"Tisztában voltam vele, hogy támadni fognak, de az igazgatóság 4:1 arányban amellett foglalt állást, hogy vegyünk...

"Tisztában voltam vele, hogy támadni fognak, de az igazgatóság 4:1 arányban amellett foglalt állást, hogy vegyünk részt a privatizációban" - elevenítette föl a HVG-nek Gráf József szocialista képviselő, mi előzte meg a 26 százalékos résztulajdonában álló Szabadszentkirályi Mezőgazdasági Rt. döntését arról, hogy beszáll az áprilisban eladásra kínált tíz állami agrártársaság egyike, a Bóly Rt. magánosításába. Gráfékat Bólyból keresték meg, s az eredményes tárgyalások után a három bólyi menedzser által alapított Invest-Group Bóly Rt.-ben 10 százaléknyi részt hasított magának a képviselő cége. Az Invest-Group pedig - derült ki a július végi eredményhirdetésen (HVG, 2004. július 31.) - a Bóly Rt. 77 százalékát szerezte meg.

A Fidesz az ügy kipattanásakor a bólyi privatizáció leállítását követelte, mivel szerinte a szocialista praktika nem csak Gráfnál bukott ki: az Invest-Group legnagyobb tulajdonosa, a Bólyi-menedzsment Kft. többségét megszerző Varga Péter, jelenlegi vezérigazgató helyi képviselőként szintén az MSZP-hez köthető. Erre Gráf nem túl eredeti módon a 12 volt állami gazdaságnak az Orbán-kormány ideje alatt lezavart eladását ostorozta, kifejtve, hogy ilyen jó áron, a névérték 157,7 százalékán - ami 4,75 milliárd forintot, a vagyonérték körülbelül 85 százalékát jelent - még nem privatizáltak agrárcéget Magyarországon.

Lényegesen csendesebben, de nagyobbat hasított az agrárcégekből a bábolnai székhelyű IKR Rt. "Itt ne is keressenek strómant, mert nincs" - mondta sajtótájékoztatóján Szaxon Attila, a cég elnök-vezérigazgatója, egyben legnagyobb tulajdonosa. Az agrártermelést integrátorként szervező és jelentős gépkereskedelmi üzletággal rendelkező IKR a Mezőhegyesi Ménesbirtok Rt. 33, illetve az Enyingi Agrár Rt. 39,4 százalékát birtokolja majd a tulajdonosváltás befejeztével. Ezeken kívül Bólyban is érdekelt lesz az IKR, 4 százalék erejéig ugyanis beszállt az Invest-Groupba is.

A politikailag támadható Gráf-féle tulajdonszerzés mellett akad még furcsaság a most értékesített hat agrárcég új tulajdonosai körül. A névérték 82,9 százalékán, 1,7 milliárd forintért elkelt Hód-Mezőgazda Rt.-t elnyerő KHD Invest Kft.-ben például a mezőgazdasághoz valamilyen módon köthető cégek mellett tulajdont szerzett egy bútorgyártó is, a nemesnádudvari Délity Bútor Rt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Megosztó számok

Megosztotta a szocialistákat a Fidesz a nyári uborkaszezonban előásott javaslatával: az ellenzéki párt a privatizáció azonnali leállítását követeli, amihez ezúttal MSZP-s képviselők is csatlakoztak.

Boldog magyar szumósok

Boldog magyar szumósok

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

A világ egyik legnagyobb autógyártójánál a csúcsvezetők többsége nő

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

Elvitték a több mint négymilliárdos lottónyereményt

Elvitték a több mint négymilliárdos lottónyereményt

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Megbírságolták az egyik ukrán elnökjelöltet, miután szavazott

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson