Futballcégek különös ide-oda költöztetgetésétől, új befektetők fel- és eltűnésétől hangos a lassan véget érő labdarúgó-holtszezon. Mindeközben a klubok finanszírozása továbbra is átláthatatlan, a csapatok zöme életképtelen, a futballirányítás pedig nem tud érvényt szerezni saját szabályainak.

Kizavarta az öltözőből a múlt szombati, Abaújszántó elleni edzőmeccs előtt a diósgyőri futballcég reménybeli új tulajdonosát Détári Lajos, a DVTK edzője. A vitába keveredett felek később tisztázták az ügyet. Ők nyilván azon kevesek közé tartoznak, akik már értik, mi történt. Mármint hogy Détári az Arany Ászok Ligának nevezett NB I-be feljutott, de az első osztályban indulási jogot mégsem kapott DVTK 1910 Kft. alkalmazottja, az új tulajdonosként bemutatkozó Varga Zsolt viszont egy másik futballcégbe fektet be, amelynek csapata ennek alapján játszhat majd az egykori Siófok jogán NB I-es meccseket - Diósgyőrben.

Az öltözői incidens arra azért alkalmat adott, hogy Varga tisztázza a vagy szélnek eresztendő, vagy átvett egykori Diósgyőr-játékosokkal: a múltért nem felel, szó sem lehet arról, hogy kiegyenlítse a 138 millió forintnyi kifizetetlen számlát, köztük a játékosok járandóságát. "Az biztos, hogy augusztus 7-én egy piros-fehérbe öltözött csapat áll ki a diósgyőri stadionban a Lombard Pápa FC ellen" - mondta a HVG-nek Orosz Lajos, Miskolc sportért felelős alpolgármestere. Másfél hete ugyanis még csak arra lehetett mérget venni, hogy a másodosztályból a negyedik helyen feljutott DVTK nevezését a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elutasítja, mivel a csapatot működtető DVTK 1910 Kft. nem felel meg a klublicenc feltételeinek. Ahhoz, hogy az alpolgármesternek igaza legyen, elképesztő földrajzi változásoknak kellett végbemenniük a magyar futballtérképen. A nevezésekről döntő múlt keddi MLSZ-ülés után derült ki, hogy az előző bajnokságban Balaton FC néven Siófokon működő futballcég mégsem - mint ígérték - Pápára, hanem Diósgyőrbe teszi át székhelyét. Ennek hallatán a pápai futballhívek ereiben viszont csak egy pillanatra hűlhetett meg a vér, mivel a székhelyáthelyezés lehetősége izgalomba hozta az addig Szombathelyen futballcsapatot igazgató Új Lombard Kft. tulajdonosát is, aki legott lecsapott a Pápán megüresedő helyre. A 16-os első osztályú létszámot a Nyíregyháza teszi teljessé, mivel az MLSZ kellő tisztelettel felkérte az NB I B-ben ötödik helyen végzett klubot, ugyan induljon már el az alkalmatlannak minősített DVTK helyett az élvonalban.

Túl egyszerű lenne azonban, ha ez a helyzet kitartana a kezdő sípszóig. A futballcégét Diósgyőrbe áthelyező Kuti István, a Siófok FC Kft. tulajdonosa ugyanis - noha Pápa helyett a futballbajnokságot szervező Magyar Labdarúgó Liga (MLL) rábeszélésére választotta Diósgyőrt - alig néhány nap után mégis úgy döntött, inkább eladja társaságát. "Nem a pénz miatt válok meg a cégtől" - mondta a HVG-nek a további részletekkel már nem szolgáló Kuti. Azt azért érzékeltette, hogy becsapva érzi magát, mivel a városi önkormányzat eleinte jóval nagyobb támogatással kecsegtette, mint amennyit az ajánlata végül tartalmazott. Ebből azt a következtetést vonta le, hogy Miskolcon bizonyára szívesebben látnának egy, a városhoz jobban kötődő befektetőt. Erről az hírlik, hogy Kuti a Balaton-utódcég Diósgyőrben 180 millió forintos költségvetéssel számolt, amihez az önkormányzat csak mintegy 40 millióval járult volna hozzá, ő viszont néhány nagyobb cég iparűzési adóját kérte volna a csapat számára - legalább 120 millió forint erejéig.

