Ahány szereplő, annyiféle információ kering a dorogi veszélyeshulladék-égetőben történt balesetről. Másfél héttel azután, hogy a cég egyik tárolótartályából vitatott mennyiségű anyag került a Dunába, Dorogon fogyaszthatónak, Esztergomban ihatatlannak minősül ugyanaz a víz.

Rendkívüli ülésen ismerkedett hétfőn a dorogi képviselő-testület a városban működő, a francia tulajdonú Onyx Kft.-hez tartozó veszélyeshulladék-égetőben július 30-án történt üzemi baleset körülményeivel. Bár az eset banális - egy tárolótartály megrepedt, a benne levő veszélyes anyag a Kenyérmezei-patakon át a Dunába folyt -, másfél héttel később még mindig nem lehetett pontosan tudni, mekkora volt ez a mennyiség, s az esemény lefolyásáról is többféle verzió van forgalomban. Így az sem meglepő, hogy a közvetlenül érintett két város - Dorog és Esztergom - vezetői eltérő módon reagáltak. Dorogon mindössze locsolási és autómosási korlátozást rendelt el a helyhatóság, az érseki városban viszont augusztus 5-én ivóvíz-fogyasztási tilalmat léptetett életbe a helyi védelmi bizottság. Hétfőn Bujdosó László országos tiszti főorvos - aki magához vonta a városi és a megyei tisztiorvosi szolgálat tájékoztatási jogát - úgy nyilatkozott, hogy semmiféle kockázatot nem rejt az esztergomi ivóvíz fogyasztása, ám a város nem oldotta fel a tilalmat.

Nem volt ennyire magabiztos a népegészségügyi szolgálat, amikor a múlt csütörtökön összeült Esztergom védelmi bizottsága. Az ülést - Csomor Sándor jegyző elmondása szerint - a városvezetés kezdeményezte, s csak Csomor nyomására adott ki írásos tájékoztatót a megyei tisztiorvosi szolgálat. Ebben "javasolja", hogy a 12 éven aluliak zacskós vizet fogyasszanak csapvíz helyett, mert az addig ismerteken kívül más, egészségre káros vegyi anyagok is az ivóvízbe juthattak. Az Onyx július 31-én, egy nappal a baleset után még csak "szennyezett olajszármazék" elfolyásáról tájékoztatta az önkormányzatot. Augusztus 1-jén az Észak-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség - a cégnél tartott szemle alapján - már bővebb információt adott a polgármesteri hivatalnak. Eszerint 100-150 köbméter szerves oldószert - így toluolt, benzolt, xilolt - tartalmazó emulzió szennyezi a vizet, amely mérgező. Az ülés napjára kiderült - nem kis részben a korábban a Richter Gedeon Gyógyszergyár dorogi üzemét igazgató Kápolnai Dezső önkormányzati szakértőnek köszönhetően -, hogy más mérgező anyagok is vannak a szennyezésben. A városi tisztiorvosi szolgálatot képviselő Móró Ágnes azonban a számára is új információ ellenére csak javasolta, de nem írta elő az ivóvízfogyasztás korlátozását, s a védelmi bizottság erről szóló szavazásán nem is vett részt. "A tilalmat ugyanis - érvelt Móró - mérési eredményekkel kell alátámasztani." Ezek az úgynevezett toxikológiai vizsgálatok azonban csak e hét elejére készültek el, igaz, az érintett önkormányzatok akkor sem kapták kézhez, miközben Bujdosó már sajtótájékoztatón nyugtatta meg a közvéleményt.

"Egy korty csapvizet sem iszom, amíg annak minőségét ilyen megbízhatatlanul ellenőrzi a népegészségügyi hatóság" - summázta elégedetlenségét a jegyző. A védelmi bizottság vezetője, Meggyes Tamás polgármester (Fidesz-MDF) lapzártánkkor a város által megrendelt toxikológiai elemzés eredményét várta a Bálint Analitika Kft.-től, s csak annak ismeretében dönt, engedélyezi-e a vezetékes ivóvíz fogyasztását. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és a városvezetés közötti szemléleti különbséget jelzi, hogy az utóbbi - arra hivatkozva, hogy az ivóvízszabványban toluolra nincs határérték - csak a nulla körüli toluoltartalmat tartja elfogadhatónak. "Az európai határérték 20 mikrogramm, ehhez képest a legfrissebb vizsgálatok szerint nincs ok aggodalomra" - mondta a HVG-nek az országos tiszti főorvos.

Dorog szocialista városvezetése nem hozott látványos intézkedéseket - igaz, passzivitásáért meg is rótta őket Medgyesy Balázs, a Fidesz zöld tagozatának elnöke. Az egykori bányászváros azonban jobb helyzetben van Esztergomnál, mivel az ottani ivóvíz kevesebb mint fele származik a dunai parti szűrésű kutakból, a többi karsztvíz. A nagyobb hígítás miatt a védelmi bizottság nem tartotta szükségesnek az ivóvíz-fogyasztási tilalmat. Sajátos különbség az is, hogy Esztergomban állítólag megugrott a hét végén a hasmenéses megbetegedések száma, míg a szomszédságban nem számoltak be ilyenről.

Példátlan politikai egyetértés alakult ki a kormány és ellenzéke között az ügy kapcsán. Illés Zoltán fideszes környezetpolitikus - az üzem megbüntetésének reményében - környezetveszélyeztetés címén feljelentést helyezett kilátásba a múlt hét végén a legfőbb ügyésznél. Medgyessy Péter miniszterelnök pedig hétfőn - miután a szaporodó környezetikár-események, köztük a törökbálinti robbanás (lásd cikkünket a 90. oldalon) és a Mol Rt. dunai finomítójának meglepően kevés figyelemre méltatott fáradtolaj-szennyezése miatt magához rendelte az érintett minisztereket - kijelentette, súlyos emberi gondatlanság áll a háttérben. Egyúttal felkérte az ilyen hatáskörrel az ügyben nem rendelkező környezetvédelmi minisztert, hogy példás bírságokat szabjon ki. Ez meglehetősen rossz előjel az Onyx Kft. részére, amely még le sem zárta az elfolyás okának vizsgálatát. Annyit már tudni lehet, hogy egy eredetileg biogázos tartályt alakítottak át veszélyes hulladékként kezelendő szennyvíz tárolására. A dupla falúvá alakított tartály belső fala megrepedt, a külső rész csapja pedig - még nem tudni, milyen okból - nyitva maradt, így tartalma akadálytalanul zúdult a patakba. Ráadásul a folyadékszintet csak naponta kétszer, személyes bejáráson ellenőrizték, automatika hiányában az éjszaka bekövetkezett hiba reggelre derült ki. Külön pech, hogy ennek a tárolónak a túlfolyója egyenesen a csapadékvizes árokba vezet, szemben a többi, kisebb tartállyal, amelyek meghibásodása esetén a csurgalék előbb a szennyvízlefolyóba, onnan pedig a szennyvízkezelőbe kerül. A bírság tehát - ha jelképesen is - alighanem a mindezeket engedélyező hatóságokat is megilletné.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A lányával együtt tűnt el egy férfi, fegyverét is magával vitte

A lányával együtt tűnt el egy férfi, fegyverét is magával vitte

Baj-e, ha irigyeljük mások sikerét?

Baj-e, ha irigyeljük mások sikerét?

Videó: parkolás közben robbanhatott fel egy Tesla

Videó: parkolás közben robbanhatott fel egy Tesla

Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást

Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást

Srí Lanka: Két hete tudták a hatóságok, hogy merénylet várható, de nem tettek semmit

Srí Lanka: Két hete tudták a hatóságok, hogy merénylet várható, de nem tettek semmit

Teljesen begőzölt egy autós, mert elé parkoltak – videó

Teljesen begőzölt egy autós, mert elé parkoltak – videó