A millenniumi ünnepségek - és botrányok - helyszíne még mindig bőven ad okot politikai, pénzügyi vitákra, ezúttal a szocialista kulturális és a szabaddemokrata informatikai tárca között: utóbbi több mint 3 milliárd forintért átalakítaná a parkot, miközben a műemléki hatóság egy évre felfüggesztette a terület hasznosítását.

Váratlan fordulattal egy évre blokkolta a kulturális tárca felügyelete alá tartozó Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) az egykori Ganz Villamossági Művek területén működő Millenáris Park jövőbeni hatalmas fejlesztéseit, amikor az egykori Ganz-gyár öt, még meglévő épületét június végén ideiglenes műemléki védelem alá vonta (HVG, 2003. július 3.). A rapid döntéshez vezető okok között - a határozatot megelőzően a KÖH nem egyeztetett az érintettekkel - a HVG információi szerint a koalíciós partnerek torzsalkodása is szerepet játszik. Az MSZP a jelek szerint későn kapcsolt: a szabaddemokrata vezetésű Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) úgy halászta el a szocialista irányítású kultusztárca orra elől a sok botrányt megélt (HVG, 2002. június 1.), ám ígéretes jövővel kecsegtető Millenáris Parkot, valamint az ingatlanhoz kapcsolódó, a Fény utca és a Margit körút határolta területet-épületeket, hogy az értékesebb részeket kimazsolázta belőlük, míg a problematikusan hasznosíthatókat visszapasszolta az államnak.

Idén januárban ugyanis az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-től (ÁPV Rt.) az IHM fennhatósága alá került az a Kisrókus 2000 Kft., amely a Millenáris Park mintegy 35 ezer négyzetméteres állami tulajdonú területével és az ott található felújított épületekkel rendelkezik, a Fény utca másik oldalán pedig hozzávetőleg 1 hektárt és két - igaz, romos - volt Ganz-épületet mondhat magáénak. A Kisrókus Kft. mellé a tárca térítésmenetesen megkapta a Miniszterelnöki Hivataltól (MEH) a programok szervezésére még az Orbán-kormány idején létrehozott Millenáris Kht.-t is, 2004-ben 272 millió forint állami apanázzsal együtt.

A színfalak mögött alkudozott tavaly decemberig a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) és az IHM a Millenárisért, valamint az ingatlancsomag kevésbé vonzó részéért: a parkkal szemben lévő, az IHM által Millenáris II-re keresztelt, a Fény utca, a Margit körút és a Kis Rókus utca által határolt 1 hektárért, valamint a lerobbant gyárépületekért. Akkoriban úgy tűnt, a zászló a kultusztárcának áll, legalábbis annak vezetője, Hiller István, az MSZP alelnöke ezt kész tényként kezelte tavalyi sajtónyilatkozataiban. Míg az IHM ez idő alatt - nem sok eséllyel - csupán az egyik szóba jöhető helyszíneként jelölte meg a Millenárist a Jövő Házára keresztelt állandó kiállításnak.

A helyzet a 2004. évi költségvetés vitája során változott meg, amikor a HVG információi szerint kiderült, hogy az NKÖM nem akarta a tulajdonosi jogosítványok fejében saját költségvetéséből mintegy 600 millió forinttal kipótolni a Millenáris Kht. 272 millió forintos büdzséjét, márpedig a Pénzügyminisztérium 2004-ben többet nem akart áldozni a létesítményre. Az NKÖM-nél soványabb "pénztárcájú" IHM azonban kapott az alkalmon, és beígérte az összeget, így lett idén januártól e tárcáé a Millenáris. Hamar kiderült azonban, hogy az ingatlancsomag másik fele, a lerobbant épületekkel, környezetszennyezéssel terhelt Millenáris II rendbetétele és hasznosítása meghaladja az IHM erejét. Miután a három, eredeti gyári betűjeles elnevezést őrző L, M és N csarnok helyreállításához állami forrásra sem lehetett számítani, az ingatlanhasznosítással korábban megbízott Kisrókus Kft. az épületek lebontását javasolta. Ez viszont a KÖH-nél, féltve az ipartörténeti jelentőségűnek ítélt épületeket, kivágta a biztosítékot. Mellesleg a tervek között olyan verzió is szerepelt, amely eltüntette volna a színről a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) környezetidegen betonépületét is - a dózerolás után a Kisrókus elképzelései szerint arra terjeszkedhetne például a Mammut bevásárlóközpont.

Az ingatlanfejlesztési álmok megvalósulásának azonban több akadálya is van. A bevásárlóközpont bővítéséhez a II. kerület mint építési hatóság már csak a lakosság és a városvédők tiltakozása miatt sem járul hozzá - erősítette meg a HVG-nek Horváth Csaba szocialista polgármester. A három Ganz-épület közül egyébként az L jelű nem az állam, hanem a Chem-Pavex Kft. tulajdona. A társaság a Ganz Villamossági Művek 1998-as felszámolásakor vásárolta meg az ingatlant (a cégben 2002 júniusa óta közvetve társtulajdonosként szerepel Bessenyei Zoltán is, az ÁPV Rt. volt - akkoriban a szocialisták által delegált - igazgatósági tagja, akit 2003-ban a Tocsik-ügyben jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a bíróság). A Margit körút felé nyíló minisztériumi épület ugyan kincstári tulajdon, kezelője azonban a GKM, amelyet így nemcsak az egyeztetésekbe kellene bevonni, hanem csereingatlant is fel kellene ajánlani számára.

