A bejáratott rendezvények szervezői is egyre nehezebben kalapozzák össze a bemutatókhoz szükséges forrásokat. A Budapesti Őszi Fesztiváltkezdete előtt két héttel még programlemondások is fenyegették.

Ha nem lép közbe a Lengyel Kulturális Intézet, és nem finanszírozza meg a Teatr Modejska színház utaztatását, alighanem elmaradt volna a társulat vendégszereplése az október 15-én kezdődő 13. Budapesti Őszi Fesztiválon (BŐF). Csupán két héttel az eseménysorozat kezdete előtt érkezett a mentőöv, így a Láng Gépgyárban létrejöhet a Zóna című előadás, Tarkovszkij legendás Sztalkerjének átdolgozása. Így is akad még bizonytalanság: lapzártakor 3 millió forintos fővárosi póttámogatáson múlik a korábban pénzhiány miatt lemondott holland-magyar zenei koprodukció sorsa. Reinbert de Leeuw vezényletével az UMZE Kamarazenekar holland szerzők mellett Ligeti György szürreális anti-antioperájának (amelynek magyarországi ősbemutatója hat éve volt az őszi fesztiválon, húsz évvel a stockholmi premier után) néhány darabját adná elő.

A finanszírozási nehézségeket firtató HVG-kérdésre Zimányi Zsófia, a fővárosi tulajdonú Budapest Fesztiválközpont Kht. (BFK) igazgatója csak annyit mondott: "A fontosabb programokat nem kellett lemondani." Így a kortárs művészeteket bemutató eseménysorozaton nem marad el a fő attrakció, a világ egyik legjelentősebb táncművészeti műhelyének tartott, az alapító Batsheva de Rotschild bárónő nevét viselő izraeli Batsheva táncegyüttes kilenc tagjának Mafilm-stúdióbeli fellépése. Az eklektikus japán zenére a nézők meghökkentő közelségében minden kellék nélkül eltáncolt, Mamootot című mű ősbemutatóját éppen másfél éve tartották Tel-Avivban. Itt lesz viszont az ősbemutatója napjaink legfoglalkoztatottabb osztrák zeneszerzőnője, Olga Neuwirth a zene, a tánc, a költészet és a video bevetésével minden érzékszervet megmozgató - Roberto Paci Dalóval közös - összművészeti alkotásának. A hagyományosan a zenében legerősebb őszi fesztiválon a Zeneakadémián születésnapi koncertet ad Sir Peter Maxwell Davies angol zeneszerző és karmester, akiről művészberkekben azt hangoztatják, tevékenységét és műveit már a konzervatóriumokban kellene tanítani.

A magas kultúra kedvelőinek szóló esemény támogatási igényét a kulturális tárca korábban azzal hárította el, hogy 50 ezres nézőszám alatt nem áll módjában segíteni, márpedig a BŐF-re mindössze 10 ezer jegyet árulnak. Ilyen körülmények között nem véletlen, hogy Zimányi Zsófia a BŐF legnagyobb erényének azt tartja, hogy egyáltalán létezik. Ilyen esemény - alternatív művészetek fesztiválja - ugyanis az egykori keleti blokk országai közül már csak Budapesten tartja magát, a hozzá hasonló rendezvénysorozatok a rendszerváltás óta sorra elhaltak. A tíz napon át tartó, 22 helyszínen mintegy nyolcvan programot kínáló BŐF büdzséje durván 100 millió forint. Ez egyötöddel több ugyan a tavalyi keretnél, de mivel a támogatásból származó összegek után az idén nem igényelhető vissza az áfa, valójában valamivel kevesebb is annál. A főváros összességében 65 millió forinttal támogatja a fesztivált, a legnagyobb szponzor RWE Energy Hungária Kft. pedig 25 millió forinttal szállt be. A nemzeti kulturális alapprogram végül 2 millió forintot áldozott, és 20 ezer euróval járult hozzá az európai kulturális szervezet, a kortárs zenei projektek létrehozását EU-s forrásból segítő Reseau Varese is.

