Kósa Lajos, Debrecen polgármestere lényegében szabad kezet kért és kapott az őt támogató közgyűlési többségtől a városi egészségügy átalakításához. Az ellenzék újabb telekumbuldától, a fideszesek pedig "felsőbb" dorgálástól tartanak, mivel döntésük nem egyezik az aktuális pártkommunikációval.

Miközben a Kósa sétányon - sokan már csak így, a város első emberének nevével emlegetik a Nagytemplom előtti Kossuth teret - polgári körös aktivisták gyűjtöttek aláírásokat a Fidesz-MPSZ-féle nemzeti petícióhoz, két sarokkal lejjebb, a városházán egészen más szellemiségű tervek fogalmazódtak meg. A városi egészségügy átalakítását célzó erőfeszítések mindenesetre figyelmen kívül hagyták a petíció - "arra kérjük a kormányt, állítsa le a kórház-privatizációt" - követelését. Legalábbis ez derült ki múlt csütörtökön Debrecen város közgyűlésén, amelyen a fideszes többség igenjével, az ellenzék három ellenszavazatával és 11 tartózkodó voksával elfogadta az eddig költségvetési intézményként működő Városi Egészségügyi Szolgálat (VESZ) gazdasági társasággá alakítást, egyszersmind kettébontását: egy, a gyógyítást menedzselő kht-t és egy, a vagyonnal gazdálkodó kft-t hozva létre.

A hajdúsági település kórházzal és klinikával is büszkélkedhet, ám egyik sem tartozik a város fennhatósága alá. Az előbbi megyei, az utóbbi minisztériumi intézmény, így a VESZ - és ily módon a debreceni önkormányzat - csak az alapellátást és a járóbeteg-szakrendelések mintegy harmadát tartja kézben. Az évi 2 milliárd forintos bevételből gazdálkodó, csaknem 700 dolgozót foglalkoztató VESZ több mint 50 telephelyen - összesen 53 ezer négyzetméteren - gondoskodik a járóbeteg-ellátásról. Idetartozik még 134 háziorvosi praxis ingatlanparkja is, amely máig városi tulajdon. "A város vezetése nem szeretné, ha kiszorulna a saját piacáról" - indokolta a VESZ költségvetési intézményből kht-vá alakításának alapmotívumát az intézmény igazgatója, Ónodi-Szűcs Zoltán. "Az egyetemi klinika és a megyei kórház egyaránt több milliárd forintos fejlesztés előtt áll, és mindkettőben van szakrendelés is. Nálunk, ha valakit alaposan kivizsgálnak, legalább 3-4 helyre kell elküldeni - beutazhatja a fél várost. A jobb betegellátás érdekében szeretnénk egy helyre költöztetni minden szakrendelőt, ehhez viszont kell egy korszerű, 15 ezer négyzetméteres új épület" - magyarázta az igazgató a HVG kérdésére, mi szükséges a versenyképesség megőrzéséhez.

Eladogatnának ezt-azt a város nettó 2,8 milliárd forintosra becsült egészségügyiingatlan-vagyonából, egyes épültekre pedig jelzáloghitelt vennének fel, hogy az így szerzett pénzből megépülhessen az új központi rendelő - ez a lényege az elgondolásnak. Kósa Lajos polgármester szerint nettó 2,5 milliárd forintból futná egy belvárosi intézmény tető alá hozására. Az elképzelt tranzakciókhoz pedig az szükséges, hogy a betegellátás ne egy erősen behatárolt gazdasági mozgástérben működő költségvetési intézmény, hanem közhasznú tevékenységet folytató szervezet keretei között történjen, amelynek ingatlanjai vagyonkezelő-hasznosító kft kezébe kerüljenek - ez állt a közgyűlés elé terjesztett határozati javaslatban.

