Hektikusan változik a ruházati termékek fogyasztói ára: a nyár, illetve a tél végi kiárusítás idején az egyhavi...

Hektikusan változik a ruházati termékek fogyasztói ára: a nyár, illetve a tél végi kiárusítás idején az egyhavi árindex 2-3 százalékos mérséklődést, míg más hónapokban növekedést mutat. Összességében a fogyasztói kosárban mindössze 5,6 százalékos arányt képviselő cikkek 2004-ben az inflációnál kisebb mértékben, évi 3-4 százalékkal drágultak. Némi árcsökkenést hozott az utóbbi időben a forint erősödése és az uniós csatlakozással a vámok eltörlése is. "Emiatt az őszi-téli szezon kezdetétől csökkentettük az árakat" - büszkélkedett a HVG-nek Szepessy László, a Marks & Spencer- (M & S-) és Mura-üzleteket üzemeltető "S" Modell Kereskedelmi Rt. gazdasági igazgatója. Az M & S - több riválisával együtt - már december 27-én megkezdte a leárazást. "A szezonvégi vásárokon adott engedmények az éves árbevétel mintegy 6 százalékát teszik ki, és a téli leértékelés alatt realizálódik az éves forgalom 10-12 százaléka" - tette hozzá Szepessy. A skandináv stílus magyarországi képviselője, a dán Jackpot & Cottonfield boltjaiban december 28-án egységesen minden 30 százalékkal lett olcsóbb, a későbbiekben pedig 50 százalékig terjed a kedvezmény. Kis szériás kollekcióval, hetente kétszeri árufeltöltéssel dolgozik a spanyol tulajdonosú Zara Magyarország Kft., ahol a december 27-én elkezdődött akció legfeljebb 50 százalékos kedvezményt jelent; ami fél áron sem kel el, visszaviszik Spanyolországba, és leselejtezik. A szintén spanyol tulajdonú Mango Hungary Kft. ugyanakkor szinte a végtelenségig csökkenti árait, hogy helyet teremtsen a folyamatosan érkező új kollekciónak.

Tűrhető volt a karácsonyi forgalom a törökbálinti GL Outletben - fogalmazott Bodó Gergely igazgató, aki szerint legalább egy év kell ahhoz, hogy a vásárlók "megtanulják használni az outleteket", és így az esetenként 70 százalékot elérő kedvezmények hatása érződjön a cikkcsoport árindexében. Bodó szerint várhatóan egyre több kereskedő csak a kurrens termékeit fogja árusítani a plázákban, a kifutó árukat pedig a trendi outletekbe telepíti. Az egész évben legalább 30 százalékkal alacsonyabb árakat garantáló outletüzletek a szezon végén további 10-20 százalékot engednek. "A későbbiekben megszabjuk, hogy bérlőink maximum meddig mehetnek el, nehogy túl nagy veszteségekbe hajszolják egymást" - mondta a HVG-nek Bodó.

Nem bírta tovább nyelni a hatalmas veszteségeket a francia Vivarte SA tulajdonában levő La Halle Hungária Kft., amely hetek óta óriási árengedményekkel, és ma már szinte üres polcokkal utoljára csábít vásárlásra. 1999-es magyarországi megjelenése óta az áruházlánc veszteségesen működik, és a közelmúltban mintegy 2 milliárd forinttal, 2,155 milliárd forintról 239,58 millió forintra csökkentette törzstőkéjét (HVG, 2004. november 13.). A költségek csökkentése érdekében a cég az elmúlt egy év alatt 17 üzletéből hetet bezárt, felszámolta cipőkereskedelmi részlegét, kollekcióit pedig megpróbálta újrapozicionálni az ár csökkentésével, ám hiába. A La Halle potenciális vevője nem más, mint a Skála Divatházat és az "S" Modellt is irányító Capital-csoport, amely további Skálákat, M & S-eket és Libri könyvesboltokat nyit majd a kiürülő La Halle-üzletek helyén, némelyiket pedig bérbe adja. A január végéig tartó kiárusítást követően a Skála Divatház Rt. kivonul anyacége, a Skála-Coop Rt. tulajdonában lévő Corvin Áruházból, mert az épület műszaki színvonala már nem felel meg az exkluzívabb, shop-in-shop rendszerben működő áruház igényeinek. A helyét február 15-étől az egyebek között a Deák téren és a Rákóczi úton már "bizonyított" Tranzit Outlet veszi át, a kisbérlők - mint például a ruhatisztító és a harisnyajavító - viszont maradnak. A Skála-Coop egyébként évek óta sikertelenül próbál megszabadulni a műemlék jellegű épülettől, az utóbbi időben a felújítás lehetőségét is mérlegelte. "Ebbe mindenképpen csak egy másik partnerrel vágnánk bele, hiszen 3-4 milliárd forintot igényelne" - mondta a HVG-nek Somfai Róbert, a Skála-Coop Rt. elnök-vezérigazgatója. A szintén kiárusítandó kispesti és az újpesti Skálák helyére pedig kínai ruhaüzletek költöznek.

G. TÓTH ILDA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Kifulladásig

A tavalyihoz viszonyítva több mint 2 százalékpontos inflációcsökkenést prognosztizál 2005-re a kormány és a jegybank, jóllehet januárban menetrendszerűen drágulnak az állami-önkormányzati árszabályozás körébe tartozó termékek és szolgáltatások.

Nem adta ki a lakását egy meleg párnak, büntetést kaphat a tulajdonos

Nem adta ki a lakását egy meleg párnak, büntetést kaphat a tulajdonos

5,64 millió dollárt ér a világ legdrágább sportrelikviája

5,64 millió dollárt ér a világ legdrágább sportrelikviája

Schmuck Andor mégsem indul a főpolgármesteri székért

Schmuck Andor mégsem indul a főpolgármesteri székért

Kidőlt fák, leszakadt vezetékek maradtak a vihar után

Kidőlt fák, leszakadt vezetékek maradtak a vihar után

A Bataclan-merénylet áldozataként ismertek el egy férfit, aki azóta lett öngyilkos

A Bataclan-merénylet áldozataként ismertek el egy férfit, aki azóta lett öngyilkos

Három magyar arannyal ért véget a Mare Nostrum úszóverseny-sorozat

Három magyar arannyal ért véget a Mare Nostrum úszóverseny-sorozat