A hazai egészségügy régóta adós az emberi testről háromdimenziós képet adó diagnosztikai berendezéssel, a PET-tel. Ilyen csak Debrecenben működik, az első budapesti készülék megvásárlásáért politikai felhangoktól sem mentes befektetői csata kezdődött.

Tőlünk nyugatra 1-1,5 millió lakosra jut egy pozitronemissziós tomográf (PET), amely ma a képalkotó diagnosztika csúcsa: három dimenzióban mutatja a szervezet elváltozásait, például a daganatok helyét, a szív és az agy állapotát. A high-tech berendezés a konkrét bajmeghatározással feleslegessé tehet radikális műtéteket, csökkentheti a daganat pontos kiterjedését nem ismerő orvos túlbiztosításra törekvő gyógyszeradagolását vagy sugárterápiáját. Annak ellenére, hogy ez az új technika kilenc éve hozzáférhető a debreceni egyetem PET Centrumában, az országos elmaradás meglehetősen nagy. A cívisváros készülékén az idén várhatóan 2 ezer vizsgálatot végeznek el, ami 750 páciens ellátását jelenti - mondta a HVG-nek Trón Lajos, a centrum vezetője.

A szakmai vita, hogy ki "kapja" a következő készüléket, kisebb-nagyobb intenzitással immár hatodik éve folyik. Abban a nukleáris medicina szaktekintélyei még 1998-ban megegyeztek, hogy a fővárosban mihamarabb szükség van PET-re, és az elsőt a Semmelweis Egyetem kapja meg. Máig is e mellett lobbizik Szilvási István, a nukleáris medicina szakkollégium elnöki posztját a döntéshozatal idején betöltött és az egyetem e tárgyat oktató tanszékét máig is vezető szakember. "Először a progresszív betegellátás csúcsát jelentő és a jövendő orvosokat képező fővárosi és vidéki intézményekben kell lenniük PET-eknek, aztán kerülhetnek sorra mások" - érvel. A nem kis szakmai presztízst is jelentő PET-kamera négy évvel ezelőtt, a 2001-2002-es összevont költségvetés parlamenti vitája során került először kézzelfogható közelségbe. A Gógl Árpád vezette tárca - két évre elosztva - 700 millió forint címzett támogatást szánt a debreceni PET Centrumnak fejlesztésre és beruházásra, az előterjesztést három fideszes képviselő javaslatára azonban megváltoztatták. A költségvetési törvénybe végül az került, hogy Debrecen érje be 50 millióval, a többiből először Budapesten, majd Szegeden legyen PET-tel ellátott vizsgálóközpont.

A PET sajátossága, hogy a képalkotásához sugárzó izotópot kell a beteg szervezetébe juttatni, amely láthatóvá teszi az elváltozásokat. Az "üzemanyagot" ciklotronnal kell előállítani. A vizsgálatokhoz az esetek 80-90 százalékában fluoralapú, egyes betegségek diagnózisához néhány perces felezési idejű, tehát gyorsan lebomló, gazdaságosan nem szállítható, szén-, oxigén- és nitrogénizotópok szükségesek. Mivel ezeket gyógyszergyári tisztasággal kell feldolgozni, radiokémiai labor is szükségeltetik a PET-kamera mellé. Mindez együtt - mai áron - nettó 4-4,5 millió euró, amihez még a vizsgálóközpontot befogadó épület ára is hozzájön. A beruházás milliárdosnál nagyobb összege már önmagában is megmagyarázza, hogy a 2001-2002-es költségvetési átcsoportosításból miért nem lett sem Budapesten, sem pedig Szegeden PET.

"Jövőre lesz PET a fővárosban" - ígérte még a múlt héten, a leváltása előtti napon Kökény Mihály. Ha lesz is, nem állami pénzből. Mivel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) csupán a működés költségeit finanszírozná - az idei, 220 millió forintos költségű, összesen 2 ezres vizsgálati számot várhatóan a duplájára növelve - szabad a pálya a beruházók előtt. A jövő évi kapacitásbővítésre Debrecennel együtt akár öt pályázó is jelentkezhet. Mivel azonban egy kamera gazdaságos üzemeltetéséhez legalább évi 4 ezer vizsgálat szükséges, a társadalombiztosítási megrendelés önmagában egyik vállalkozásnak sem lesz elegendő.

A mindeddig hoppon maradt Semmelweis Egyetem továbbra is a csillebérci Izotóp Intézet Kft.-től szeretné az izotópot venni - mellesleg e kft felügyelőbizottságában némi megszakítással majd tíz éve tag Szilvási István. Csakhogy a kft a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség három évvel ezelőtt odaígért több mint félmillió dolláros támogatásának felhasználásával csak akkor tudna ciklotront venni, ha az egyetemnek papírja lenne róla, hogy az OEP finanszírozza a PET-diagnosztikát. Ez a reménybeli ígérvény tenné az egyetemet is hitelképessé - ennek birtokában kérne bankhitelt, vagy lízingelné a high-tech kamerát. Hasonlóképpen pesti ciklotronra vár a képalkotó diagnosztikában (CT, MRI) számos érdekeltséggel rendelkező Nemzetközi Egészségügyi Központ Kft., amely a fővárosból tudná fluorizotóppal ellátni a szegedi klinikán működő diagnosztikai centrumát.

