Nyereséges és veszteséges részekre szétválasztva próbál túladni a felszámolás szélére sodródott, tőkéjét vesztett Bábolna Rt.-naz állami tulajdonos.

,,Jó" és "rossz" Bábolnára szedi szét a kormány döntése alapján a Bábolna Rt.-t a tulajdonos Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV). A múlt heti kormánydöntés alapján megalapítandó Bábolna Élelmiszer-ipari Rt.-be kerülnek az eredményesen működő leányvállalatok, így a tavaly önmagában 1,4 milliárd forint nyereséget hozott Bábolna Takarmányipari Kft., a 130 milliós eredménnyel teljesített Bábolna Baromfitenyésztő Farm Kft., valamint a "pozitív nullával" zárt győri Pannon Baromfi Kft.-ben birtokolt 57,51 százalékos tulajdonrész, a 40 milliót hozó Esca Kft. kisebbségi részesedése, a nagyigmándi hűtőház, illetve a felszámolás alatt álló Hajdú-Bét Rt. debreceni feldolgozójának és törökszentmiklósi hűtőházának a bérleti joga. Vagyis újra összeállna a valamikor Burgert-birodalom, kiegészítve a Hajdú-Bét két üzemével (HVG, 2004. január 17.). Az ÁPV Agrárgazdasági Vagyonkezelő Kft.-je lesz a vevője az M1-es autópálya melletti - a HVG információja szerint jelzáloggal terhelt - földek hasznosítására alakított Bábolna Eurotransit Project Kft.-nek, illetve a helyi önkormányzattal közösen az idén gründolt Bábolna Gyógyfürdő Kft.-nek. Az együtt havi 300 millió forint veszteséget termelő kecskeméti és békéscsabai baromfi-feldolgozó üzemek a "régi" Bábolna Rt. tulajdonában maradnak, azokat a cég eszközként értékesíti, esetleg bérbe adja, vagy ha egyik hasznosításra sem lesz jelentkező, bezárja.

A szállítókkal szembeni tartozásokat az eszközeladásból és a privatizációból befolyó összegből fizetnék ki - mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter a döntés utáni kormányszóvivői tájékoztatón. Az adósság 11 milliárd forintra rúg, amiből a HVG bábolnai értesülése szerint nagyjából 5 milliárd forintra a cég vevőkkel szembeni követelései jelentenek fedezetet. A vállalat a Magyar Fejlesztési Bank Rt.-nek (MFB) további 14,9 milliárd forinttal adós, 2,9 milliárd tulajdonosi kölcsönnel pedig az ÁPV-nek lóg - ezek megtérüléséről sem a kormánytisztviselők, sem a menedzsment nem beszéltek. A rapid döntést éppen az MFB-hitel július végi lejárta indokolhatta, korábban ugyanis nyugodt szívvel halogatta a döntést a legutóbb egy évvel ezelőttre, majd 2004 negyedik negyedévére ígért privatizációs koncepcióról a kormány. Közben azonban a 12,9 milliárd forint jegyzett tőkéjű cég saját tőkéje a 2002. végi 1,6 milliárd forintról a tavalyi mérlegzárásra 1,1 milliárd forint erejéig a negatív tartományba fordult, feltőkésítését pedig - a hivatalos indoklás szerint az uniós versenyszabályok miatt - nem vállalhatta a kabinet.

"A naposcsibe-előállítás 35, a takarmánypiac 32, illetve a baromfi-feldolgozás 10 százaléka az új Bábolna kezében lesz" - írta körül a múlt heti sajtótájékoztatóján Velez Zoltán, a Bábolna Rt. elnöke, hogy szerinte miért lehet vonzó egy befektetőnek a Bábolna Élelmiszer-ipari Rt. megvásárlása. A maga részéről azt tartaná ideálisnak, ha a hazai baromfipiaci szereplők közül kerülne ki a vevő, mert az iparág koncentrálódása - amit Velez néhány hónapja még a Bábolna vezérszerepével képzelt el - elengedhetetlen lenne. "Jelenleg csak úgy maradhat piacon egy baromfi-feldolgozó cég, ha hajlandó árveszteséget elkönyvelni" - jellemezte a cége bukását is okozó helyzetet.

A hitelterheitől megtisztított "új Bábolna" szeptember 1-jétől kezd működni, de a tavalyinál rosszabb körülmények között. A takarmányipar forgalma vélhetően jelentősen csökken, tekintve, hogy az állatállomány is - a sertésé 16, a baromfié 3 százalékkal - apadt az egy évvel ezelőttihez képest. Ráadásul eddig a kecskeméti és a békéscsabai gyárakba beszállító termelőket arra kötelezték, hogy bábolnai takarmányt vegyenek, amit a két baromfi-feldolgozó eladása vagy bezárása után nyilvánvalóan nem tehetnek meg. Csak abban bízhatnak, hogy az emelkedő sertésárak a baromfiét is maguk után húzzák. A debreceni üzem további sorsa ugyanakkor a Hajdú-Bét felszámolójának a kezében van, annak bérletére csak 2005. január 1-jéig van érvényes szerződése a Bábolna Rt.-nek. Arra sincs semmiféle garancia, hogy a kecskeméti és a békéscsabai baromfi-feldolgozó elkel, vagy bérbe veszik azokat. Ha ugyanis a Bábolna Rt. a maga piaci erejével - ami a Hajdú-Bét bukása után egyértelműen dominánssá vált a magyar piacon - nem tudta eredményesen működtetni ezeket az üzemeket, sok esélye másnak sincs erre. A cég menedzsmentje még a teljes bábolnai vertikum élén is azt hangoztatta, hogy ezzel a mérettel nincs sok esély az európai piacon, így legalábbis ellentmondásosnak tűnik a karcsúsított társaság sikerébe vetett hit.

