Az inflációnak az első öt hónapban tapasztalt felpörgése alaposan átrendezte a fogyasztási cikkek árarányait. Amit a világ-, az uniós és a belpiaci hatásokon kívül, az egyes adónemek változása mellett, a kormány kézi vezérléses beavatkozásai is befolyásoltak.

Ez volt az éves csúcs - vélekedtek elemzők a jegybanki várakozásoknál is nagyobb májusi inflációról, amikor a fogyasztói árak 7,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Hasonló tartalmú közleménnyel igyekezett csillapítani a kedélyeket a Pénzügyminisztérium, hangsúlyozva, hogy a gazdaságban nincs inflációs nyomás, ezért a második fél évben lassul a fogyasztói áremelkedés üteme (HVG, 2004. június 19.). Bár az optimista állítás vitatható (hiszen ugyanebben az időszakban az üzemanyagokat, a nem feldolgozott és az idényáras élelmiszereket, a hatósági áras szolgáltatásokat és a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszereket "mellőző" maginfláció is 6,5 százalék volt), kétségtelen, hogy a fogyasztói árak egy részét nem a piaci, hanem a szabályozási környezet megváltozása mozgatta.

Kiugróan nőttek a háztartásienergia-számlák, az áramért például idén májusban átlagosan 22 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban. A drágulás java részét az okozta, hogy idén januártól a megszűnt 12 százalékos általánosforgalmiadó- (áfa-) kulcs helyett "normál", azaz 25 százalékos besorolású lett az áram. A vezetékes gázért 19 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban, figyelembe véve a tavaly októbertől bevezetett kompenzációt is. Az utóbbi induláskor azt jelentette, hogy az évi 1500 köbmétert fogyasztók a tavaly júliusi 12 százalékos drágulásból csak 6 százalékpontot, a fölött 3 ezer köbméterig 8-at fizettek, s csak az ezt az átlagos fogyasztásnak mondott mennyiséget meghaladó részre érvényesült a tényleges tarifa. Bár januártól nőtt a támogatás mértéke, ez nem volt képes ellensúlyozni az árnövelő tényezőket. Az áfa mértékének 3 százalékpontos növekedésével együttesen ugyanis a gázszolgáltatók januártól átlagosan 6,8 százalékkal emelték az árat. Az átlagosnál nagyobb érvágást szenvedtek el a kedvezményes keretet kimerítők: a fogyasztás évi 3 ezer köbmétert meghaladó részére 2004 elejétől piaci árat érvényesíthetnek a szolgáltatók, ami szakértői becslések szerint ebben a sávban további 15-20 százalékos növekedést okoz.

Az idén valószínűleg nem lesz további gázáremelés, amit Medgyessy Péter miniszterelnök az európai parlamenti (EP) választások előtt sietett is bejelenteni. Ezt gazdaságilag alátámasztja, hogy az olajárak növekedését a földgázé általában kilenc hónapos késéssel követi. A gyenge dollár következtében az importgázért a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Rt. az év első felében kevesebbet fizetett a prognosztizáltnál. Így az első fél évre várható 10 milliárd forintos többleteredménye valószínűleg fedezi az importárak és a dollár-forint árfolyam esetleges ellenkező irányú változásából fakadó költségnövekedést.

Nem okoz inflációs többletnyomást a Budapesti Közlekedési Rt. múlt heti 5 százalékos áremelése, miután tavaly ugyancsak fél évtől és ugyanilyen mértékben nőttek a jegy- és bérletárak. Az év egészében tehát a jóval markánsabb januári 13 százalékos árváltozás hatása érvényesül. Az önálló villamosközlekedéssel rendelkező Szegeden, Debrecenben és Miskolcon pedig az év eleji 13-18 százalékos drágulás után az idén már nem várható változás, és a tavalyihoz képest 11 százalékkal emelt MÁV-tarifák sem lesznek már magasabbak. Nőhet viszont a helyközi buszok menetdíja, mivel a Volán-cégek panaszkodnak, hogy tavaly is csak késleltetve, január helyett novemberben engedélyezte számukra a közlekedési tárca az emelést. Ami akkor 7 százalék volt, s erre januárban az áfa kulcsának - a cégeknek tényleges bevételt nem jelentő - 3 százalékpontos emelése rakódott. A buszvállalatok a HVG értesülései szerint 5-10 százalékos tarifanövelésért lobbiznak, ha ez nem jön össze nekik, reálértéken még olcsóbb is lehet az utazás.

