használták ki. A mérethatékonyság alapján egyébként egyetlen magyarországi dohánygyár sem működhet versenyképesen - az Imperial Tobacco-csoporthoz tartozó Debreceni Dohánygyár Rt. múlt hónapban tett lakatot kapujára (HVG, 2004. február 7.) -, mivel a legális cigarettaforgalom tavaly 18 milliárd szálra esett vissza, erre az évre pedig már csak 15-16 milliárdot prognosztizálnak a piaci szereplők, mindenekelőtt a másfél év alatt 94,5 százalékos jövedékiadó-emelés nyomán egekbe szökött cigarettaárak s ezért vélelmezhetően elszabaduló feketekereskedelem miatt. A fogyasztók nagy része pedig igencsak árérzékeny; nem véletlen, hogy a mind ez idáig a drágább, de minőségi fajtákhoz ragaszkodó PM márciustól beszállt az olcsó kategóriába, s az Ukrajnában már bevált Bond Streettel a Symphoniával versenyez.

A 20 milliárdos hüvelykujjszabály persze korábban is érvényes volt, az időzítés inkább az EU-csatlakozással függhet össze, májustól ugyanis vámmentesen érkezhet más uniós országokból - például Csehországból - a cigaretta. Egyelőre nem dőlt el, honnan látja el a PM-csoport a magyar piacot, a gyárak között e célból "belső verseny" lesz, a győztes veszi át az egri termékeket, beleértve a "magyar" Helikont vagy Multifiltert. "Az EU-ban megmaradt tíz PM-gyár valamelyikének fél műszakával pótolható az egri üzem termelése" - kommentálta a fejleményeket Jamniczky Zsolt, a vállalati kapcsolatokért felelős igazgató.

A gyárbezárással jövő májusig 334 ember munkahelye szűnik meg, ám ez optimista várakozások szerint nem csúfítja el a város 4-5 százalék körüli munkanélküliségi rátáját. Legalábbis Jamniczky állítása szerint a PM maga háromszáz új munkahelyet teremt, az egri raktár például országos logisztikai központtá válik. A társaság saját elosztóhálózatot hoz létre, átvéve a disztribúciót a jelenlegi hét nagykereskedőtől. A dolgozóknak a kiépítendő 15 országos logisztikai központban állást kínál a cég, többhavi bérnek megfelelő költözködési támogatást mellékelve. A helyi munkaügyi központ lapzártakor már szervezte az állásbörzét, amelyen leginkább az ígért 150 millió eurós, egyebek között Egerben tervezett beruházásai alapján 2,5 milliárd forint állami támogatásra érdemesített Bosch-csoport (HVG, 2004. június 19.) és a gépgyártással foglalkozó ZF Hungária Kft. ajánlataira számítanak. Ezzel együtt a gyár leállítása komoly érvágást jelent a 12,8 milliárd forintos költségvetésű egri önkormányzatnak, amely most így elesik az iparűzési adó egy részétől. A konkrét összeget adótitokra hivatkozva nem árulták el a polgármesteri hivatalban, de úgy tudni, a város tavaly 1,8 milliárd forintos iparűzésiadó-bevételének a PM volt az egyik legnagyobb befizetője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Stop- és startjelzések

Távlatilag évente 1 millió ember részvételére számít a felnőttképzésben a kormány új programja, amely a gazdasági aktivitást hivatott segíteni. Bár a "hivatalos" munkanélküliségi adatok továbbra sem aggasztóak, 564 ezer ember teljesen kiesett a munkaügyi hivatalok látóköréből.

Hatalmasat bakizott a Samsung: egy iPhone-ról reklámozták az új mobiljukat

Hatalmasat bakizott a Samsung: egy iPhone-ról reklámozták az új mobiljukat

Adventi irodalmi naptár – december 12.

Adventi irodalmi naptár – december 12.

Elbukott a puccs: Theresa May megnyerte pártja bizalmi szavazását

Elbukott a puccs: Theresa May megnyerte pártja bizalmi szavazását

Mérnöki remekmű: így visít az Aston Martin elképesztő új V12-es motorja – videó

Mérnöki remekmű: így visít az Aston Martin elképesztő új V12-es motorja – videó

„Rabszolgatörvény”: a Jobbik lezárta a Pénzügyminisztérium bejáratát

„Rabszolgatörvény”: a Jobbik lezárta a Pénzügyminisztérium bejáratát

Teherautóra pakolt kordonelemeket vittek a Kossuth tér sarkára

Teherautóra pakolt kordonelemeket vittek a Kossuth tér sarkára