"Nem számtanra, hanem alapelvre kellett építenie a közgyűlésnek" - magyarázta Ónodi-Szűcs, mi volt a városvezetés elvárása. Az elvi döntést nem is zavarták meg a kft-be apportált vagyon értékére, a tervezett beruházás mikéntjére, sem pedig a betegellátás jövőjére vonatkozó víziók. A részletek majd szeptemberben kerülnek a testület elé, addig kell ugyanis a hivatalos ingatlanbecslésnek és az aktualizált számokkal alátámasztott szakmai terveknek elkészülniük. Márpedig a város ellenzéki képviselői úgy vélik, az önkormányzat adós maradt mindezekkel, így érdemben lehetetlen volt bármit is vitatni. "Mozgó célpontra nehéz lőni - magyarázta a hosszú távú terv készítésének körülményességét a változó szabályozás közepette Ónodi-Szűcs igazgató, aki a múlt heti döntés értelmében - az egyszerűség kedvéért, vagy talán az egyhangú egyetértés megingathatatlan zálogaként - egymaga irányítja majd az egészségügyi szolgálat kht és kft részét is. Mint ahogy a két menedzsment is közös lesz, valamint az egy MSZP-s és két fideszes tagból álló felügyelőbizottság kinevezése is mindkét helyre szól.

A debreceni modellnek kikiáltott intézményi átalakítás azonban korántsem egyedülálló - számos egészségügyi magánvállalkozás gyakorlata, hogy külön társaság végzi a beruházást. Ez a megoldás mindenesetre különbözik a - mellesleg ugyancsak fideszes fennhatóságú - körmendi önkormányzat kórházában már megvalósított modelltől vagy a Kiskunhalason a múlt hónap végén parafált megoldási változattól (HVG 2004. május 1.), ahol tőkeerős vállalkozót vontak be az önkormányzati tulajdonban maradt gyógyintézmény működtetésébe. A debreceni átalakítás előnye - szól a hivatalos magyarázat - az általánosforgalmiadó- (áfa-) visszaigénylésben rejlik, amit a VESZ Kft. - ellentétben egy költségvetési formában működő egészségügyi intézménnyel - már megtehet. Ám az így várható évi 30 milliós megtakarítás a kht 2 milliárd forintos bevételéhez, de még az önkormányzat évi 200 milliós támogatásához képest sem túl jelentős. A tervezett beruházásnál visszaigényelhető mintegy 600 millió forint viszont már tetemes összeg. Ha az épületet a VESZ Kht. majd a VESZ Kft.-től bérli, ezt az áfát vissza kell fizetni, igaz, jókora késéssel. A forgalmiadó-zsonglőrködés legfeljebb elterelő hadművelet - véli viszont Gondola Zsolt, a Független Fórum civil szervezet városi képviselője -, hiszen az ősszel, a kft működésének megkezdésekor, a bevitt vagyon becsült értékének 25 százalékos áfáját ki kell fizetni, ami megközelítheti a 700 millió forintot.

Bár a városi szocialista-szabaddemokrata ellenzék is támogatja a debreceni egészségügy szervezeti rendszerének megújítását, a betegek kényelmét szolgáló, modern rendelő létesítését, kételkednek abban, hogy a jelenlegi ingatlanvagyon kellő fedezetet nyújt az igencsak alulbecsült beruházási költségre - mondta a HVG kérdésére Szathmári Károly, a városi MSZP-frakció vezetője. Ráadásul az egyik legértékesebb épületet a város már oda is ígérte a református egyháznak. Ehelyett, ígérik, üres telket kap majd - úgymond értékegyeztetéssel - az önkormányzat. "Ismerjük az efféle egyeztetést - reagált a hírre Kovács László SZDSZ-es képviselő -, félelmeink szerint az üres telkeket értéken felül, az átadott rendelőt pedig, amelyből kollégium lesz, értéken alul számolják majd be." A város életében egymást követő ingatlantranzakciók (HVG, 2004. április 17.) mindenesetre gyanakvóvá tették az ellenzéket, ugyanis a többlépéses cserék és szövevényes érdekeltségi viszonyok miatt nehezen átlátható ügyletek köttetnek.