Az IHM legszívesebben a Jövő Házához szerinte jobban illeszkedő, 3-5 ezer fő befogadására alkalmas konferenciaközpontot látna a vitatott ingatlanok helyén, az M jelű nagycsarnok külső arculatát megőrizné, a környéket pedig a GKM épületéig parkosítaná - mondta a HVG-nek Kovács Kálmán informatikai miniszter, de szerinte is kétséges, hogy akad olyan befektető, amely a zavaros tulajdonviszonyok közepette hajlandó lenne milliárdokat áldozni a konferenciaközpont megépítésére. Az ingatlanfejlesztésekkel kapcsolatban így egyelőre csak annyi biztos - jegyezte meg a miniszter -, hogy nem térül meg az a 13 milliárd forint, amiből az Orbán-kormány a millenniumi ünnepségsorozatra a Millenáris Parkot megépítette. Az egyébként a Kisrókus Kft. dokumentációjából is kiderült, hogy az előző kabinet hosszabb távon a teljes területet, így a kulturális központot is üzleti célokra hasznosította volna. A Zöld Péter játszóteret az - a kormányváltás után egy, az amerikai Delaware államban bejegyzett offshore és egy brit cég tulajdonába került - Apisolato Hungary Ingatlanforgalmazó Kft. birtokolja, amely lakóházakat és irodát létesítene a helyén. Ezt a szándékát a II. kerületi önkormányzat idáig építési tilalom elrendelésével akadályozta meg, minthogy azonban a tiltás augusztus 30-án lejár, az állam lépett közbe: a Kincstári Vagyoni Igazgatóság a terület megvásárlásáról, illetve csereingatlan-felajánlásról folytat tárgyalásokat a céggel. A területért, amelyhez, úgy tudni, 600 millió forintért jutott hozzá, az Apisolato most mintegy 900 millió forintot kér.

A "zűrös" területeket és épületeket, kimondatlanul ugyan, de idén áprilisban az IHM valójában mégiscsak visszaadta az államnak. A kormány döntése szerint az ingatlanhasznosítási koncepciót a tulajdonosi jogosítványokkal immár nem rendelkező ÁPV Rt.-nek, a MEH-nek, valamint az IHM-nek közösen kell kidolgoznia, az elkészült koncepcióról pedig nem a tárcának, hanem a kormánynak kell döntenie. A ballaszttól ily módon megszabadult IHM immár teljes erővel a "maradékra", azaz a Millenáris Park átformálására koncentrálhat. S ebben a KÖH minapi akciója sem akadályozza, hiszen a Millenárison a tárca nem bontaná le a meglévő épületeket, csupán belső átalakításokat tervez. Kovács Kálmán a HVG-nek azt fejtegette, hogy a parknak új, országos érdeklődésre számot tartó arculatot kell kapnia, miután a jelenlegi kulturális programok, kiállítások csak a fővárosiakat, közülük is főként a Budán élőket vonzzák. A várhatóan 1 milliárd forintért felújítandó épületekben további összesen mintegy 3-3,5 milliárd forintos beruházással - az idén erre 1 milliárd forintot különített el a minisztérium - a tudomány legújabb vívmányait, a digitális kultúra köznapi életre gyakorolt hatásait mutatnák be. A park most üresen álló irodaháza pedig informatikai cégek kutató-fejlesztő bázisa lehetne, mindemellett a tárca ide telepítené a nemzeti digitális adattárat és a nemzeti audiovizuális archívumot is. Mindez nemcsak presztízst, országos ismertséget hozhatna a kormányzati értékelésben szürke, arctalan minisztériumként jellemzett IHM-nek, hanem "pénzt, paripát", azaz milliárdokban mérhető állami támogatást is. Feltéve, hogy a jövőre megszorításokat ígérő büdzséből ki tudják préselni a még szükséges összeget.

MINK MÁRIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Atomfegyverek indítására alkalmas orosz gépek érkeztek Venezuelába

Atomfegyverek indítására alkalmas orosz gépek érkeztek Venezuelába

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Itthon összerakott fegyverek kerülnek a magyar katonák kezébe

Botrány a Parlamentben: Áder gyorsan elhagyta az üléstermet

Botrány a Parlamentben: Áder gyorsan elhagyta az üléstermet

Régi androidos mobilja van? Akkor van egy nagyon rossz hírünk

Régi androidos mobilja van? Akkor van egy nagyon rossz hírünk

Próbálta mostanában hívni a Telekom ügyfélszolgálatát? A mesterséges intelligencia veszi fel a telefont

Próbálta mostanában hívni a Telekom ügyfélszolgálatát? A mesterséges intelligencia veszi fel a telefont

Irtóznak a gazdák a szövetkezéstől, pedig fejük felett lebeg a törvény

Irtóznak a gazdák a szövetkezéstől, pedig fejük felett lebeg a törvény