A Semmelweis Egyetem régi riválisa PET-ügyben az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet, ahol a saját betegeik vizsgálatához és a kutatásokhoz szükséges néhány perces felezési idejű izotópok csak helyben állíthatók elő, így a teljes beruházási vertikumot meg akarják valósítani. Ebbeli törekvésük a közelmúltban némi politikai felhangot kapott, amikor a kerület fideszes polgármestere - oldalán két pártbeli társával, Kupper Andrással, a fővárosi önkormányzat egészségügyi bizottságának alelnökével és a környezetvédelmi ügyekben "illetékes" Illés Zoltánnal sajtótájékoztatón ijesztette halálra a zuglói polgárokat, hogy sugárveszélynek akarják kitenni őket a tervezett ciklotronnal. Utóbb maga a polgármester vonta vissza a közzel megosztott félelmeit - a kerület lapjában kijelentette, hogy "a működés biztonsága megnyugtató". Kupper András a HVG kérdésére azt mondta, azóta már meggyőzték, miért is kell az Amerikai útra ciklotron.

Az idegsebészeten tervbe vett beruházáshoz az egészségügyi tárcához tartozó intézmény ugyanis csak egy épületrész bérbeadásával és a diagnosztika működtetésével járulna hozzá, a PET-et és a ciklotront az Ispotály Kft. adná. "Még az idén meglesz a PET-kamera" - ígérte a kft többségi tulajdonos ügyvezető igazgatója, Deák Gábor, aki üzlettársaival, a dunaújvárosi kórház gyógyszertárának privatizációjában is részes Kókai Balázzsal és Nemes Dénessel (HVG 2003. augusztus 17.), valamint Gilly Gyulával, aki az Orbán-kormány idején a Diákhitel Központ Rt. vezérigazgatója volt, arra készül, hogy jövőre elkezdődhet a próbaüzem.

A szakmai féltékenységet és viszályokat nagy ívben kikerülve zöldmezős beruházásba fog a Pozitron-Diagnosztikai Kft. a Caola egykori Budafoki úti telephelyén, és akár kap OEP-finanszírozást, akár nem, jövő áprilisban a teljes vertikum - ciklotron-labor-PET - fogadóképes lesz. Bizonyára lesznek, akik ki tudják majd fizetni a tetőtől talpig "átvilágítás" 200 ezer forint körüli költségét (Németországban ez 1600 euró), de két alapítvány is szerveződik a kft köré, amelyik segít a leginkább rászorulóknak. A Pozitron-Diagnosztika tulajdonosaként bejegyzett Interimport II. Kft. - egy családi vállalkozás - kezdő az egészségügyben és igyekszik is a háttérben maradni. A legjobbakkal szeretnének dolgozni - mondták a HVG-nek -, így Földes Iván, a nukleáris medicina szakkollégium jelenlegi elnöke vezeti majd az orvosi munkát, és egy belga professzort is megnyertek szakértőnek.

Az egészségügyben jártas szakértők egy része úgy véli, elsősorban az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) lenne a helye egy ilyen centrumnak, ahol a legtöbb PET-vizsgálatra van szükség. Ha azonban a fővárosban lesz ciklotron, az OOI-ban elegendő egy kamerát elhelyezni, ami 2 millió euró körüli áron megoldható. Mivel az évi 20-40 ezer vizsgálatszámra prognosztizált hazai potenciális igénynek csak a töredékét fizeti majd a társadalombiztosító, érdekes lesz megfigyelni, hogy a startra kész vállalkozások egymás alá licitálnak-e az OEP-finanszírozás elnyerése érdekében, vagy a piacosodást ellenzők félelmét igazolva felfelé srófolják a számlát.

GÁTI JÚLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Gyengélkedő kórházak

Minden tizedik kórház csődközeli helyzetben van - summázható a Magyar Kórházszövetség múlt héten nyilvánosságra...

Nem sikerült lenyomnia a könyvesboltokat az online vásárlásnak

Nem sikerült lenyomnia a könyvesboltokat az online vásárlásnak

Mindkét irányból tilos volt a behajtás, nem érdekelte, meghalt az utasa

Mindkét irányból tilos volt a behajtás, nem érdekelte, meghalt az utasa

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Több mint 2 millió wifijelszó került ki a netre – lehet, hogy az öné is

Több mint 2 millió wifijelszó került ki a netre – lehet, hogy az öné is

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

Az első exit pollok szerint Zelenszkij tönkreverte Porosenkót az ukrán elnökválasztáson

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?