Nem volt vészes összességében az élelmiszerek árváltozása, ami a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint kisebb volt a fogyasztói árak emelkedésének átlagánál. Miután azonban a cikkcsoport 23,7 százalékot nyom az átlagos fogyasztási kosárban, a nyugdíjasokéban pedig 30,8 százalékot, így korántsem közömbös, hogy például a primőrök szokásos májusi áremelkedéséhez más árnövelő tényezők is hozzáadódnak-e. Tartós elemnek számít az áfa év eleji 3 százalékpontos emelése, és beépülnek az árba az uniós csatlakozással járó szabályozóváltozások is. Ezek első, érzékelhető jele a banán megdrágulása volt. Az évi 70 ezer tonnás magyarországi banánimport több mint négyötöde ugyanis olyan országokból - Ecuadorból, Kolumbiából, Panamából és Costa Ricából - származik, amelyekkel szemben az EU magas védővámot alkalmaz, ezzel juttatva előnyhöz egyes tagállamok egykori gyarmatait az afrikai, a karib-tengeri és a csendes-óceáni térségben (HVG, 2004. május 1.). Az áremelkedés egy kartonnál 2-3 euróra tehető, így egy kiló banán 30-40 forinttal, azaz 15-20 százalékkal drágult májusban; jelenleg 250 forint körül mérik.

Uniós hatás áll a mögött is, hogy a cukor ára áprilisról májusra 11,3 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig bő 14 százalékkal nőtt. Az EU ugyanis egységesen szabályozza e termék intervenciós átvételi árát. Így a cukorrépa tonnánkénti minimumára a korábbi 9 ezerről 12 ezer forintra nőtt, míg a feldolgozott cukoré 147 ezer forint helyett 160 ezer lett. A cukor drágulását valószínűleg követi az azt tartalmazó termékeké - például az instant kakaóporé, a konzerveké és a különféle csokoládéké, cukorkáké -, ám a felhalmozott készleteknek köszönhetően csak késleltetve. Ez azonban nem lesz jelentős, véli Dankó Zsolt, a Nestlé Magyarország Kft. közép-európai beszerzési igazgatója, mert szerinte a védővámok megszűnése következtében új, olcsó termékek lepik el a piacot, elsősorban Németországból és Lengyelországból.

Ez még csak a kezdet - mondják viszont szakértők a sertéshús árnövekedéséről. Az EU-ban és ezen belül Magyarországon is véget ért ugyanis a túltermelés. "Április végétől megfordult a trend: a világpiaci kereslet megugrásának hatására néhány hét alatt 237-ről 300 forint fölé nőtt az élő sertés felvásárlási ára" - mondta a HVG-nek Zádori László, a Vágóállat és Hús Terméktanács titkára. Az üzletekben egy kilogramm karajt jelenleg 800-900 forintért, sőt néhol a négy évvel ezelőtti árszinten, 1000 forint fölött lehet kapni, szemben az áprilisi 700-zal. Zádori szerint 1200 forint körül van az a lélektani határ, ami felett újra esésnek indulhat a kereslet és vele együtt az ár is. Egyelőre azonban a húzóerő érvényesül: a baromfitermelők sem akarnak ugyanis lemaradni a sertéságazat mögött; a piaci klímát kihasználva 5-10 százalékos áremelést céloztak meg.

Nincs mit csodálkozni azon, hogy a zöldségek és gyümölcsök ára átlagosan 10,7 százalékkal nőtt májusban, ezen belül a burgonya 7,5 százalékkal drágult. "A sok primőr miatt minden évben így alakulnak a számok" - indokolta az adatokat a HVG-nek Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. élelmiszer-ipari igazgatója. Ő egyébként a későbbiekben nem számít jelentős ármérséklődésre, mert szerinte az idén sem lesz túlkínálat: "a sok eső ellehetetlenítette a növényvédelmet".

A hirtelenjében elszabadult élelmiszerárak megfékeződését várja ugyanakkor hosszabb távon, s éppen az EU-csatlakozástól Székács Tibor, a Plus Élelmiszer Diszkont Kft. ügyvezető igazgatója. Mondván: "a Magyarországon is jelen lévő multinacionális cégek egységes európai hátterüket kihasználva termékeik egy részét kedvezőbb áron tudják beszerezni, így a fogyasztói árak is mérséklődhetnek". A hipermarketekre jellemző árlefojtás a Plus esetében azt jelenti, hogy a felvásárlás nem csupán a 149 magyarországi üzletre, hanem az összes, mintegy 3500-4000 európai egységre kiterjedhet, ami azonban Magyarországon az importtermékek részarányának növekedéséhez vezethet.

Miközben a világpiacon egyre drágult, Magyarországon kevésbé mozgott a benzin fogyasztói ára, mert a kormány az EP-választások előtt sajátos zsilipet kezdett alkalmazni (HVG, 2004. május 22.). A 95-ös oktánszámú benzin esetében a meghatározott, literenként 250 forintos limit fölé kúszó benzinárból május 23-ától a hónap végéig 2, június elejétől pedig már 3 forint jövedéki adót és áfát engedett el. Június közepére viszont 250 forint alá esett a hazai átlagár, így a jövedékiadó-kedvezmény - a törvényben előírt módon - a hónap végén meg is szűnt. Lapzártakor 247,50 forintért lehetett 95-ös benzint tankolni, alig 7 forinttal drágábban, mint a tavalyi augusztusi árcsúcs idején. Az első negyedévben egyébként a benzin még olcsóbb volt, olykor 10 forinttal is, a tavalyinál. A májusban meglódult gázolajárak viszont a hét elején már 17-18 forinttal, 8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt.

Az importált termékek árszintje alig változott az elmúlt két évben, pedig 2002-ben 242,90 forint volt az átlagos euróárfolyam, ma pedig ennél 4-5 százalékkal gyengébb a forint. A folyamatos ármérséklődést produkáló tartós fogyasztási cikkek így relatíve több mint 10 százalékkal lettek olcsóbbak az átlagos inflációs trendet követő árukhoz, szolgáltatásokhoz viszonyítva. Az uniós tarifák átvételével a közösségen kívüli országokból behozott termékek egy részénél májustól csökkent a fizetendő vám, például a Brazíliából, illetve egyes afrikai országokból nyers kávét importáló magyar cégeknek a korábbi 43,5 százalék helyett mindössze 7,5 százalék vámot kell leróniuk. Ennek előbb-utóbb illő volna megjelennie az egy éve gyakorlatilag változatlan árakban is.

Egyes autómárkák ára is számottevően csökkent, ami szintén a megváltozott szabályokkal függ össze. Mérséklődött ugyanis az EU-n kívül gyártott gépkocsikat korábban terhelő, a legmagasabb kategóriában akár 43 százalékot elérő importvám. Emellett a korábban szintén árdrágító hatású fogyasztási adót februártól az árba formálisan be nem épülő regisztrációs adó váltotta fel, amelynek mértékét nem a vételár arányában, hanem a motor hengerűrtartalma és a környezetvédelmi besorolás függvényében kell fizetni (HVG, 2004. február 7.). A változás nyertesei a luxusautók, amelyeknél a legmagasabb, 2,7 millió forintos regisztrációs adó csekélyebb terhet jelent, mint a 20 százalékos fogyasztási adó. Ezért például a BMW 7-es csaknem hat százalékkal - 850 ezer forinttal - lett olcsóbb. Az árcsökkenéshez az is hozzájárult, hogy az EU-csatlakozással egy időben a BMW-csoport saját leányvállalatot alapított Magyarországon. "Harmonizáltuk a magyarországi árakat az európaiakkal" - mondta a HVG-nek Tar Ágnes, a BMW Magyarország szóvivője, mondván, hogy egyes modelleknél együttesen akár 20 százalékos árcsökkenést is eredményeztek a változások. Május közepétől az adómértékek újabb módosítása miatt drágultak viszont - ha csak minimálisan is - a kisebb autók, amelyek többségénél a 120, illetve 240 ezer forintos adóteher több, mint az értékarányos 10 százalék volt.

Garantált, hogy a füstölnivaló relatíve egyre drágább lesz az uniós minimális jövedékiadó-szint fokozatos bevezetése miatt. Májusban a dohányárukért 21,9 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a gyógyszerek ára csak 4,1 százalékkal nőtt, holott januárban az áfaváltozások és a tb-támogatások csökkenése miatt még 23 százalékot mutatott az egy évre visszatekintő statisztika. A "visszarendeződés" fő oka, hogy a kormány áprilistól 15 százalékkal megnyirbálta a termelői árakat, és a gyártókkal kötött új gyógyszeráralku is azzal kecsegtet, hogy az idén nem változik lényegesen a patikaszerek árszintje (HVG, 2004. június 26.).

Folyamatosan az átlagos inflációt meghaladóan, májusban az egy évvel korábbihoz képest 7,9 százalékkal növekedett a szolgáltatások díja, ami alapvetően a bérköltségek alakulását követi. Ezen belül 15,6 százalékkal lódultak meg a társasházi közös költségek, ami a közüzemi díjak két számjegyű emelkedéséből és a közös képviseleti tevékenységre rakódó korábbi nulla százalék helyett januártól 25 százalékos áfából adódik. Az oktatás 13,8 százalékos éves drágulásában is az tükröződik, hogy tavaly júliustól 25 százalék áfa terheli a nem akkreditált intézmények szolgáltatását. Áfa-semlegesnek bizonyultak ugyanakkor a könyvek és a tankönyvek: bár az előbbiek után a tavalyi 12 százalék helyett csak 5, az utóbbiak után a nulla helyett 5 százalék áfát kell fizetni, e különbség inflációs mutatóikban egyáltalán nem látszik: májusban a statisztika 7,3, illetve 6,4 százalékos éves áremelkedést regisztrált.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Hadházy visszament a köztévéhez, nem engedték be

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Nem csak Istenért, a luxusholmikért is rajongott egy orosz pap – lett is belőle botrány

Nem csak Istenért, a luxusholmikért is rajongott egy orosz pap – lett is belőle botrány

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás

Jövőre érkezik John le Carré új regénye

Jövőre érkezik John le Carré új regénye

Videó: Ömlik a láva az Etnából

Videó: Ömlik a láva az Etnából