A világörökségi helyszín címre aspirálók egyik esélyesének tartott komárom-komarnói erődrendszer három magyar elemének...

A világörökségi helyszín címre aspirálók egyik esélyesének tartott komárom-komarnói erődrendszer három magyar elemének - a Monostori-, a Csillag- és az Igmándi-erődnek - az egységes kezelői jogai már kialakulóban vannak. A Csillag-erőd tulajdonjogát idén márciusban váltotta meg a Komárom és Vidéke Áfésztól nettó 50 millió forintért a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI), a várárkot pedig az azt tulajdonló városi önkormányzattól tavaly májusban kapta meg, ellentételezés nélkül. Az állami tulajdonban és a KVI kezelésében levő Igmándi-erőd ingyenes használati jogáról a városi önkormányzat 2003. december 31-ével, a megyei pedig 2005. január 1-jével mondott le. A szintén állami tulajdonú Monostori-erődöt kezelő kht-hez így jövőre a másik két erőd kezelői jogai is átkerülnek - mondta a HVG-nek a KVI Komárom-Esztergom megyei kirendeltségének vezetője, Mittelbach Vilmosné. Az eddig főként raktárként funkcionáló Csillag hasznosítására a wellness és a gasztronómia területén, az Igmándi esetében pedig ifjúsági és sportcentrumként látnak lehetőséget; utóbbi a Lagzi Lajcsi néven ismert Galambos Lajos zenész érdeklődését is felkeltette néhány évvel ezelőtt.

Kevéssé érdeklődött viszont az erődrendszer iránt az Országgyűlés idegenforgalmi bizottsága: a Monostori-erődbe kihelyezett májusi ülésre a 21 képviselőből csak hat ment el. Pedig a kor hadiépítészetének csúcsszintjét képviselő, Közép-Európa legnagyobb újkori erődjének számító, 10-12 ezer katona elszállásolására alkalmas védmű - végeláthatatlan teremsoraival, zegzugos folyosóival, az istállók, bástyák, várfalak, földsáncok, föld alatti folyosók bonyolult rendszerével - igazi látványosság. Mivel soha nem érte támadás, viszonylag épen maradt - a legnagyobb, 3,1 milliárd forintra becsült kárt abban az időszakban szenvedte el, amikor a Varsói Szerződés lőszerraktáraként használták.

A nagyközönség előtt 1993-ban megnyitott erőd az idén már 80-85 ezer látogatóra számít - mondta a HVG-nek Varga István, a 2000-ben alapított Monostori Erőd Hadkultúra Központ Kht. vezetője. Az EU-s forrásokra öt projekttel (látogatóközpont, ifjúsági szálló, koordinációs, kutató- és konferenciaközpont, kerékpárút) összesen mintegy 4 milliárd forint igényű pályázatot nyújt be a kht. Az eddigi rekonstrukciókkal az erőd néhány része már megújult, a négy állandó kiállítás mellett időszakiaknak, nagyrendezvényeknek ad helyet: ott tartotta júniusban családi és sportnapjait a Mol Rt., augusztus elején pedig az amerikai autók kedvelői randevúztak itt. Emellett működik a szabadtéri színpad, egy kisebb tanácsterem és a Mahart Passnave Kft. finanszírozta dunai kikötő is. Augusztus 6-án átadták az 1-es főúthoz csatlakozó bekötőutat, a magyar találmányú, áttetsző betonból készült Európa-oszlop (HVG, 2004. április 17.) felavatását pedig szeptember végére tervezik. Az eddig hozzávetőleg 1 milliárd forintot "elnyelt" erőd óhajtott állapotának eléréséhez a becslések szerint még legalább 10 milliárd forintra van szükség.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Gazdaság

Védett elemek

Nem került föl a világörökség-listára az idén az ipolytarnóci ősélőhely,amely azonban kap még egy lehetőséget. Miközben rajta kívül csaknem egy tucat magyar helyszín szerepel a várományosok listáján, a címet korábban kiérdemeltek sorsa-jövője is bizonytalan.

Megérkezett Gemencre Zoltán, a fekete gólya

Megérkezett Gemencre Zoltán, a fekete gólya

Már megint kitaláltak valamit a laposföld-hívők, és borítékolható, hogy kínosan végződik majd

Már megint kitaláltak valamit a laposföld-hívők, és borítékolható, hogy kínosan végződik majd

Mutatunk egy zseni matekos trükköt, amire talán még soha nem gondolt

Mutatunk egy zseni matekos trükköt, amire talán még soha nem gondolt

Rendetlenkedik az Apple az iPhone-okon? Panasz nyújtott be a Kaspersky

Rendetlenkedik az Apple az iPhone-okon? Panasz nyújtott be a Kaspersky

Meg fog lepődni, milyen volt a legelső iPhone

Meg fog lepődni, milyen volt a legelső iPhone

20 fok is lehet ma

20 fok is lehet ma