"A Pick-sztorit kell folytatni" - vetette fel ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatóján Velez, ami jelzi, a cég menedzsmentje nagyobb pályán gondolkodik. Mint emlékezetes, a Bábolna Rt. még májusban jelentkezett azzal, hogy Bábolna Agrárholding Befektetési Rt. (BAB) néven céget gründol, amelybe a Pick Rt.-be beszállító sertéstartókat várta tulajdonostársakként, úgy, hogy maga csupán maximum 25 százalékot tartana meg részesedéséből, a BAB pedig vételi ajánlatot tenne az eladósorba került Pickre (HVG, 2004. május 22.). Közben a projektre 182-en jelentkeztek - köztük a szegedi önkormányzat -, mintegy 1 milliárd forintnyi saját tőkéjű céggé erősítve a BAB-ot. Csakhogy a Pick megvételéhez szükség volna 14-15 milliárd forint államilag garantált MFB-hitelre, ám arról egyelőre nem született kormánydöntés. A bábolnai menedzsment már korábban is érzékeltette: nyerő megoldásnak tartaná, ha a Pickkel megerősített BAB szerezné meg a Bábolna - azaz most már a Bábolna Élelmiszer-ipari - Rt.-t. Utóbbit nyilván szintén további, legalább 15 milliárd forintos államilag garantált hitelből tehetné meg, amivel méltó örököse lenne a rendszeres állami segítségnyújtás miatt sokat támadott Bábolna Rt.-nek. Kormánykörökben - a HVG információi szerint - "van fogadókészség" erre a megoldásra.

Az állami agráróriás privatizációja közvetve a tartósan állami kézben maradó, a Bábolna Rt.-ről még az Orbán-kormány idején leválasztott, évi 300-400 millió forint veszteséggel működő Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. gazdálkodását is befolyásolhatja. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság kezében lévő társaság látja el energiával a Bábolna Rt. is, mintegy évi 900 millió forint értékben. A privatizációról szóló, egyébként minden gazdaságossági számítást nélkülöző előterjesztés a tranzakció ezen aspektusára nem tér ki. Így nem tudható, mire számít a tulajdonos: vajon az "új Bábolna" gazdája is tőle vásárolna-e energiát, s ha igen, milyen áron?

A legnagyobb talány mégis az a bábolnai privatizáció körül, hogy miként készülhetett nyereségre alapozó üzleti terv erre az évre. A tavalyi 5 milliárd forintos eredményjavulás után - amivel 2,7 milliárd forintra sikerült leszorítani a veszteséget - 2004-ben már 70-100 millió forintos nyereséggel számoltak Bábolnán. Ehhez képest a HVG információi szerint idén havi 600-800 millió forint a veszteség, aminek a zöme fix tétel: egyebek mellett a kamatok, illetve az állati hulladékok megsemmisítésének havi 60 millió forintos költsége. Ezek ismeretében meglehetősen soványnak tűnik a tetemes idei veszteségek magyarázataként annyi, hogy a tervezés idején még 4,1 euróért értékesíthető pulykamell ára 2,7-3,1 euróra ment le.

Ha az MFB-s adósság eltüntetésére talál is valamilyen nagyobb visszhang nélküli módszert a kormány, a munkahelyek várható megszűnése miatt a Bábolna-ügy még visszahullhat rá. Maga a cég azzal kalkulál, hogy a legrosszabb forgatókönyv - a két feldolgozó bezárása - esetén Békéscsabán 1200, Kecskeméten 850, Bábolnán pedig 500 ember munkahelye szűnne meg. Az alföldi vágóhidak leállása ugyanakkor több ezer, baromfihizlalásra berendezkedett beszállító csődjét is jelentené.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Tízről hatra

A privatizációra meghirdetett tíz agrárcég közül hatnál hirdetett eredményt a múlt héten az Állami Privatizációs és...

Kisorsolták, milyen sorrendben lesznek a pártok a szavazólapon

Kisorsolták, milyen sorrendben lesznek a pártok a szavazólapon

Nehéz a választás? Meglepő funkciót tesztel titokban a Netflix

Nehéz a választás? Meglepő funkciót tesztel titokban a Netflix

Hagyjuk a terméketlen hazafiversenyt!

Hagyjuk a terméketlen hazafiversenyt!

Ezért babonázza meg a vörös rúzs a férfiakat

Ezért babonázza meg a vörös rúzs a férfiakat

Feltűnik a Sesame Street vicces bábja a Trónok Harcában, és megoldja a trónviszályt

Feltűnik a Sesame Street vicces bábja a Trónok Harcában, és megoldja a trónviszályt

Elvágta a torkát egy rab, a börtönőrök mentették meg

Elvágta a torkát egy rab, a börtönőrök mentették meg