A Balaton védelmét látja el a rendkívüli szennyezések befogadására szolgáló, a Zala egynapi átlagos hozamával...

A Balaton védelmét látja el a rendkívüli szennyezések befogadására szolgáló, a Zala egynapi átlagos hozamával megegyező, közel 4 millió köbméter vizet befogadni képes kis-balatoni vésztározó. Csakhogy az eredetileg a szennyvízzel terhelt folyó szűrésére tervezett "műtárgy" mind jelentősebb élőhelyükké válik a költöző és védett madaraknak. A teljes kis-balatoni tározórendszert (lásd térképünket) az 1970-es években tervezték meg, amikor a tóba jutó foszfor közel fele még a Zala vízgyűjtőjéből érkezett. A folyót ezért 1985-ben a 18 négyzetkilométeres balatonhídvégi tározóba vezették, amelyben a víz elalgásodik, s az eredeti tervek szerint a következő, fenékpusztai tározóban érné el a kívánt minőséget. Ebből azonban csak egy 16 négyzetkilométernyi rész, az Ingói-berek lett feltöltve 1993-ban. A befejezés határidejeként az 1995-ös, tizenöt évre szóló balatoni vízgazdálkodási kormányprogram 1999-et, egy 1999-es kormányhatározat pedig 2003 végét jelölte meg. Tavaly júliusban újabb halasztás következett: szeptemberig kellett volna "értékelni és ütemezni" a félkész beruházást. Idén áprilisban június végére tolta ki a határidőt a kormány, de jó, ha az őszre dönteni tud.

A késlekedésnek nem csak pénzügyi okai voltak, hiszen az üzembe helyezéséhez szükséges terelőtöltések, zsilipek nagy része elkészült, a hátralevő munkák az illetékes környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság vezetője, Nádor István becslése szerint mai áron 5-7 milliárd forintból megvalósíthatóak. Az Ingói-láp azonban az 1955-ben természetvédelmi területté nyilvánított Kis-Balaton fokozottan védett része, amelyet az időközben megerősödött természetvédelmi hatóságok már nem kívánnak a - javuló vizű - Balatonért feláldozni.

A dilemmát az okozza, hogy a balatonhídvégi tározóból távozó - a beérkezőnél mintegy ötször nagyobb - algatömeg az Ingói-láp sűrűjében, fény hiányában, nagyrészt elpusztul, s foszfortartalmával együtt az üledékbe kerül, ahol részben megkötődik, részben az algák szervezetébe beépülő foszfátvegyületekké alakul. Ezek koncentrációja - az alsó tározóba folyó más, ugyancsak szennyezett vizekkel keveredve - 1994 óta nagyobb a Balatonba vezető fenékpusztai zsilipnél, mint a tározó felső bejáratánál, Zalaapátinál. Mindeközben a terhelést nehezen viselő nádas - légi felvételek tanúsága szerint 12 év alatt közel 10 százaléka - pusztul. Somlyódy László és Herodek Sándor egyetemi professzorok vezetésével egy szakbizottság már 1997-ben kezdeményezte, hogy ezért a lápot válasszák el a második ütem többi részétől. 1999-2002 között évi 600 millió, tavaly 490 millió forintot költött a kormányzat az ily módon átalakított második ütemre - az idén a költségvetési megszorítások miatt csak 225 millió jut erre -, ám hat zsilip és egy terelőtöltés a viták miatt nem készülhetett el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Szűréshatárok

Legutóbb két éve volt annyi víz a Balatonban, mint idén június elején, s azóta még nőtt is a szintje. A vízminőséget javítandó kormány-előterjesztés készül a kis-balatoni védőrendszer mintegy 5-7 milliárd forintba kerülő teljes kiépítésére.

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Rákapcsol a Samsung, az Infinity O után jönnek az Infinity U és V képernyők a telefonokba

Megmutatjuk a tökéletes délutáni alvás titkát!

Megmutatjuk a tökéletes délutáni alvás titkát!

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Funkciók, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül elvárhatunk kávéfőzőnktől

Egy hétig bámulhatjuk a meztelen valóságot – januárban újra BIDF

Egy hétig bámulhatjuk a meztelen valóságot – januárban újra BIDF

Politico: Kovács Zoltánnak fogalma sincs a sajtószabadságról

Politico: Kovács Zoltánnak fogalma sincs a sajtószabadságról

Meghalt egy hétéves menekült kislány, akit őrizetbe vettek a mexikói határon

Meghalt egy hétéves menekült kislány, akit őrizetbe vettek a mexikói határon