Átmenetileg 250 embert kellett kitelepíteni a múlt héten Gyömrőn, a Pevdi Vegyipari Kft.-nél tárolt vegyi anyag szivárgása miatt. A város lakói a polgármesterrel egyetemben bezáratnák az üzemet, amelynek működését a tisztiorvos felfüggesztette.

A múlt héten néhány órára kitelepített gyömrői lakosok közül ötnél enyhe légzőszervi panaszokat regisztráltak. Ezzel, valamint 35 ház 250 lakójának átmeneti száműzetésével megúszta a város azt a veszélyt, amelyet az epoxigyantát gyártó Pevdi Vegyipari Kft.-nél bekövetkezett üzemi baleset jelentett. Történt pedig, hogy a butil-akrilát-folyadékot tartalmazó tartály megrepedt, és irritáló gáz szabadult ki belőle. Mivel a vegyi anyag, illetve a belőle képződő gázok lobbanáspontja 38 Celsius-fok, és a tartályt más, tűzveszélyes anyagoktól mindössze 20 méterre tárolták, a nagyobb baleset megelőzésére a hatóságok rászánták magukat a radikális intézkedésnek számító kiköltöztetésre. A dolgozók, akik tisztában voltak az anyag felmelegedésével járó kockázattal, locsolták ugyan a műanyag tárolóeszközt, de a nagy hőségben nem elég intenzíven ahhoz, hogy kellőképpen lehűljön (a szivárgó vegyi anyagot azóta a tiszaújvárosi veszélyeshulladék-megsemmisítőbe szállították).

Körülbelül fél napig tartott a lakosság kitelepítése, ami után a Pest Megyei Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vezetője, Tettinger Antal felfüggesztette a gyár működését. Az erről szóló határozatot múlt kedden a tisztiorvos személyesen adta át az üzem vezetőjének, miközben emlékeztetett arra, hogy még a fővárosi közegészségügyi hatóságnál dolgozva személyesen foglalkozott az 1992 januárjában a Budapesti Vegyi Műveknél bekövetkezett robbanással. E visszautalást azzal egészítette ki, nem engedhető meg, hogy vegyi üzemek a szabályok mellőzésével működjenek. Az üzem múlt pénteken három napot kapott a megkezdett gyártási folyamat befejezésére, és a határidőt hétfőn a cég kérésére sem hosszabbította meg Tettinger.

Egyébként sem felhőtlen a hatóságok és a Pevdi viszonya: a cég évek óta pereskedik a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal, illetve az ahhoz tartozó Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőséggel. Vitatja ugyanis azt a döntést, miszerint neki kellene ártalmatlanítania a korábbi, hasonló nevű, de jogutód nélkül megszűnt állami vállalat által a telephelyen hagyott veszélyes anyagokat. A megsemmisítés költségét Gál Péter, a Pevdi főtulajdonosa 30-60 millió forintra becsüli. Gyömrő polgármestere, Gyenes Levente ezzel szemben egy általa megrendelt tanulmány alapján a 300 köbméternyi anyag elszállításának és ártalmatlanításának költségét 100-150 millió forintra taksálja. A környezetvédelmi szakhatóság szintén ezen a héten tart vizsgálatot a gyömrői üzemben - nyilatkozta a HVG-nek a zöld tárca helyettes államtitkára, hozzátéve, az ÁNTSZ-től függetlenül határozzák meg azokat a feltételeket, amelyek teljesítése nélkül nem működhet tovább a vegyi üzem.

A város polgármestere, noha a Pevdiben minimális részesedése a gyömrői önkormányzatnak is van, nem forszírozza a mindössze 28 főt foglalkoztató cég további működését. Ellenkezőleg, Gyenes Levente azt szeretné elérni, hogy a Pevdi költözzön el a 14 ezres lélekszámú városból, mert szerinte nemcsak a működése jelent kockázatot, hanem a cég területén tárolt anyagok is veszélyeztetik a közeli ivóvízbázist. Gyenes cáfolta azokat a helyi véleményeket, miszerint az önkormányzat a belterületi földek értékesítésére spekulál az üzem esetlegeses kitelepítése után. Ez rossz üzlet lenne - érvel -, hiszen 100-150 millió forintba kerülne a környezet helyreállítása, márpedig az üzem területét ennél csak jóval kevesebbért lehetne eladni. A polgármester elszántságát a kitelepített lakók aláírásgyűjtéssel, petícióval bátorítják, utóbbit a helyi művelődési házban, még a gázszivárgás éjjelén fogalmazták meg. Az önkormányzat vizsgálóbizottságot hozott létre, amelynek feladata a cég további működésének megítélése, s felhatalmazták a polgármestert, tegyen intézkedéseket az üzem bezárására, illetve az ott lévő veszélyes anyagok eltávolítására. A helyhatóság felfüggesztette és nem is kívánja meghosszabbítani a Pevdi telephelyengedélyét.

A Pevdi Vegyipari Kft. hányattatása immár több mint egy évtizede tart. A cég alapítója 1992-ben a Pevdi Vegyi- és Divatcikkipari Vállalat volt, amely 1956. április 18-a óta működött - ekkor több kézműipari műhelyt összevont a Pest Megyei Tanács. Az állami vállalat 1990-ben volt utoljára nyereséges, piacai a KGST feloszlása után megszűntek - írta a végelszámoló 1996-ban. A Fővárosi Cégbíróság abban az évben törölte a cégjegyzékből a fővárosi Dohány utcai központú Pevdi állami vállalatot, amely már 1992-ben felhagyott mindennemű tevékenységgel. A cég romjain az Állami Vagyonügynökség 1992-es döntése nyomán négy kft - a Pevdi Divat Kft., a Pevdi Vegyipari Kft., a Pevdi Ablakgyártó Kft. és a Pevdi Bőrdíszműgyártó Kft. - jött létre. Közülük a gyömrői Pevdi Vegyipari Kft.-t a Budapest Bank Rt. 130 millió forintos tartozás elengedése fejében szerezte meg az alapító Pevdi állami vállalattól (a társaság ugyanis 1994-ben és 1995-ben 55,6 és 60,8 millió forintos, 1996-ban pedig 107,9 milliós veszteséget szenvedett el). Gál Péter cége, a Chem-Alkyd Kft. azonban látott benne fantáziát, és 1997-ben megvásárolta a Budapest Banktól.

Tudott az ott tárolt veszélyes anyagról, ám annak pontos mennyiségét nem ismerte - mondta el a HVG kérdésére a mindmáig meghatározó tulajdonos Gál. Továbbá, mivel a korábbi állami vállalat környezetszennyezéséről volt szó, és a Pevdi Vegyipari Kft. nem jogutódja a megszüntetett cégnek, nem neki kellene megfizetnie az ártalmatlanítás költségeit. A cégtulajdonos azt is vitatja, hogy súlyos környezetbiztonsági veszélyt jelentett volna a butil-akrilát múlt heti kiszabadulása.

A Pevdi törzstőkéjének 286,94 millió forintról 5 millió forintra történő 1999-es leszállítását Gál azzal magyarázza a HVG-nek, hogy korábban a gyár földterületét túlértékelték, másrészt pedig e manőverrel a veszteségeket is leírták. A Pevdinek ekkoriban átmenetileg tulajdonosa volt a Transelektro Kereskedelmi Rt. is, amely egy 10 millió forintos tartozás fejében kapott részesedést, majd 2000 januárjában kiszállt a cégből. Ebben az évben Gál nyilatkozatot juttatott el a Pest megyei cégbírósághoz, amelyben tanúsítja, hogy hitelezőinek egy részét kifizette, a többiekkel pedig megállapodott a törlesztésről.

A Gál által tulajdonolt cégek átalakításával 2001 decemberében a Chem-Alkyd beolvadt az SGI Hungária Kereskedelmi Kft.-be, amely az idén 10 millió forintra emelte a Pevdi törzstőkéjét. A cég az átszervezések ellenére sem stabilizálta működését: bár 1999 és 2001 között minimális nyereséget produkált, 2002-ben 12,2 millió forint volt a vesztesége. A forgalom 74,7 millió forintról 2000-2001-ben 90 millió fölé emelkedett, aztán 2002-ben ismét 77,2 millióra esett vissza. Ezek a számok a tulajdonos szerint azonban csak a bérmunka nagyságát jelentik a Pevdi Vegyipari Kft.-nél, az SGI Hungária ugyanis 750 millió és 1 milliárd forint közötti éves árbevétellel működik, s mint kereskedő cég, egyebek között épp a Pevdi Vegyipari Kft. termelésére támaszkodik.

SZEGŐ IVÁN MIKLÓS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Halála előtt két nappal rendelkezett busás vagyonáról Epstein

Halála előtt két nappal rendelkezett busás vagyonáról Epstein

Az északírek többsége támogatná a tartalékmegoldást

Az északírek többsége támogatná a tartalékmegoldást

Íme a legolcsóbb eladó hazai Ferrari, 26,9 milliót kérnek érte

Íme a legolcsóbb eladó hazai Ferrari, 26,9 milliót kérnek érte

Több százezren tüntettek békésen Hongkongban

Több százezren tüntettek békésen Hongkongban

Orbán és a Willkommenskultur

Orbán és a Willkommenskultur

András herceget lencsevégre kapták Epstein házában

András herceget lencsevégre kapták Epstein házában