Egyszerre két mutatványra készül a privatizációs szervezet. Egyrészt a csontig eladósodott hollóházi porcelángyárat akarja eladni komoly befektetőnek, másrészt megúszná, hogy a Zsolnayt, bár volna rá vevő, a pécsi önkormányzatnak kelljen ingyen átengednie.

"Engem nem ostromolnak a vevők" - világította meg a HVG-nek Dávid Pál, a Cash & Limes Rt. felszámolóbiztosa, hogy bő négy év alatt sem sikerült túladni a Hutschenreuther Hungária Porcelángyár Kft.-n. A harmadik legnevesebb magyar porcelángyár, a hollóházi szomszédságában - és annak 10 százalékos tulajdonrészével - 1996-tól mindössze három éven át működött, aztán a német tulajdonosának összeomlása miatt pánikszerűen becsukott bérmunkabázisra végre akadt jelentkező, csakhogy ez az üzlet még kérdéses. A vevő az idén márciusban bejegyzett, szlovák érdekeltségű Porceliko Kft. lenne, ám az eredetileg 237 millió forintért meghirdetett ingatlanvagyon, berendezések és készletek árát a jelölt részletekben - hitelből - szeretné kifizetni. Adásvételi szerződés létezik, de csak akkor válik faktummá, ha az első részlet augusztus közepéig megérkezik a felszámolóhoz.

A kézenfekvő megoldás - vagyis hogy a kft-t a nevét éppen most Hollóházi Porcelánmanufaktúra Rt.-re (HP) változtató résztulajdonos-nagytestvér vegye meg - felmerült ugyan, de a 227 éves cégnek 2002-ben már arra sem futotta, hogy korábbi tulajdonosa, a Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB) hosszú lejáratú hiteleit törlessze "a gazdálkodás összeomlásának veszélye nélkül". Épp ezért a 75,64 százalékban tulajdonos Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) mihamarabb szeretné eladni a mintegy 500 millió forint kötelezettségállományt összehozott HP-t is. Egyfordulós nyílt pályázatot hirdet a részvények 99,25 százalékára (a vevőnek ugyanis vételi kötelezettséget kell vállalnia a Magyar Befektetési és Vagyonkezelő Rt. 23,61 százalékos pakettjére is), a konkrét feltételekről lapzárta után dönt. Egyelőre annyi tudható, hogy a befektetőnek garantálnia kell a folyamatos működtetést és a fő profil, a háztartásikerámiagyártás megtartását. Nem ez az első próbálkozás, hiszen a HP már 1992-ben az első privatizációs listán is szerepelt, s az ÁPV legutóbb tavaly végeztette el a cég vagyonértékelését a magánosítás előkészítéseként (mostanra lejárt a szavatossága a vagyonértékelésnek, az újabb közbeszerzést a múlt hónapban írták ki). A 889,3 millió forint alaptőkéjű, az MFB-től két év alatt összesen 349 millió forint tőkeinjekciót kapott, tavaly 1,1 milliárd forint árbevételt és 70 millió forint veszteséget elkönyvelt HP-t most az ÁPV mégis "tartalékok nélküli", "törékeny" pénzügyi helyzetben lévő cégként kénytelen meghirdetni a befektetőknek. Mahalek István vezérigazgató már a tavaly februári közgyűlési beszámolójában válságközeli állapotról, a -66 millió forint mérleg szerinti eredménynél is jobban romló pénzügyi helyzetről beszélt.

A felerészben háztartási porcelánt, illetve dísztárgyakat készítő - díszítését tekintve a manufaktúra és a gépesített gyár közötti átmenetnek tekinthető - porcelángyárnál a tulajdonos a magas selejtarányban, az alacsony termelékenységben és mindenekelőtt a porcelánszakma egy évtizede tartó válságában látja a bajok forrását. Ugyanígy látta a tavaly szeptemberben kinevezett igazgatósági elnök, Fazekas Lászlóné is, aki az ÁPV-től egy év türelmet kért a cég reorganizálására, ami alatt a piaci igényekhez igazította volna a vállalkozás termelését és méretét. Az agilis elnöknő azonban alulmaradt, s május végén le is mondott posztjáról. Most úgy tűnik, az eladásig már nem bolygatják új stratégiával a szebb napokat látott, az 1980-as évektől Szász Endre festővel a művész haláláig szorosan együttműködő HP-t. (Sőt a tavalyi százfős elbocsátás után nemrég a munkahelyek megőrzésére nyert el 30,5 millió forintos támogatást a 390 fősre karcsúsított cég.)

Az eddigi porcelángyár elnevezést manufaktúrára váltó Hollóháza most megkísérli, hogy apránként felzárkózzon a másik két magyar manufaktúrához, a herendihez és a Zsolnayhoz. Mahalek szerint a márka ismertségében ugyanis nincs akkora eltérés, mint amekkorát az árak mutatnak. A herendi hat-nyolcszorosan, a kézzel festett Zsolnay 50 százalékkal drágább a hollóházi porcelánnál. Mahalek úgy véli, van remény az idei év veszteségmentes zárására s a tavalyi bevétel megismétlésére. Legalábbis az első fél évben a belföldi értékesítés 20 százalékkal nőtt, bár az árbevétel 10-12 százalékát kitevő export tovább csökkent. Az ÁPV mindenesetre a HVG-vel azt tudatta nyilatkozatában: saját forrásaiból nem tervez reorganizációt, a hitelező bankokkal folytatott tárgyalások alapján azonban elképzelhető a kötelezettségek átütemezése.