Bőkezűbbnek mutatkoztak a minisztériumok az ugyancsak a BFK által szervezett Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) esetében: a nagyjából 800 millió forintból gazdálkodó, inkább klasszikusokkal operáló rendezvénysorozatot a gazdasági tárca 190 millió forinttal, a kulturális tárca 150 millióval támogatta az idén. Igaz, a szezonelő idegenforgalmának fellendítésére kitalált tavaszi esemény betölteni látszik hivatását; a fesztiválközpont 60-70 ezer jegyet ad el közvetlenül, és ugyanennyit értékesítenek a BFK által támogatott színházak, kiállítási helyszínek.

Az őszi fesztiválnál is szorultabb helyzetben van az egyidejűleg rendezett Budapesti Zenei Hetek, illetve a Korunk Zenéje programsorozat. A rendező, az alapvetően ifjúsági és vidéki hangversenyek szervezésére létrehozott Filharmónia Budapest Kht. a két fesztiválra alapítójától, a kulturális tárcától mindössze 2-2 millió forintot kapott az idén, miközben a zenei hetek büdzséje több mint 50 millió forint. Ebben az évben hat külföldi zenekart hívtak meg - köztük a 110 tagú cseh filharmonikusokat -, egyenként 10 milliós nagyságrendű költségigénnyel. Az évi 400 koncertet szervező társaság további sorsáról a kulturális tárca várhatóan egy hónapon belül dönt, most értékelik ugyanis a minisztériumokhoz tartozó társaságok átvilágítását. Azt nem tudni, milyen szempontok alapján vágnak majd rendet közöttük, mindenesetre most párhuzamos intézmények osztoznak az egykori - 46 évvel ezelőtt Budapesti Zenei Hetek, majd más művészeti ágak bevonása után Művészeti Hetek néven futó, majd abban a formájában a Városháza által megszüntetett - fővárosi zenei rendezvényeken. Bár mind a Korunk Zenéje, mind a BŐF gerincét a kortárs zeneművészet adja, nincs együttműködés a két esemény rendezői között.

Perceken belül kitehetik az országra a "megtelt" táblát, legalábbis az 1990-ben alapított Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége úgy kalkulál, hogy a magyar piacon legfeljebb félszáz nívós fesztivál fér el, mostanára pedig egy híján telítődött a lista. Ha a rendezvényszervezők nem feltétlenül osztják is e nézetet, saját bőrükön tapasztalhatják az apadó állami büdzsé hatását. A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának kimutatása szerint az idén mintegy 2,5 milliárd forint központi forrás jutott különféle fesztiválokra, a költségvetési megszorítások miatt félmilliárddal kevesebb, mint tavaly. A fő támogatónak számító önkormányzatok által nyújtott összegekről viszont nincs kimutatás. A fővárosi önkormányzat például összesen közel 400 millió forintot fordít 2004-ben kulturális rendezvények támogatására (lásd táblázatunkat), 5 millióval kevesebbet, mint tavaly. Ennek egy részét pályázatokon ítélik oda, miközben a tavaszi és az őszi fesztiválok, illetve a Budapesti Búcsú szervezésére felkent, 1996-ban alapított BFK rendezvényei menetrendszerűen megkapják a pénzt. Közbeszerzést a főváros nem alkalmaz, mondván, a rendezvényszervezés nem kötelező feladat - szemben a kancellária által meghirdetett állami ünnepségekkel.

VITÉZ F. IBOLYA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Íme egy török, akiben a majdnem diktátor Erdogan is emberére akadt

Íme egy török, akiben a majdnem diktátor Erdogan is emberére akadt

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Nem bírt a Milan a Parmával

Nem bírt a Milan a Parmával

130 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától

130 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Kiderült, mire költenek sok pénzt a mobilosok

Ebből a Porschéból a világon sincs sok, és itt van egy magyar rendszámmal

Ebből a Porschéból a világon sincs sok, és itt van egy magyar rendszámmal