Húsznál több cégnél tárt fel szabálytalanságot az Oktatási Minisztérium vizsgálata, ötöt pedig ki is zárt a Sulinet Expressz beszállítói programjából. Kiderült ugyanis, hogy a társaságok megszegték a velük kötött keretszerződéseket.

Igen nagy arányban buktak meg a Sulinet Expressz beszállítóként jegyzett partnerei az Oktatási Minisztérium (OM) és az Educatio Kht. által megrendelt célvizsgálaton, legalábbis ami a cégek számát illeti. Jóval csekélyebb mértékű a szabálytalanság, ha azt az összes beszerzés értékéhez viszonyítjuk: ez az arány 10 százalék alatti. A tárca önbevalláson alapuló felmérése azt próbálta kideríteni, hogy a korábban megjelölt s - a minisztérium által is - elfogadott forrásokból szerzik-e be a beszállítók az AMD, illetve Intel gyártmányú mikroprocesszorokat. A HVG információi szerint a vizsgálat alá vont több mint harminc cég közül mindössze hat maradt "tiszta": a BMS Trend Kft., a Mod Kft., a HRP Hungary Kft., a Qwerty Computer Kft., a Rack Computer Elektronikai (RCE) Kft. és a Szintézis Informatikai Rt. A többiek be nem jelentett kereskedőktől vásároltak központi vezérlőegységeket, illetve más szabálytalanságokat is felrónak nekik. A tárca közleménye kiemeli, hogy a kizárások nem érintik a vásárlók adó-visszaigényléseit.

A meglepő arányú "bukás" után a minisztérium öt céget zárt ki a beszállítói programból, ám a kiűzetés nem végleges: a társaságok 45 nap múlva újra pályázhatnak, értékesítő-közreműködőként (tehát nem beszállítóként) pedig addig is részt vehetnek a programban. A hazai számítástechnikai kereskedelem legnagyobb szereplői is fennakadtak a szűrővizsgálaton. Igaz, ők felfüggesztést, nem pedig kizárást kaptak. Az OM ugyanis a keretszerződésben rögzített szankciók alkalmazásánál különbséget tett a megállapodást súlyosan, illetve kevésbé megszegő szállítók között. Ennek során a szabálytalanul beszerzett termékek mennyiségét, illetve a szállító összes forgalmához viszonyított arányát vették figyelembe.

A felfüggesztés a cégek számára azzal jár, hogy egy vagy három hónapra elvesztik értékesítési jogosultságukat. A tárca közlése szerint a felfüggesztett cégek között található a Ramiris Rubin Rt., a Kventa Kft., a Prolong Kft., a Professional Computer Kft., a Hard-Tech Bt., az Ebolt Kft. és a Center Computer Kft. Ugyanerre a sorsra jutott az árbevétele alapján legnagyobb, magyar tulajdonban lévő informatikai társaság, a CHS Hungary Kft. egyik pályázata is - erősítette meg a HVG értesülését Németh Imre, a cég résztulajdonosa.

Sokakat azért lepett meg a CHS szankcionálása, mert Némethet úgy tartják számon, mint a "Sulinet Expressz atyját", akinek véleményére - más szakmabeliekével együtt - a program kezdetekor még kíváncsi volt a tárca. Azóta azonban elmaradtak az egyeztetések, s ennek következtében a program szabályainak egy része mára szinte betarthatatlanná vált. A most lefolytatott vizsgálat pedig részben e szabályokra tért ki. Az évi közel 40 milliárd forint forgalmú CHS 2003 végén valóban vásárolt olyan külföldi nagykereskedőtől is AMD-processzort, amely nem szerepelt a Sulinet program engedélyezett beszállítói listáján - ismerte el Németh Imre. Ez, továbbá hogy egy olyan céget is szerepeltettek viszonteladói listájukon, amellyel végül nem kötötték meg a közreműködői szerződést, vezetett ahhoz, hogy szankcióként a CHS két sulinetes pályázatából az egyiket az OM felfüggesztette. Németh Imre szerint az efféle dolgok miatt lenne szükség arra, hogy a konstrukciókat a piac szereplőivel folyamatosan egyeztetve alakítsák, s ha kell, módosítsák. A tárca magát megnevezni nem kívánó illetékese erre a felvetésre viszont úgy reagált, hogy a Sulinet Expressz projekttanácsában éppen a számítástechnikai piac szereplőivel történő folyamatos kommunikáció és a valós piaci folyamatokat figyelembe vevő szabályozás kialakítása érdekében vesz részt képviseleti és tanácskozási joggal az Informatikai Vállalkozások Szövetsége is.

Az ellenőrzéssel megbízott Csilléry Alexandra ügyvéd által vezetett csoport a program keretében 2003. június 30-ától 2004. április 30-áig értékesített számítógépek processzorbeszerzéseit vizsgálta. Négy cég vissza sem küldte az ellenőrző csoportnak a kiküldött adatkérő lapokat, így eleve szerződésszegést követett el; náluk átfogó vizsgálatot rendelt el az OM. Az ügyvéd jelentését megtárgyalta a Sulinetben érintett négy minisztérium képviselőjéből álló projekttanács, amelynek szankcionálást is javasló előterjesztése alapján az OM tárgyalásokat folytatott az érintett szállítókkal. A tárgyalások végén a szankcionált cégek képviselőinek mindegyike aláírásával ismerte el a szerződésszegést, és hozzájárult a társaság nevének nyilvánosságra hozásához. Végül az OM öt céget zárt ki a programból: a Dunaweb Internetszolgáltató Számítástechnikai Kft.-t, a Tom-Technik Kft.-t, a Robohardware Kft.-t, az Unitel City Computer Számítástechnikai Kft.-t és az EMJ Hungary Kft.-t.