Egymagában az egykori tulajdonos MFB mintegy 700 millió forinttal hitelezi a HP-t, illetve a másik, privatizációra szánt porcelángyárat, a Zsolnay-csoportot - a háztartási porcelánt, dísztárgyakat és épületkerámiát gyártó Zsolnay Porcelánmanufaktúra Rt.-t, az alapanyag-termelő Zsolnay Porcelángyár Rt.-t és a műemléki védettséget élvező ingatlanokat gondozó Zsolnay Örökségkezelő Kht.-t. Az ugyancsak lapzárta után tárgyalandó, a hollóházinál kacifántosabb ügyben precedensértékű döntést kell hoznia az ÁPV-nek. A tét nem más, mint hogy a vagyonkezelő megnyitja-e az utat az ingyenes önkormányzati vagyonszerzés előtt, amivel helyhatósági igények özönét zúdítja magára, vagy sikerül valamilyen jogi kibúvót találni a tavaly decemberben puccsszerűen módosított privatizációs törvény (HVG, 2004. március 27.) szövegében. A törvény szerint ugyanis "a helyi önkormányzati feladatok ellátását hatékonyan szolgáló" ÁPV-s cégek önkormányzati tulajdonba adhatók, méghozzá "kivételesen indokolt esetben" akár térítés nélkül is. Elegendő az igényt - a helyhatóság képviselő-testületének határozatával - bejelenteni, s az ÁPV igazgatóságának javaslata alapján a kormány dönt az ilyen ügyekben. Toller László, Pécs polgármestere menten jelezte a város igényét, miszerint legfeljebb - egy korábbi önkormányzati határozat szerint - 130 millió forintot szánnának a porcelánüzletre. Tollerék azóta talán biztosabbak lettek a dolgukban, legalábbis az ÁPV-hez végül térítésmentes átadás iránti igény futott be.

Csakhogy az ÁPV "pénzes befektetőket szeretne" - fogalmazott az egyik, neve elhallgatását kérő főprivatizátor általánosságban, a tőke- és piacvesztésben lévő Zsolnay esetében pedig különösen. Kérdés persze, hogy Toller polgármester - mellesleg az MSZP egyik erős emberének tartott elnökségi tag - milyen súlyos érvekkel billentheti a város oldalára a mérleg nyelvét. ÁPV-s berkekben elvi alapon mindenesetre hajlamosak úgy értelmezni a privatizációs törvénybe csusszant vegyes rendelkezéseket, hogy az önkormányzati igények csak abban az esetben akceptálandók, ha az adott cég értékesítési esélye nem igazán kecsegtető. Márpedig a korábban három részre szabott Zsolnayra (HVG, 1999. március 20.) mindig is akadt jelentkező, például a Bernard Schreier nevével fémjelzett CP Holdings (HVG, 1998. június 20.). A korábban kiszivárgott hírek szerint legalább 2 milliárd forintot remél az ÁPV a nagynevű Zsolnay-csoportért, azzal együtt, hogy a HP-hez hasonló, 1,1 milliárd forintos bevétel mellett a manufaktúra tavaly 76,5 millió, a porcelángyár 91 millió forint veszteséget termelt. S a csoport ez utóbbi, hiteltemetőként használt tagjáról maga az ÁPV azt közli a befektetőkkel: alaptevékenysége folyamatosan veszteséges, az MFB-hitelek (a HVG értesülése szerint mintegy 350 millió forint) fedezete a társaság vagyona, s az a tevékenység során nem gazdálkodható ki. A könyvvizsgáló pedig tavaly márciusban tőkerendezésre szólította fel a tulajdonosokat, mivel a saját tőke 347 millió forintra, a 670 millió forintos jegyzett tőke alá csökkent.

A napirendről lekerült viszont a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt. privatizációja. Igaz, ott az ÁPV-nek csak 25 százalék plusz egy szavazatnyi a részesedése, a többi a helyi MRP-szervezet, illetve a dolgozók kezében van, és Herend közel sincs olyan cudar állapotban, mint a másik két porcelánfellegvár. Bár az utóbbi két évben látványosan esett a forgalma, és már csak emlék a milliárdos profit, de a cég tavalyi, 6,2 milliárd forintos árbevételére még mindig 100 millió forint nyereség jutott (HVG, 2004. február 14.). A nemrég viharos vezetőcserén átesett cég új, László Csaba volt pénzügyminiszter vezette igazgatósága hat-tíz évre szóló stratégia kidolgozását kezdte meg. Polányi Sándor vezérigazgató - akit egyszer visszarendelt a korábbi igazgatóság, majd a dolgozók nyomására ülhetett vissza a székébe - úgy véli: teljesíthető az idei mintegy 7 milliárd forint árbevétel és a 100 millió forint körüli nyereség, miután az első fél évben a belföldi forgalom élénkült, a termékek háromnegyedét exportáló cég számára meghatározó amerikai piacról pedig a tervezettnél több megrendelés futott be.

VITÉZ F. IBOLYA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között

Nem jár a 2-es metró a Deák és a Déli között

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala

Ön is kedveli? A Queené lett minden idők legtöbbször streamelt rock dala

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Alkotmányjogász: alapvető jogelvek sérülhettek a rabszolgatörvény elfogadásakor

Engedély nélkül rakták le az olajiszapot, amelyből rákkeltő anyag szivárgott a XVIII. kerületi kutakba

Engedély nélkül rakták le az olajiszapot, amelyből rákkeltő anyag szivárgott a XVIII. kerületi kutakba

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen

A balhé sem maradt el a Vidi–Chelsea-meccsen