A diszkont-légitársaságok legfőbb vonzereje a hívogatóan alacsony ár, érdemes azonban a reklámok mögé nézni.

A diszkont-légitársaságok legfőbb vonzereje a hívogatóan alacsony ár, érdemes azonban a reklámok mögé nézni. A fapadosok hirdetményeiben csak az alapdíjat tüntetik fel - ahogy például a Wizz Air 4990 forinttól reklámozza egyetlen útra szóló akciós árát -, hangyányi betűkkel jelezve: "illetékek és díjak nélkül". Ezzel tulajdonképpen eleget is tett tájékoztatási kötelezettségének, jóllehet az apró betűs rész szól a repülőjegy árának csaknem a feléről. Átböngészve a foglalásról kapott igazolást, az alapdíj Barcelonába a május 5-én, bő másfél hónappal az indulás előtt lefoglalt jegyre 12 980 forint - oda 10 990, vissza 1990 forint -, amihez utaskiszolgálási és utasinfrastruktúra-díj, valamint biztonsági és repülési adó járul, összesen 9853 forint erejéig. A teljes árra rájön még az 1300 forintos kezelési költség, és - ha nem az internetes, hanem a telefonos szolgáltatást veszi igénybe az utas - a call center szintén 1300 forintos díja, sőt, ha a delikvens e-mailes értesítés helyett postán kéri a visszaigazolást, 520 forint postaköltséget kell fizetnie. Így kerekedett ki a 24 393 forintos végső ár. Ez még így is majdnem belefér Váradi Józsefnek, a Wizz Air ügyvezetőjének az 50 eurós átlagárról szóló ígéretébe, ami úgy értendő, hogy minél hamarabb foglal (és fizet azonnal a kártyájáról) a kuncsaft, annál olcsóbb a jegy (két nappal a barcelonai indulás előtt a gépre már csak 81 569 forintért lehetett feljutni, igaz, ez még mindig jobb a Malév ajánlatánál, amely madridi kitérővel 139 300 forint volt). A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségnek (FVF) egyelőre nem akadt dolga fapados légitársasággal, de nem kizárt, hogy hamarosan foglalkozik velük. Különösen, ha a bíróság dönt egy másik ügyben, amelyben az FVF azt az álláspontot képviseli, hogy nem elég valamely terméknél a nettó ár mellé biggyesztett "plusz áfa" felirattal tájékoztatni a fogyasztót. Az eladási árnak, a szolgáltatás díjának meg kell egyeznie a fogyasztói árral, márpedig ebben benne foglaltatnak az adók, így a főfelügyelőség szerint ezt az árat kellene megadniuk a fapadosoknak is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Bukófordulók

Egyelőre két géppel, de 40 millió eurós tőkeemelés reményében indította első járatait Budapestről a néhány egykori Malév-vezető által alapított Wizz Air. A légügyi szakmában arra számítanak, hogy az Európa-szerte röpködő félszáz fapados társaságból csak minden tizedik marad életben.

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság

Tisztességtelen díjat szedni a befizetésért - banki gyakorlatokat ítélt el a bíróság

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

„A gyerekeink most járnak iskolába – mentsük, ami menthető”

Az EP megszavazta a munkavállalók védelmét, a Fidesz nemmel voksolt

Az EP megszavazta a munkavállalók védelmét, a Fidesz nemmel voksolt

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

A Kreml szerint Putyin is kaphatott Stasi-igazolványt

A Kreml szerint Putyin is kaphatott Stasi-igazolványt

Lekapták Gruevszkit az Anker közben

Lekapták Gruevszkit az Anker közben