Forr a borpiac: az uniós szabályok szerint kötelezően leadandó melléktermékek egy részének begyűjtése bizonytalannak látszik, ami miatt számos borász eleshet a brüsszeli támogatásoktól, a vendéglátósok pedig az augusztustól újra bevezetett napi nyilvántartási kötelezettség ellen lázadnak.

"A magyar kormánynak azonnal mentességet kellene kérnie az Európai Uniótól (EU) a borászati melléktermékek kötelező beszolgáltatásáról szóló szabályok alól, ellenkező esetben a borászok elesnek egy sor uniós támogatástól" - verte félre a harangot a minap Font Sándor, az MDF képviselője, aki maga is borászkodik Soltvadkerten. A politikus állítása szerint a kormány nem teremtette meg a begyűjtés feltételeit, mivel csupán egyetlen céget, a kunfehértói Arany Kapu (AK) Rt.-t jelölte ki a szőlő préselése után maradó törköly feldolgozására. Noha a törkölyfeldolgozás joga nem kijelöléses úton, hanem pályázat útján szállt az AK-ra, s a Font által említett cég mellett a mezőkövesdi székhelyű Grappa Kft. is sikeresen kandidált, a kérdés bő egy hónappal a szüret előtt valóban megoldatlannak tűnik. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) ugyanis úgy számol, hogy egy viszonylag jó, 4 millió hektoliter termésű évben - amire idén van remény - 72 ezer tonna törköly keletkezik. Mivel azonban az AK 40 ezer, a Grappa pedig 450 tonnát dolgoz fel, a HNT kalkulációi alapján akkor is megoldatlan mintegy 20 ezer tonna átvétele, ha a 80 hektónál kevesebbet termelőket nem veszik figyelembe, nekik ugyanis - bár el kell számolniuk a törköllyel - nem kötelező azt a kijelölt üzemekbe szállítaniuk.

A törköly leadása - hasonlóan a borseprő beszolgáltatásához - az EU szabályai szerint vált kötelezővé Magyarországon is (azzal az eltéréssel, hogy az unióban általában a 25 hektoliternél több bort készítő pincészeteknek kell a meghatározott lepárlóba szállítaniuk a törkölyt). Az EU-szabály célja egyértelmű: ne lehessen a borászati melléktermékek "újrahasznosítása" révén gyenge minőségű többletbort előállítani, majd annak a piacról történő kivonására támogatást kérni. Ezért az uniós jogszabály meghatározza azt is, hogy a törkölynek legalább 2,8 százalék alkoholtartalmat kell produkálnia, amit csak úgy lehet elérni, ha nem préselik túl a szőlőt. A törköllyel, illetve a letisztult újbor üledékével, az úgynevezett borseprővel együtt a bor alkoholtartalmának 10 százalékát kell leadniuk a borászoknak, ha pedig ennél kevesebb van a beszolgáltatott melléktermékekben, akkor a hiányzó mennyiséget borral kell pótolni.

A leadási kötelezettséget nem teljesítők nem igényelhetik az EU különböző telepítési, készletezési vagy lepárlási támogatásait, mint ahogy erre Font is utalt. A HNT szerint az is probléma, hogy csak nagy mennyiséget - legalább 12 tonnát - érdemes szállítani, ekkora tételük pedig általában nincs a borászatoknak, ráadásul a törkölynek 24 órán belül kell a megfelelő tárolóhelyre kerülnie, ellenkező esetben hibás lesz az erjedés. Elvileg összeállhat több termelő is, amiben viszont az a kockázat, hogy egyikük selejtes tétele tönkreteheti a többiekét is - említett más veszélyeket Horváth Csaba, a HNT főtitkárhelyettese a HVG-nek. "Mi akár két vödör törkölyt is átveszünk, bár kétségkívül gazdaságosabb, ha a termelők összeállnak. Az EU-ban ez működik, szerintem nálunk is elvárható a bortermelőktől, hogy ne károsítsák meg egymást, s a minőségi paramétereknek megfelelő mellékterméket adják le" - válaszolta erre a felvetésre a HVG-nek Szabóki Sándor, az AK vezérigazgatója. Eddig 20-40 fillér közötti áron vettek át 1 kiló törkölyt, ezentúl viszont az EU által meghatározott összeget, azaz kilónként 7 forintot adnak majd érte, aminek egy részét nyilván elviszi a szállítási költség, de még így is megtöbbszöröződik a termelőknél maradó pénz. Szabóki számításai szerint a törköly és a seprő leadása folytán 1 milliárd forint uniós pénz kerül a borászokhoz, illetve a fuvarozókhoz. A törköly nagy részéből nyersalkoholt készít az AK, amit - az EU utófinanszírozásában - a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) vásárol fel, a maradékból pedig pálinkát főznek, s az MVH árkiegészítő támogatásával a piacon értékesítik.

"Már márciusban jeleztük az agrártárcának, hogy gond lesz a törköly leadásával, és javasoltuk, hogy a mellékterméket azok a nagy borászatok is átvehessék a kisebb termelőktől, amelyeknek amúgy is gondoskodni kell saját törkölyük elszállításáról" - állította Horváth Csaba. A maga részéről elképzelhetőnek tartaná azt is, hogy az alkoholtartalmat kizárólag borban is le lehessen róni. Ez a megoldás azonban több borász szerint a jelenlegi, ellenőrizhetetlen helyzet konzerválására lenne alkalmas. Az AK vezérigazgatója viszont azt tartaná kiútnak, ha a jövő év július végéig tartó lepárlási időszakot meghosszabbítanák néhány hónappal, mivel így 40 ezer tonnánál többet is fel tudnának dolgozni. A SAPARD-támogatással épülő törkölylepárló üzem ugyanis csak december elején kezd el működni. Jövőre már nem lesz gond, 60 ezer tonnát simán át tudnak venni - állította Szabóki.

"Sokan próbálnak manipulálni, ezért a legnagyobb bűn az lenne, ha Magyarország mentességet kérne Brüsszeltől a törköly és a seprő leadásának ügyében" - adott egy lehetséges magyarázatot a törkölyfeldolgozás körüli vita hátterére a HVG-nek Dula Bence egri hegybíró, aki szerint ez csak a borhamisítóknak kedvezne. A törköly mennyiségéből ugyanis pontosan lehet következtetni arra, mennyi szőlőt dolgozott fel az adott borászat. A jelenlegi rendszer hézagos, mert abban kizárólag a szőlőültetvények területe pontos - a termésmennyiségről csak önbevallásos alapon van információjuk a hegyközségeknek. Így könnyen előfordulhat, hogy egy öreg, gyenge hozamú ültetvényről gazdája azt állítja, rekordtermése volt, és ennek alapján a meg nem termelt szőlő után is kap származási igazolást, ezt ugyanis a hegyközségekben nem tudják ellenőrizni.

A hamis borok visszaszorulását várja a borászlobbi attól is, hogy augusztus 1-jétől ismét kötelező a napi standolás, vagyis az alkoholos italok készletnyilvántartása a vendéglátóhelyeken. A vendéglősök azonban ismét lázadnak a 2000 augusztusától egyszer már öt hónapig alkalmazott kötelezettség ellen: állításuk szerint ugyanis minimum egy óra többletmunkát jelent számukra az adminisztráció. A jövedéki törvény ezt előíró passzusának módosítására ismét nagy erők mozdultak, egyes hírek szerint valószínűleg nem is hiába. Tiltakozott az ügyben a vendéglátósok több érdekvédelmi szervezete, köztük a Magyar Vendéglátók Ipartestülete és a Magyar Szállodaszövetség is, megerősítve a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával. A vendéglősök szerint csak a kannás boroknál kellene fenntartani a jelenlegi szabályozást. "Nem jó irányba lőnek" - kommentálta a HVG-nek a kereskedők tiltakozását Horváth Csaba. Szerinte ugyanis a standolás bevezetését az adóelkerülés megszüntetése indokolta, márpedig ez nem a bornál nagy tétel, hanem az egyéb alkoholtermékeknél.

A pontos készletnyilvántartás előírásának korábbi hiányát sejti a HNT a mögött is, hogy az Országos Borminősítő Intézetnek (OBI) a tanács által finanszírozott, kétszáz mintát érintő vizsgálata lesújtó eredményt hozott: a tételek 43 százaléka volt kifogásolható. A borok 19 százalékára például nem volt forgalomba hozatali engedély. Lapzártánk utánra ígérte a HNT, hogy a nyilvánosság előtt is megnevezi a vizsgán megbukott borokat, illetve termelőiket, akiket az OBI a minőségvédelmi bírságtól a bezárásig szankcionálhat. Csupán 500 ezer forintig terjedő pénzbírság járhat azoknak, akik nem hitelesítették nyilvántartásukat a vámhatósággal. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságán azt közölték a HVG-vel, 30 ezer vendéglátóhely jelentkezett be, azt viszont nem tudták megmondani, hogy mennyinek kellett volna. Némi támpont lehet, hogy 2001-ben, amikor a borászok megpróbálták visszaállítani a kötelező standolást, a Pénzügyminisztérium 46 ezerre becsülte az érintettek számát.

KELEMEN ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Sri Lanka – két nap kényszerszünet

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

651 millió forint a legdrágább itthon kínált használt autó

651 millió forint a legdrágább itthon kínált használt autó

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

Tenisz: Fognini nyerte a monte-carlói meglepetésdöntőt

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének