Élelmiszer-biztonsági szakértők szerint ritkásra van szőve az ellenőrzés hálója. Ezt jelzi, hogy a napokban egy marokkói malőr nyomán 22 tonnányi, a megengedettnél olykor százas nagyságrenddel több növényvédőszer-maradványt tartalmazó paprika került be az országba.

"Mikor fognak végre felelősségre vonni ebben az országban valakit azért, mert több millió ember egészségét veszélyeztette?!!" - kérdezte a ma.hu hírmagazin portálján egy magából kikelt levelező. Múlt pénteken hozta ugyanis csak nyilvánosságra az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), hogy rovarirtóval szennyezett importpaprikára bukkant, aminek visszagyűjtésére kötelezte a nagykereskedőt. Még egy jó tanácsot is mellékelt a Magyar Távirati Irodának nyilatkozó ÁNTSZ-illetékes: "Aki pénteken tv-paprikát vásárolt, ne fogyassza el a terméket." Arra nem tért ki, mit tegyen, aki korábban vásárolt, pedig a kétszer 11 tonnás szállítmány február 4-én és 14-én érkezett az országba, s a nagykereskedő, a budapesti székhelyű MO-TA Kereskedelmi Kft. rögvest terítette is. Vevői közt volt a CBA-, a Cora- és a Match-hálózat, az Interfruct, valamint az Eurofruct, de feltehetően a piacokra is jutott a portékából.

A fogás véletlenül került horogra: a Somogy Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat az országos "hálóterv" alapján szondázta a paprikákat, és az egyik kaposvári Match áruházban a kilogrammonként megengedett 0,01 milligrammnál nagyobb mennyiségű rovarölőre bukkant. Egyes mintákban 2-3 milligramm, azaz a határérték két-háromszázszorosa is előfordult - mondta a HVG kérdésére Tóth István, a szolgálat igazgatója. A kontrollvizsgálatok után, 18-án elrendelték a termék zárolását, és azonnal tájékoztatták a szolgálat központját, illetve az ÁNTSZ-t is. Mint kiderült, Szolnokon, Tatabányán is találtak vegyszeres tételeket, ami nem csoda, hiszen a MO-TA által Marokkóból importált, vegyszermaradványos paprikából országszerte jutott az üzletekbe. A Corát üzemeltető Magyar Hipermarket Kft. a központi növényvédelmi szolgálat értesítésére azonnal levette a polcokról a terméket, a MO-TA pedig múlt pénteken bejelentette, hogy visszagyűjtötte a kiszállított mennyiség 90 százalékát. Ebből következtethető, hogy a fogyasztók 1-2 tonnányi szermaradékos paprikát vehettek, esetleg ehettek meg.

Az ÁNTSZ nem kerített akkora feneket az ügynek, mint tavaly október végén az aflatoxinnal fertőzött, ugyancsak 22 tonna fűszerpaprika esetében (HVG, 2004. november 6.), legalábbis honlapján az influenza, a szökőár és a parlagfű-fotópályázat eredményhirdetése mellett nem jutott hely a tv-paprika-sztorinak. Igaz, a marokkói szállítmányokban lelt foszforsavészterek közé tartozó metamidofosz hatóanyagú rovarölő esetében akut mérgezéstől nem kell tartani - súlyosabb tünetekhez állítólag egy hét alatt 100 kilogramm szennyezett paprikát kellene elfogyasztani -, viszont a szervezetben felhalmozódva és más vegyszerekkel összeadódva mégis veszélyes lehet. Magyarországon e hatóanyag alkalmazása kifutóban van, a Filitox néven engedélyezett, erős méregnek számító szer cukorrépánál és almatermésűeknél vethető be bagolylepke, levéltetű, sodrómoly ellen. Az olcsó, lassan bomló készítmény élelmezés-egészségügyi várakozási ideje - vagyis a permetezéstől a fogyaszthatóságig előírt időtartam - a két említett kultúrában 42, illetve 21 nap.

A kötelező minőségvizsgálatnak eleget tettünk - nyilatkozta a HVG-nek Mórocz Tibor, a MO-TA ügyvezető-résztulajdonosa, hozzátéve, hogy erre a vegyszerre nincs is vizsgálati kötelezettség, mivel a metamidofosz nem szerepel a paprikatermesztés technológiájában. A marokkói partnernek - amellyel hat éve termeltetnek "magyar" paprikát - van saját laboratóriuma, amely rendszeresen jelenti az eredményeket a MO-TA számára (a fő profilként banánszállítással foglalkozó cég 2003-ban 2,6 milliárd forint árbevételt és 7 millió forint nyereséget könyvelt el). Paprikára a december 15-e és május 15-e közötti időszakra szerződtek, amikor Magyarország importtal fedezi az igényeket. Országosan több mint 5 ezer tonna az import, aminek negyedét-ötödét a MO-TA adja tovább. Marokkóban még folyik a vizsgálat, egyelőre tartja magát az a feltételezés, hogy az ominózus foszforsavészter a szomszédos földekről sodródott át a paprikafólia alá. Szakértők viszont elvetik a szélfúvásos verziót, szerintük ilyen magas koncentráció csak akkor kerülhet a növénybe, ha nem tartották be a technológiát.

Bármi lesz is az eredmény, a vétkesre legfeljebb 2 millió forintig terjedő növényvédelmi, illetve a paprikatétel értékével megegyező összegű minőségvédelmi bírság szabható ki. A szankció nem nevezhető elrettentőnek, legalábbis a minőségbiztosító cégek követelményéhez képest; az auditorok általában a teljes megtermelt mennyiség 2-3 százalékának vizsgálatát követelik meg. Csak összehasonlításul: a növényvédelmi szolgálatnak egyetlen minta vegyszermaradvány-vizsgálata 30-50 ezer forintjába kerül. "Ritkásra van szőve a háló" - jellemezte az élelmiszer-biztonság helyzetét az egyik növényvédelmi szakértő. Az uniós csatlakozással megszűnt a határállomáson történő ellenőrzés, az EU-belépőhelyeken megelégednek a szállítmányokhoz mellékelt tanúsítványokkal, mondván, a minőség garantálása a termelő és a szállító felelőssége.

"A csatlakozás óta durván ötszörösére nőtt a fogyasztói kockázat" - becsülte a HVG-nek Lánszki Imre, a Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat főigazgató-helyettese. A szolgálat egyébként évente mintegy 5 ezer mintát vizsgál meg, amiből 3 ezer az import - jelentős részben primőr. A helyzet azonban romlik: a növény-egészségügyi intézményeknél éppen most hajtják végre a 10 százalékos - 96 főt érintő - létszámleépítést, költségvetésüket pedig megfaragta a földművelésügyi tárca. Az elérendő saját bevételt viszont a tavalyi 4,2 milliárd forintról félmilliárddal megemelte, ennek jó, ha a fele teljesíthető. A pénzhiány már látszik: egyes megyei szolgálatoknál például havi 500 kilométerben limitálták a felügyelők autóhasználatát.

VITÉZ F. IBOLYA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

Nem csak az erdőtüzeket, most már Bolsonarót is meg akarják állítani

TASZ: A kormány megveszi a nyugdíjasokat

TASZ: A kormány megveszi a nyugdíjasokat

Nem rázza meg a Fideszt a Simonka György elleni, példátlan súlyú vád

Nem rázza meg a Fideszt a Simonka György elleni, példátlan súlyú vád

A Google titokban kikapcsolta a szolgáltatást, amellyel az androidos telefonokat használta adatgyűjtéshez

A Google titokban kikapcsolta a szolgáltatást, amellyel az androidos telefonokat használta adatgyűjtéshez

Nagy a baj: már az űrből is látni az amazonasi erdőtüzeket

Nagy a baj: már az űrből is látni az amazonasi erdőtüzeket

Egy férfi, egy nő és egy kisgyerek a budai gyilkosság áldozata

Egy férfi, egy nő és egy kisgyerek a budai gyilkosság áldozata