A bizalmatlanságot táplálja az is, hogy a szervezeti változtatás révén az egészségügyet szolgáló vagyon és annak működtetése kikerül a közgyűlés hatásköréből. Az alapító tulajdonos önkormányzat nevében a polgármester felügyeli majd a kht-t és a kft-t, a vagyon 30 százalékának erejéig pedig az ügyvezető igazgató egyedül hozhat döntéseket. Hozzáértését ugyan senki nem vitatja, de "káderlapján" némi aggodalomra okot adó bejegyzés, hogy a HospNet Kft. egyik vezető állású alkalmazottja volt, mielőtt a VESZ élére kinevezték. Az egészségügyi informatikát áruló, debreceni székhelyű HospNet ugyanis közismert szoros fideszes kapcsolatairól, alapítóját és fő tulajdonosát az Orbán-kormány egészségügyi súgóembereként tartották számon.

Az átszervezés kényes vonulata, hogy miként tudják "megbékíteni" a közalkalmazotti státusuk feladására kényszerülő dolgozókat. A VESZ vezetője szerint hosszú hónapokon át tárgyaltak a részletekről az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetével (EDDSZ) és a Közalkalmazotti Tanács tagjaival is, mindenekelőtt valamennyi jelenlegi dolgozónak felajánlva a továbbfoglalkoztatást. Megállapodás azonban nem született, az EDDSZ helyi elnöke néhány nappal azelőtt lemondott, hogy az önkormányzattal aláírták volna az egyezséget. Cser Ágnes, az EDDSZ országos elnöke a tőle megszokottnál jóval visszafogottabban, de a közgyűlési döntés elhalasztására és az érdemi egyeztetés lefolytatására kérte Kósát. A jelek szerint hiába.

Az átszervezés valódi céljának - bár az nem szerepelt a közgyűlés elé terjesztett indoklásban - többen az irányított betegellátási rendszerre való áttérést tartják. Ellátásszervező - legalábbis az egészségügyi tárcánál kidolgozott tervezet szerint (HVG 2004. április 24.) - csak megfelelő tőkeerejű kht, kft vagy rt lehet majd. A betegirányítás jogának elnyerése azonban még így sem ígérkezik könnyű feladatnak, mert feltehetően ugyanerre készül a debreceni klinika, és hasonló irányú mozgolódás sejthető a megyei kórházban is.

Ugyanakkor a rugalmasabb szervezeti forma alkalmasint szabad kezet adhat a tőkebevonásra is - amelyet egyelőre szükségtelennek mond a város vezetése -, mint ahogy az egyes szakellátási területek - például a képalkotó diagnosztika, labor - működtetésének magánkézbe adása sem elképzelhetetlen. Ezért egyelőre lehetetlen megmondani, hogy a konstrukció tartalommal való megtöltése után melyik elvetélt kórháztörvény szelleméhez - a Mikola-féléhez, avagy a szocialisták által benyújtott, majd az Alkotmánybíróság által visszadobotthoz - áll majd közelebb.

GÁTI JÚLIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brexit: Theresa May nagy áldozatra készül, hogy megtartsa hatalmát

Brexit: Theresa May nagy áldozatra készül, hogy megtartsa hatalmát

Zsarolás, pénz, hatalom, túszejtés: a kereskedelmi háború fordulatosabb, mint egy krimisorozat

Zsarolás, pénz, hatalom, túszejtés: a kereskedelmi háború fordulatosabb, mint egy krimisorozat

Mintha mi sem történt volna, visszatértek a Kossuth téri karácsonyfa köré a szánkók

Mintha mi sem történt volna, visszatértek a Kossuth téri karácsonyfa köré a szánkók

Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni

Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni

„Azt gondolták, aranybőrönddel jövünk” – hogy él egy gróf 2018-ban?

„Azt gondolták, aranybőrönddel jövünk” – hogy él egy gróf 2018-ban?

Vitathatatlanul ez az év egyik legizgalmasabb androidos telefonja

Vitathatatlanul ez az év egyik legizgalmasabb androidos telefonja