A kizártak listáján szereplők többsége kisebb cég, de az EMJ ottani feltűnése sok szakmabeli számára meglepetést okozott, ez a vállalat ugyanis maga is számos termék hazai forgalmazója, disztribútora. Kóczán Gábor, az EMJ promóciós igazgatója pusztán adminisztratív hibának tulajdonítja kizárásukat. Hozzátéve: a Sulinet "tiszta piac" politikája találkozik érdekeikkel, mivel az új piacokat nyit számukra. Hasonlóan nyilatkozott a HVG-nek Flamich Gábor, a Dunaweb Kft. társtulajdonos-ügyvezetője is, aki hangsúlyozta: tavaly november-decemberben annyira kevés Intel-processzor volt a piacon, hogy végül az előírtnál nagyobb teljesítményű csipeket szereltek be az egyedi összeállítású számítógépeikbe, amelyeket a Sulinet Expressz program keretében értékesítettek. Ezt a többletköltséget azért vállalták, mert a program kiírásában nemcsak az szerepelt, hogy csupán az előzetesen bejelentett forrásokból lehet beszerezni a processzorokat, hanem az is: aki nem teljesít határidőn belül, szintén kizárható a Sulinet Expresszből.

Más véleményen vannak az Intel és hazai viszonteladói vezetői. Golubeff Róbert, az Intel regionális disztribúciós igazgatója a HVG-vel közölte: három hivatalos disztribútorral rendelkeznek Magyarországon. Ezek közül az Asbis Kft.-nek és a Kvazar-Micro Kft.-nek nemzetközi raktárai is vannak. Golubeff szerint nem volt komolyabb méretű processzorszállítási probléma a kérdéses időszakban. Ugyanezt állította Őri Endre, az RCE kereskedelmi igazgatója is. "Ha valaki szeptember-októberben megrendelte a szükséges mennyiséget, azt gond nélkül leszállították neki, s még akkor is húsz napon belül kielégítették az igényeket, ha a megrendelés november-decemberben érkezett" (a Sulinet Expressz keretszerződése ugyanis megköveteli a szállítóktól, hogy a megrendeléseket húsz napnál hamarabb teljesítsék). Az RCE-hez hasonlóan nyilatkozott a másik Intel-disztribútor, a Kvazar-Micro ügyvezetője, Szabó Tibor is. Németh Imre azonban hozzátette: a Sulinet programban november végétől december utolsó napjáig akkora keresletnövekedés volt, hogy azt senki nem látta előre, és aminek azonnali kielégítésére a gyártók, illetve hazai importőreik gyakran már nem voltak képesek. A program felfutását jelzi, hogy a tavaly nyári indítást követő első négy hónapban összesen 3 milliárd forintot, az év végére pedig már bő 22 milliárd forintot tett ki a forgalom.

Valahol érthető, hogy a kisebb cégek foggal-körömmel ragaszkodtak a vevői igények kielégítéséhez - jegyezte meg a HVG-nek a Kvazar-Micro ügyvezetője. Tavaly ugyanis a magyar számítástechnikai piacon nem volt más nagy projekt, szinte kizárólag a Sulinet Expressz jelenthetett kiutat a forgalom lanyhulása miatt lejtőt érző cégeknek. Ha azonban a kisebb társaságok túlrendelik magukat szeptember-októberben, túlzott kockázatot vállaltak volna, esetleg fennmaradásukat is veszélyeztetve. Az egyik kizárt cég magát megnevezni nem kívánó vezetője a HVG-nek elmondta: a jövőben nem kíván indulni a sulinetes programban. Szerinte a rengeteg adminisztrációs követelménynek túl drága lenne megfelelni. Ezzel szemben a Dunaweb és az EMJ a kizárás határidejének lejárta után ismét pályázik, és szeretnének újra részt venni a programban.

SZEGŐ IVÁN MIKLÓS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából

Sárba írt üzenettel menekültek meg a krokodilok torkából

Eltünteti az utcákról a HVG-plakátokat a hatalomközelivé tett Mahir

Eltünteti az utcákról a HVG-plakátokat a hatalomközelivé tett Mahir

Változtat a Microsoft, de továbbra is rengeteget fizet, ha valaki talál egy hibát

Változtat a Microsoft, de továbbra is rengeteget fizet, ha valaki talál egy hibát

A köztársasági elnök kinevezte Patai Mihályt a jegybank alelnökévé

A köztársasági elnök kinevezte Patai Mihályt a jegybank alelnökévé

Dárdai: Elfáradtam

Dárdai: Elfáradtam

A honvédelmi miniszter elégedett az adósságrekorder Honvédkórház vezetőjével

A honvédelmi miniszter elégedett az adósságrekorder Honvédkórház vezetőjével