Július 30-áig nem lehet kereskedni a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) három áramszolgáltató társaság, a - 90 százaléknál...

Július 30-áig nem lehet kereskedni a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) három áramszolgáltató társaság, a - 90 százaléknál nagyobb tulajdonosuk után július 1-jétől a nevükben az E.On előtagot viselő - Dél-dunántúli Áramszolgáltató Rt. (Dédász), Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. (ÉDáSZ) és Tiszántúli Áramszolgáltató Rt. (Titász) részvényeivel - döntött múlt szerdán a BÉT igazgatósága. Ezzel meghosszabbította a június 16. óta érvényben lévő felfüggesztést, amit azért rendelt el, mert a hatályos tőkepiaci törvény (tpt) alapján nem tartotta egyértelműnek, hogy a német E.On magyarországi leánycége kezdeményezheti-e azon kisbefektetők árampapírjainak a megvásárlását, akik erre önként nem voltak hajlandók a június 10-én lezárult felvásárlási akciókban, netán a részvényesek szabadon dönthetnek az eladásról. Ha az E.On-nál van a kezdeményezés - ahogy ezt a cégnél állították -, akkor a birtokába nem került papírokat megsemmisíthetné, de csak azt követően, hogy azok ellenértékét a tulajdonosoknak kifizette. Ha viszont a kisbefektetőknél maradna a döntés joga, a papírokkal tovább lehetne kereskedni.

Az E.On a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) egyik év eleji, a hatóság honlapján közzétett állásfoglalására hivatkozott. E szerint egy nagyrészvényes akkor kezdeményezheti a részvények megvásárlását, majd törlését, ha befolyása a társaságban 90 százalék fölé nő, függetlenül a "határátlépés" módjától. Ezzel szemben a 90 százalék fölé kerülés mikéntjét tekinti lényegesnek néhány áramszolgáltatói kisrészvényes, valamint az érdekükben eljáró Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ). Jogértelmezésük szerint csak akkor diktálhat a nagyrészvényes, ha nyilvános vételi ajánlattal lett övé a társaság több mint kilenctizede. Márpedig az E.On a felvásárlási akciók előtt már privatizációs és tőzsdei vásárlásokkal a Dédászban 92,41, az ÉDáSZ-ban 97,59, a Titászban 92,39 százalékig volt gazda. Igazáért néhány kisrészvényes pert indított, azt kérve a Fővárosi Bíróságtól, hogy semmisítse meg a PSZÁF-nak az áramszolgáltató-részvényekre tett nyilvános vételi ajánlatát jóváhagyó határozatait. Mivel a TEBÉSZ kérésére a múlt héten a Pénzügyminisztérium (PM) a kisrészvényeseknek adott igazat, mindhárom E.On-cég igazgatósága e hét hétfőn közzétette: a PM és a PSZÁF ellentétes jogértelmezése miatt megsemmisítették korábbi döntésüket az E.On-nak fel nem ajánlott részvények érvénytelenítéséről, s új döntést majd csak a bírósági perek lezárását követően hoznak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gazdaság

Feszültségkimaradás

Példátlan mértékű nyitással folytatódott a liberalizáció a hazai árampiacon: az eddigi 300 cég helyett 350 ezer választhat magának szabadon szolgáltatót. De csak elvben: az áramkereskedők a nagy cégekre vadásznak - egyre kisebb eséllyel, miután az áram hiánycikk a liberalizált piacon.

Márki-Zay Péterék új mozgalma is megy tüntetni

Márki-Zay Péterék új mozgalma is megy tüntetni

A pápa támogatja ENSZ migrációs csomagját

A pápa támogatja ENSZ migrációs csomagját

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Michelle Obama még a Mikulás előtt is táncra perdült

Michelle Obama még a Mikulás előtt is táncra perdült

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

A II. kerületiek ellenállása miatt késlekedik az M0-s építése

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is

Pécsen is tüntettek, megdobálták a Mediaworks székházát is