A tavalyi év végére várt 6,2 százalék után az idén legfeljebb 3,5 százalékos inflációra számít a Szlovák Nemzeti Bank.

A tavalyi év végére várt 6,2 százalék után az idén legfeljebb 3,5 százalékos inflációra számít a Szlovák Nemzeti Bank. Ennek oka, hogy az elmúlt két év intenzív központi áremelései után az idén már csak néhány szolgáltatás drágul komolyabban. Holott azt a tavalyi ígéretet, hogy az áremelés már csak az inflációt fogja követni, csupán a villamos energia esetében tartották be a hatóságok: a lakossági ár átlagosan 2,4 százalékkal nő, de például Nyugat-Szlovákiában a tavalyi szinten marad. Sőt a piac liberalizálását kihasználva a Cseh Villamos Művek az elmúlt hónapokban árversenybe kezdett, így a szabályozó hatóság, a Hálózati Ágazatok Hivatala (URSO) szerint akár csökkenés is bekövetkezhet. 12 százalékos áremelést sikerült viszont kiharcolnia a Szlovák Gázműveknek (SPP), mégpedig a világpiaci árak növekedésére hivatkozva. Az SPP 30 százalékot javasolt, az URSO azonban a 42,5 dolláros jövő évi olajárprognózissal kalkulálva csak ennyit hagyott jóvá. A kompromisszum lényege, hogy míg korábban évente csak egyszer változhatott az ár, az idei évtől erre a dollár árfolyamának és a kőolaj árának függvényében akár havonta is sor kerülhet. A gázáremelés a távfűtési tarifákba is begyűrűzik, a hatóság átlagosan 12 százalékos emelést hagyott jóvá.

Január 1-jétől a vízdíj 25 százalékos emelése köbméterenként 26,2-34,5 koronás új árat jelent; az URSO szerint ezzel a vízművek költségei már megtérülnek, így ezentúl csak az inflációhoz közeli korrekciók várhatók. Rosszabb a helyzet a 40 százalékkal dráguló csatornadíjak terén, mivel a köbméterenkénti 20 koronás ár sem fedezi a hálózatok felújítási és bővítési költségeit. A jegybank becslése szerint a központi áremelések egy átlagos család kiadásait 400-500 koronával növelik. A gépkocsi-tulajdonosoknak ehhez még a sztrádamatricák árának emelését is be kell kalkulálniuk, aminek átlagos mértéke 50 százalék, de a személykocsik éves matricája a tavalyi 750 korona helyett ezer koronába kerül.

Csehországban az elektromos áram 4,3 százalékkal, a gáz 1,3 százalékkal, míg a hatósági ellenőrzés alatt álló vízdíjak 4-5 százalékkal lettek magasabbak az év kezdetétől. Többet kell fizetniük az autósoknak is, mivel az autópályadíj 10 százalékkal nő. A Cseh Államvasutak (CR) szintén módosította tarifáit, mégpedig felfelé, ám a lakosságnak a helyi tömegközlekedés is többe kerül. A prágai önkormányzat áprilistól átlagosan 50 százalékkal emeli a viteldíjakat, amit azzal indokolt, hogy legalább négy éve nem volt árkorrekció. A dohányosok júniustól számíthatnak áremelésre, mert a képviselők csak tavaly év végén, alaposan megkésve hagyták jóvá a jövedéki adó 13,5 százalékos emeléséről szóló törvénymódosítást, amely emiatt januártól nem léphetett életbe. Mindent együttvéve az előrejelzések szerint az idén az infláció 2,6 százaléknál nem lesz magasabb, jóllehet novemberben még 2,9 százalékos drágulást regisztrált a jegybank az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A lengyel pénzügyi tárca 4,4-4,5 százalékos éves inflációs mutatóról adott ki tájékoztatót a múlt év végén, ami kissé nagyobb annál, mint amennyit korábbi nyilatkozatában Miroslaw Gronicki miniszter prognosztizált. Derűlátást sugall viszont a gazdasági szakértők többségének 2005-ös előrejelzése, miszerint az infláció 2,5-3 százalékon stabilizálódik. Januártól nő a villamos energia és a gáz fogyasztói ára is, ám nem egységesen. A tarifák régiónként és az egyes áramszolgáltatók között is differenciáltak: például a Gdanski Energetikai Rt. a magánfogyasztóknak 3,2 százalékkal, az ipariaknak 3,7 százalékkal emel (a lengyel törvények szerint az áremelés az inflációnál nem lehet 3 százalékponttal magasabb). Novemberben a gázszolgáltatók 10-15 százalékos áremelésben reménykedtek, amire az állami felügyelet azzal az indokkal mondott nemet, hogy az ilyen mérvű drágítás súlyos csapást mérne a lakásukat földgázzal fűtő családokra. Ezért a háztartásokban 2-2,5 százalékos, az ipari fogyasztóknál maximum 4,5 százalékos a tarifaemelés. Ugyanakkor a lengyel lapok - meg nem erősített forrásokra hivatkozva - 2005 második negyedévére újabb gázáremelésről cikkeznek.

TUBA LAJOS / POZSONY, SZILÁGYI SZABOLCS / VARSÓ

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Kifulladásig

A tavalyihoz viszonyítva több mint 2 százalékpontos inflációcsökkenést prognosztizál 2005-re a kormány és a jegybank, jóllehet januárban menetrendszerűen drágulnak az állami-önkormányzati árszabályozás körébe tartozó termékek és szolgáltatások.

24 millió forintért várja új gazdáját ez a Ladának látszó élményautó

24 millió forintért várja új gazdáját ez a Ladának látszó élményautó

A menekültek miatt nem ratifikálja a Fidesz a nők elleni erőszakról szóló egyezményt

A menekültek miatt nem ratifikálja a Fidesz a nők elleni erőszakról szóló egyezményt

Káslerék milliárdos javaslata: 2 új múzeum és 650 ezres bér a magyarságkutatóknak

Káslerék milliárdos javaslata: 2 új múzeum és 650 ezres bér a magyarságkutatóknak

A köztévében Kálmán Olga győzelmét jósolják

A köztévében Kálmán Olga győzelmét jósolják

Rakétaként lő ki az új Ford Focus ST

Rakétaként lő ki az új Ford Focus ST

Itt a 435 lóerős dízelhibrid Audi SQ8

Itt a 435 lóerős dízelhibrid Audi SQ8