A helyi kötődés azonban nem igaz a Kuti helyére beugró Vargára sem és értelemszerűen az általa állítólag képviselt külföldi befektetőre sem. "Dunántúli vállalkozó" - osztotta meg Vargával kapcsolatos, nem túl bőséges információit a HVG-vel Miskolc alpolgármestere. A cégeladás ügyében a leendő diósgyőri futballguruval tárgyaló Kuti sem tudott Vargával kapcsolatba hozható cégnévvel, tevékenységi körrel, de még városnévvel sem szolgálni. "Jelen pillanatban csak annyit mondanék, hogy magánszemély vagyok, akinek jó kapcsolatai vannak" - tárulkozott fel némi visszafogottsággal a HVG-nek is Varga. Annyit azért elárult, hogy 300 millió forintos költségvetést terveznek a bajnoki szezonban, és augusztus 2-án kötik meg az adásvételi szerződést. A futballberkekben terjengő hírek szerint Csebi Pogány Alajos, a Belgiumban tevékenykedő gyémántkereskedő lehet a pénzt hozó befektető.

Így viszont kérdéses, hogy Diósgyőr legnagyobb vonzereje, a nagy szurkolótábor valóban a ki tudja, honnan is szalajtott csapat mellé áll-e. A városi elöljáró annyit azért tud, hogy Varga már télen megjelent, hogy megvásárolja Ott Erzsébettől, a DVTK 1910 Kft. tulajdonosától annak üzletrészét, de akkor ugyanúgy nem jutottak dűlőre, ahogy néhány hete sem, amikor Varga szintén próbálkozott az eladósodott csapat tulajdonosánál. Az amúgy sem eseménytelen diósgyőri holtszezont tovább színesítette, hogy felbukkant a városban Magyar Ernő, aki az 1990-es évek elején az FTC-nél is megpróbálkozott a futballbiznisszel. Csakhogy az ígért 220 millió forintról nem tudott időben bankgaranciát felmutatni, majd nagy hirtelen felvetette, hogy a Diósgyőr indulhatna a szlovák bajnokságban is. Utóbb némi alultájékozottságról tanúságot téve, meglepődve konstatálta, hogy oda a korábbi rajt miatt már nem lehet jelentkezni - arról már nem is szólva, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) csírájában fojt el minden hasonló obskúrus próbálkozást. A hivatalos sorsoláson mindenesetre a csapat Diósgyőr BFC néven szerepel, csak azt nem tudja egyelőre senki megmondani, hogy a titokzatos B betű a Balatont, netán a Borsodit jelenti-e.

Bizonyos mértékig tisztább a helyzet Pápán. Már ha annak lehet nevezni, hogy a tavaly az NB I B-ben tizedik helyen végzett, a helyi önkormányzat és a Pápai Egyesített Labdarúgó Club által birtokolt csapat jogán vélhetően a Szombathely indul a következő szezonban. A tatabányai kezdet után az előző két évben a vasi megyeszékhelyen futballcsapatot üzemeltető Bíró Péter cége, az Új Lombard Kft. ugyanis Pápára költözik. "Rendezett létesítményhelyzet, támogató önkormányzat" - foglalta össze a HVG-nek az eredetileg szintén ide kacsingató Kuti István, mi lehet olyan vonzó Pápában. És valóban: a stadionrekonstrukciós programból befejezett felújítással kijövő fideszes városvezetés nagyvonalúan a költségvetés felére vállalt garanciát.

Nem csoda, hogy Bíró kapott az alkalmon, és elcuccolt Szombathelyről, mondván, ott nem kapta meg az önkormányzattól az ígért támogatást. Utórezgése persze még ennek a költözködésnek is lehet: amikor ugyanis Tatabányáról érkezett Szombathelyre, Bíró készfizető kezességet vállalt egy 60 millió forintos MLL-hitelre, amit korábban a helyi önkormányzat garantált. Ezt a hitelt Bíró átütemeztette, de az ügy egész biztosan előkerül majd akkor, amikor a pápai futballcég jogán egy szombathelyi csapat akar elindulni a másodosztályban, mivel a tárgyalások jelenlegi állása szerint a város kénytelen lesz tulajdonosi szerepet vállalni az NB I B-s csapatot működtető társaságban, amit csak akkor tehet, ha korábbi futballügyleteit nem terheli adósság.

Kínos jelenetek nem csupán a Diósgyőr edzőmeccsén akadtak, hanem más pályákon is. Székesfehérváron például menesztették Csank János vezetőedzőt, mivel nem volt hajlandó belemenni járandóságának 70 százalékos csökkentésébe. Noha utóbb állítólag megállapodtak egy 40 százalékos mérséklésben, a Videoton FC Kft. - arra hivatkozva, hogy szerződésén nincs ott az önkormányzat pecsétje - felmondott neki. Másnap azonban Csank megjelent a Videoton-pályán, nehogy szerződésszegéssel vádolják. Ugyanakkor az edzésre készülő pályaedzőjét majdhogynem a biztonsági őrökkel vezettették ki. Közben felbukkant a pályán a csapat új edzője, az előző szezonban a lesajnált Balaton FC-vel a bajnokságban negyedik helyet elérő Csertői Aurél, aki elkottyantotta: neki már napokkal korábban azt mondták a Videoton-vezetők, hogy nincs edzője a csapatnak.

A vélhetően perbe torkolló ügyből esetleg vesztesen kijövő Videoton nyilván nem tervezte be kiadásaiba a kiebrudalt edzők végkielégítését - ahogyan a Fradinál sem tették meg ezt a bajnokcsapat trénereként menesztett Pintér Attila járandóságával (HVG, 2004. július 10.). Ott Furulyás János elnök egyébként is az Üllői út fölött szárnyal: továbbra is kitart amellett - igaz, már nem a korábban emlegetett nyugat-európai bankcsoportra hivatkozva -, hogy két-három éven belül biztosan befut a befektető a sport-, szórakoztató- és szolgáltatóközpont építésére, ami egyszer s mindenkorra megoldja majd a stadion használati jogát 1 forintért az államtól megkapó FTC anyagi gondjait. Pedig ezek a bajok most még számosak: az FTC Labdarúgó Rt. 300 millió forinttal tartozik az adóhatóságnak. Ezt havi 50 millió forintos részletekben törleszti, miközben még az előző bajnokságból 150 millió forintnyi prémiummal sáros a játékosoknál. Az állítólag 1 milliárd forintos költségvetésnek legfeljebb 60 százalékára van fedezet, ezért az MLL biztost rendelt ki a futballcéghez. Akárcsak a Budapest Honvédhoz, a Videotonhoz, a Békéscsabához és a Balaton FC jogán induló, még csak körvonalazódó csapathoz. Az FTC november 1-jéig kapott haladékot pénzügyi egyensúlya helyrehozatalára. Ha ez nem sikerül, pontlevonással is bűnhődhet - szólt a verdikt. Ám arra - emlékezve a Debrecen elleni meccs utáni botrány miatt a Fraditól levont, majd visszaadott hat pontra - sokan csak legyintenek.

Ma már végképp komolytalan e fejlemények fényében a liga tavaly téli fogadkozása, hogy szigorítani fog a nevezés feltételein, s a 2004-2005-ös bajnokságra már csak úgy fogadja el a jelentkezéseket, ha a labdarúgó-társaságok a tervezett bevételek 100 százalékára szerződésekkel, illetve szándéknyilatkozatokkal rendelkeznek (HVG, 2003. december 20.). De kényszerhelyzetbe került a liga: ha tényleg bekeményített volna, egyedül a DVSC Futballszervező Rt. jelentkezését fogadhatta volna el az első osztályú magyar bajnokságra.

KELEMEN ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megvan a nyertes, egy kínai–magyar konzorcium újíthatja fel a Budapest–Belgrád-vasútvonalat

Megvan a nyertes, egy kínai–magyar konzorcium újíthatja fel a Budapest–Belgrád-vasútvonalat

Siker egészségért cserébe? - A tudatos egészség koncepciója

Siker egészségért cserébe? - A tudatos egészség koncepciója

919 forintot keresett önön minden hónapban a Facebook

919 forintot keresett önön minden hónapban a Facebook

A Lánchíd mindkét oldalán véget ér az autók uralma, elérkezik a gyalogoskánaán

A Lánchíd mindkét oldalán véget ér az autók uralma, elérkezik a gyalogoskánaán

Putyin orosz hibrid luxuslimuzinja ledobta a tetejét – videó

Putyin orosz hibrid luxuslimuzinja ledobta a tetejét – videó

Valami hiányzik ebből a Teslából. Ja igen, a kormány

Valami hiányzik ebből a Teslából. Ja igen, a kormány