Felelős híján a környezetikár-mentesítés több esetben az államra marad. Így történt ez Budapest XXII. kerületében, ahol az egykori barlanglakásokból fél évtizedes huzavona után most távolítják el a Fővárosi Gázművek mérgező gáztisztító masszáját. A terület ezzel felértékelődik, s egy kohászati cég is új megrendeléshez jut.

A céget felszámolták; a jelenlegi tulajdonos önerőből nem tudja elvégezni a rekultivációt; a szennyező ismeretlen; a környezetikár-mentesítés nem tűr halasztást - ilyen és ehhez hasonló indokokkal kényszerül magára vállalni egyes elszennyezett területek megtisztítását az állami költségvetés. A legnagyobb tételt, a szovjet csapatok által okozott környezeti károk felszámolásának költségeit a Vörös Hadsereg kivonulása körüli alkudozáskor a magyar fél 60 milliárd forintra taksálta. 1997-ig azonban folyó áron 2 milliárd forintot sem költött rá a kormány, a kiadás azóta további 2,4 milliárd forinttal nőtt, jelezve, hogy a kármentesítési programok évtizedekig is elhúzódnak majd. Az úgynevezett örökölt károkkal egyébként világszerte ez a helyzet (az egykori szovjet bázisok általában ingyenes vagyonátadással az önkormányzatok tulajdonába kerültek, amelyek a kármentesítési kötelezettséget is magukra vállalták).

Többe került ennél a megszűnt magyar katonai bázisok rendbetétele: a múlt év végéig közel 6 milliárd forintot fordított e célra a honvédelmi tárca. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. 58 társaság programjára 7,7 milliárd forintot költött, a MÁV Rt. 7,5 milliárd forintot adott a tisztogatásra, a gazdasági tárca keretéből 17 milliárdot emésztett fel a mecseki uránbányászatot követő rekultiváció, 17,3 milliárdot pedig a szénbányák bezárásának - csak részben környezetvédelmi - költségei. A gazdátlanná vált területek halaszthatatlannak ítélt kármentesítése a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumra (KVVM) maradt, amely 2003-ig 4,5 milliárd forintot költött ötven helyszín megtisztítására vagy legalábbis a munka megkezdésére.

A pénzhiány jócskán lassította a kárfelszámolásokat. Jellemző erre az a legfrissebb megbízás is, amelyet idén nyáron adott a szaktárca a tavaly kiírt pályázatot megnyerő Terszol Szövetkezetnek 36 ezer tonna úgynevezett gáztisztító massza ártalmatlanítására Budafok-Budatétényben. A napokban kezdődő munkát eredetileg a múlt évre ütemezték, de pénz híján a tárca kénytelen volt eredménytelennek nyilvánítani az előző, 2002 decemberében kiírt pályázatot, mert még a legolcsóbb, 2,2 milliárd forintos ajánlat is kis híján kimerítette volna a 2,6 milliárd forintos teljes kármentesítési keretet.

Az örökölt szennyezés sajátos módon hatósági előírásra keletkezett. A Fővárosi Gázművek (Főgáz) 1967-1969 között a Fővárosi Tanács kifejezett kérésére a szénből nyert úgynevezett városi gáz tisztítására használt, faforgáccsal kevert vasoxiddal töltötte fel azokat a barlanglakásokat, amelyeket minduntalan új beköltözők vettek igénybe, amint emberibb körülmények közé helyezték el a régi lakókat. Az üregekkel együtt az egykori bányagödröt is feltöltötte a Főgáz. Az ily módon ismét használhatóvá tett ingatlanaikat esetenként be is építették a tulajdonosaik, akiknek fogalmuk sem lehetett róla, hogy az arzénos, cianidos, kéntartalmú vas-oxid-massza nem épp veszélytelen. Bár azóta kiderült, hogy a víz oldja a káros anyagokat, az 1987 óta veszélyes hulladéknak minősített alapra és a környékre a szakhatóságok és az önkormányzat - némi korlátozással - engedélyezték az építkezést. Mivel a kimosódó szennyeződések a környékbeli ingatlanokat is veszélyeztetik, a kármentesítés elodázhatatlanná vált.

Nem volna kevésbé sürgető a massza másik lerakóhelye, az Üröm melletti, használaton kívüli kőbánya megszabadítása sem a budai karsztforrásokat fenyegető anyagtól, ám a KVVM keretéből a két munkára nem futja egyszerre. Amíg úgy látszott, hogy a szennyezésért a Főgáz felelőssé tehető, négy kötelezést is kiadott a zöld hatóság a közel 60 ezer tonnányi hulladék elszállítására - legkésőbb 1999 végéig. Miután hosszas pereskedést követően 2001-ben a Legfelsőbb Bíróság mentesítette a Főgázt a felelősségtől (ami így az államra szakadt), a hatóság is irányt váltott: az új kármentesítési határidő 2007 ősze, ám ennek teljesítése is kétséges. Mindenesetre a KVVM egyelőre megakadályozta a légvonalban mindössze másfél kilométerre levő csillaghegyi hőforrások veszélyeztetését: a lerakót fóliával borították, az ennek ellenére szivárgó vizeket pedig összegyűjtik, és a Dunai Vasmű kokszolójának szennyvíztisztítójába szállítják ártalmatlanításra (HVG, 2002. augusztus 17.).

