Nem kevés zűrzavarral indult 2002 júliusában az M3-as Polgár-Görbeháza, az M7-es Balatonszárszó-Ordacsehi, illetve az...

Nem kevés zűrzavarral indult 2002 júliusában az M3-as Polgár-Görbeháza, az M7-es Balatonszárszó-Ordacsehi, illetve az M7-es Becsehely-Letenye és az M70-es autóút Letenye-Tornyiszentmiklós szakaszára kiírt pályázat. Bár az új kormány közbeszerzést ígért, Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter - a minél gyorsabb munkakezdéssel indokolva a módszert - zárt, meghívásos tenderrel indított. Négy céget hívott meg: a Strabag Építő Rt.-t, az előző ciklusban a Vegyépszerrel közösködő Betonút Szolgáltató és Építő Rt.-t, a Hídépítő Rt.-t, valamint az Egút Egri Útépítő Rt.-t. Az 59,91 kilométeres építkezésre összesen 109 milliárd forintért ajánlkoztak a cégek, amivel messze felül-, azaz alulmúlták a még az előző kormány idején ugyanerre a szakaszra 129 milliárddal ajánlkozó Vegyépszer ajánlatát. (Igaz, Tímár Gyula Vegyépszer-vezér akkoriban azt nyilatkozta, hogy természetesen az ő induló áruk sem volt véglegesnek tekinthető, mivel az utak 70 százalékát illetően még nem fejeződtek be a tárgyalások.) Keller László közpénzügyi államtitkár nyomására Csillag mindenesetre kénytelen volt eredménytelennek nyilvánítani a pályázatot, s augusztusban közbeszerzést írt ki a Nemzeti Autópálya Rt. (NA). E megméretésre lényegében ugyanazok a cégek maradtak a ringben. Az időközben a körbe lépő Debreceni Magas-, Mély- és Útépítő Rt. (Debmút) sem volt új szereplőnek mondható, mivel éppúgy a Colas-csoport érdekeltségébe tartozik, mint az Egút Rt. A változatlan szereposztás érthető: a kiírás rögzítette, hogy a pályázóknak legalább 10 kilométernyi átadott autópálya-referenciát kell felmutatniuk, ennek pedig csak az 1998 előtti építkezésekben részt vett cégek felelhettek meg. (A Vegyépszer például csak az év novemberére tett eleget e követelménynek.)

A kialakult helyzettel akarva-akaratlanul ideális terepet teremtett az NA a körbenyeréses szisztémának. A Gazdasági Versenyhivatal egyik kiadványában legalábbis a párhuzamosan meghirdetett közbeszerzéseket és a kevés szereplős piacokat említi a visszaélési lehetőségek leggyakoribb okaként. Az említett esetben is egyszerre három szakaszra írt ki tendert az NA, és a feltételek alapján öt szereplőre korlátozta a piacot. Azóta sem nagyon akaródzik senkinek a kör bővítése, bár a tavaly decemberben meghirdetett pályázatokon - deklaráltan az árlenyomás szándékával - már külföldi referenciákat is elfogadott az NA. Csakhogy közülük mind ez ideig csupán a portugál Mota-Engil SA rúghatott labdába.

A versenyhivatal hivatalos gyanúját nem a koncepcióváltás keltette föl, még csak az sem, hogy a közbeszerzésen végül 128 milliárd forintra drágult az építkezés, hanem az, hogy mindegyik cég győztesen hagyta el a porondot, s - ezek szerint nem teljesen véletlenül - ugyanazon pályaszakasz építését nyerték el, mint az előző, zárt tenderen.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Kiosztott osztozkodók

Lényegesen olcsóbban is épülhetnének az állami autópályák, ha tiszta versenyben választódnának ki a nyertesek. Ez az üzenete a versenytanács 7 milliárd forintos bírságának, amelyet kőkemény kartellezés miatt szabott ki öt sztrádaépítőre, miközben azt is jelezte: ez csak a kezdet.

Nagy Iván Zsolt: Cenzúra

Nagy Iván Zsolt: Cenzúra

Az úszóverseny győztese, aki medencébe fulladt

Az úszóverseny győztese, aki medencébe fulladt

Hozzánk is megjött az elérhető árú Tesla eddiginél olcsóbb kivitele

Hozzánk is megjött az elérhető árú Tesla eddiginél olcsóbb kivitele

Rendőrautó alá bújt a kiskutya, így lelt gazdára

Rendőrautó alá bújt a kiskutya, így lelt gazdára

Vekerdy Tamás: Ha békén hagyod a gyereket, magától megtalálja az útját

Vekerdy Tamás: Ha békén hagyod a gyereket, magától megtalálja az útját

Siralmas tesztek: egy-két nap alatt megadta magát a Samsung összehajtható telefonjának képernyője

Siralmas tesztek: egy-két nap alatt megadta magát a Samsung összehajtható telefonjának képernyője