A végső megoldást, a massza eltávolítását 90 százalékban az EU kohéziós alapja támogatásából kívánja finanszírozni a tárca. A bökkenő csak az, hogy a 2004-2006-ra szánt 510 millió eurós keretet már e nélkül is 80 millióval meghaladja a Brüsszel által előzetesen elfogadott öt nagy program - a budapesti, a veszprémi és a zalaegerszegi szennyvíztisztító, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hulladékkezelés és az észak-alföldi ivóvízellátás - támogatása. "Az ürömi kármentesítést hajlandó támogatni az unió, pénz pedig úgy jutna rá, ha a 2006-nál tovább húzódó beruházások után csak az időarányosan igénybe vett támogatásokat számolnánk el" - ismertette javaslatait az EU szakértőivel történt egyezkedés után Donáth Béla, a tárca fejlesztési igazgatója.

Az egykori barlanglakások kármentesítésének késleltetése ugyanakkor tetemes megtakarítást hozott a büdzsének: idén júliusban 1,88 milliárdért vállalta a Terszol a massza kitermelését, a Borsodi Érc, Ásvány- és Hulladék Hasznosító Mű Rt. (BÉM) telepére való szállítását s az újra "feltárt" bányagödör ártalmatlan anyagokkal és földdel való feltöltését. A viszonylagos olcsóság egyik oka, hogy lerakás helyett sikerült megoldani a veszélyes hulladék hasznosítását, méghozzá belföldön, "kilőve" ezzel a több ajánlatban szereplő tetemes külföldre szállítási költséget. "Tavaly májusban az Imsys Kft. alvállalkozójaként 1 milliárd forint körüli összeget kértünk, most, a Terszol alvállalkozójaként több mint 10 százalékkal olcsóbban versenyeztünk a megbízásért" - mondta a HVG-nek Palla János, az ügyben kulcsszereplő BÉM ügyvezető igazgatója. Holott a borsodi kohászat állami reorganizációjából kimaradt BÉM - illetve tulajdonosa, a Luterán László és egy hozzá közel álló svájci cég kezében levő Metaltrade Hungária Kft. - közel ennyit költött a massza feldolgozását lehetővé tevő fejlesztésekre. A profilváltással a cég továbbra is szállít előkészített vasércet a kohóknak, de immár döntően hulladékokat - kohászati filterport, ipari szennyvíziszapot, a gépipar fémtartalmú olajos hulladékait - dolgoz fel. Már a gyakorlatban is bizonyította, hogy képes az előírt határértékek betartására: az óbudai Auchan áruház alapozásakor felszínre került, annak idején a jogutód nélkül megszűnt Óbuda Tsz által szabálytalanul elhelyezett több mint 100 tonna gázmasszát dolgozta fel.

Másfél évtizedes huzavona után egyszerre két "tisztogatás" helyszíne lesz így a XXII. kerület: a nagytétényi Metallochemia gyártelep nehézfémszennyezését az épülő M6-os út alapjaként leburkolják, s ehhez kapcsolódóan több száz magáningatlan kertjének szennyezett talaja is idekerülhet (HVG, 2004. június 19.). Feltéve, hogy az itt lakók beleegyeznek kertjeik feldúlásába. A gáztisztító massza eltávolítása sem kezdődhet el addig, amíg a Terszol meg nem állapodik több mint ötven ingatlantulajdonossal telkeik ideiglenes átengedéséről a rehabilitáció céljára. Három házat a terv szerint résfalakkal vesznek körbe, amelyek a visszatöltésig átmenetileg 4-7 méter magas szigetként állnak majd a bányagödörben. "Júniusban kezdtük el az esetenként másfél órás tárgyalásokat, felmértük az érintett ingatlanok állapotát, még a növények visszatelepítését is vállaltuk. A földutakat és a kitermelt anyagokat locsolnunk kell, hogy minél kisebb legyen a kiporzás. Már csak két tulajdonossal kell megegyeznünk, remélhetőleg nem kell pereskednünk velük sem" - mondta a HVG-nek Maráczy Endre, a Terszol elnöke.

A megegyezés esélyét növelné, ha a tulajdoni lapokon szerepelne a környezetszennyezés ténye, amelynek törlése után nőne az ingatlanok értéke, ezt a bejegyzést azonban - a környezetvédelmi hatóság adminisztrációs hibájából - a földhivatal törölte. Mindenesetre sajátos körülmények között kell végrehajtani a kármentesítést. "Nemzetközileg is ritka, hogy családi házak között, egy kertvárosban ilyen munkát végezzenek" - méltatta a vállalkozást Horváth Vera, a KVVM szakmai főtanácsadója.

SZABÓ GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Rákaptak a magyarok a személyi hitelekre

Rákaptak a magyarok a személyi hitelekre

A franciák azt kérik: nevezzünk meg egy magyar emlékhelyet, aminek kiemelt védelemre van szüksége

A franciák azt kérik: nevezzünk meg egy magyar emlékhelyet, aminek kiemelt védelemre van szüksége

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Kémvád ide vagy oda, kilőtt a Huawei

Három fiatal gyermekét vesztette el a Srí Lanka-i merényletekben Dánia leggazdagabb embere

Három fiatal gyermekét vesztette el a Srí Lanka-i merényletekben Dánia leggazdagabb embere

Milyen egy 90 millió forintos új Bentleyvel kabriózni? Kipróbáltuk

Milyen egy 90 millió forintos új Bentleyvel kabriózni? Kipróbáltuk

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban