Tovább gyűrűzik a Budapest Airport Rt. földvásárlásával kirobbant botrány. A pénzügyminiszter bizalmát eljátszó vezérigazgató ellenőrzésére új elnököt jelölt az igazgatóság élére a privatizációs szervezet, de az is felvetődött, hogy Hárskuti Jánosnak távoznia kellene a cégtől.

Meglepő döntést hozott a múlt héten az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) igazgatósága (it). Menesztették posztjáról Kepecs Györgyöt, az állami tulajdonú Budapest Airport Rt. (BA) it-elnökét, holott az elmúlt hetekben nem a szabaddemokraták által delegált Kepecscsel, hanem Hárskuti János vezérigazgatóval gyűlt meg az ÁPV, valamint az azt felügyelő Draskovics Tibor pénzügyminiszter baja. Mint ismeretes, Hárskuti - a miniszter kifejezett kérése ellenére - február 9-én aláírta az ingatlanfejlesztő Carion-csoport érdekeltségébe tartozó Airport Cargo Development Kft.-vel (ACD) a Draskovics által aggályosnak ítélt, 4,7 milliárd forint értékű ingatlanvásárlási szerződést (HVG, 2005. február 19.).

Új cargóbázisát a BA a Carion Ecser külterületén lévő földterületén tervezi megépíteni további mintegy 9 milliárd forintért. A pénzügyminiszter a szerződés aláírása előtt levélben jelezte az ügylettel kapcsolatos fenntartásait Vági Mártonnak, az ÁPV vezérigazgatójának, és arra kérte, az állami cég tartózkodjék egy esetlegesen "nem tiszta", ám visszavonhatatlan megállapodástól. A HVG értesülése szerint Draskovics mindenekelőtt a vételár realitását firtatta, miután felvetődött, hogy a 20 hektáros ecseri telek értékét éppen egy másik állami ingatlanügylet verhette fel. A Carion Holding Rt. ugyanis egy konzorcium tagjaként benevezett a szintén az ÁPV tulajdonába tartozó Hungexpo Rt. privatizációs pályázatára is. Ajánlata szerint a kőbányai vásárvárost szintén Ecser közelébe költöztetné ki, ahol a Carion-cégcsoport összesen mintegy 320 hektárnyi terület felett rendelkezik; egyharmada a tulajdonában van, a többire pedig opciós jogot szerzett. Az ügylet ráadásul azt a kínos látszatot is keltheti, miszerint a Carion az egyik állami üzletből bezsebelt pénzből finanszírozná a másikat. Az ÁPV egyébként egyelőre elhalasztotta a Hungexpo eladásáról szóló döntését, mivel - az indoklás szerint - ehhez további információkra van szüksége.

Noha a BA szerint a telekár megállapításánál két szakértői véleményre is hagyatkoztak - az eladó az Ernst and Young Kft.-t, a BA pedig a PricewaterhouseCoopers Tanácsadó Kft.-t kérte fel erre - , és ezt követően határozták meg a négyzetméterenkénti 23 500 forintos vételárat, a döntés vihart kavart. Kiderült ugyanis, hogy tavaly az Állami Autópálya-kezelő Rt. az M0-s és a 4-es főút építéséhez a repülőtér környékén kisajátított - szintén közmű nélküli - külterületi telkekért átlagosan csak 2-3 ezer forintot fizetett, és a vidéket ismerő ingatlanszakértők szerint az ottani földek négyzetméteréért a vevők 5-10 ezer forintnál többet nem adnak.

Hárskuti érthetetlennek tűnő makacssága mindazonáltal még kapóra is jöhetett a pénzügyminiszternek. A HVG információi szerint Draskovics hetek óta fontolgatta, hogy megerősíti a BA-vezér szakmai kontrollját. E feladatot Kamarás Miklósnak, az ÁPV tavaly december 31-én családi okokból nyugdíjba vonult vezérigazgatójának szánja, akit a BA it-je várhatóan március 4-én választ meg elnökké (Kepecs a BA alelnökeként szintén a cégnél marad). Kamarás új megbízásában nyilvánvalóan az is szerepet játszik, hogy az ÁPV ez évre tervezett több mint 300 milliárd forintos bevételének jelentős részét a Pénzügyminisztérium a ferihegyi cég idei privatizációjából várja, amelynek értékesítésén a szakértők gőzerővel dolgoznak. Az ÁPV a cég 75 százalékos részvénycsomagját dobná piacra, de azt még nem döntötte el, hogy befektetőknek adná-e el, vagy tőzsdére vinné a részvényeket. A tárca reményei szerint a tavaly mintegy 38 milliárd forint árbevételt és 12 milliárd forint adózás előtti eredményt elért társaság eladásából több mint 100 milliárd forint folyhat be.

Az év privatizációs üzletének tartott BA-részvény-eladás azonban politikai támadások kereszttüzébe kerülhet Hárskutinak Puch Lászlóval, az MSZP pénztárnokával ápolt kapcsolata miatt. Puch neve, illetve szerepe ugyanis felvetődött a Kulcsár-ügy kapcsán is (HVG, 2005. február 26.). A HVG-t informáló kormányközeli források szerint Hárskutit 2003 nyarán éppen Puch László javasolta a BA élére. De nem Hárskuti volt az egyetlen, akit a szocialista politikus beprotezsált: 2003-ban az ő javaslatára került a céghez a BA vitatott ügyleteit (HVG, 2003. június 28.), köztük a tanácsadói szerződéseit vizsgáló belső ellenőr, Dénes Iván is. Dénes a BA-nál nem is titkolta, hogy "másodállásban" az MSZP-frakció pénzügyi-számviteli tanácsadója. A néhány hónap elteltével feladat nélkül maradt Dénest Hárskuti a cégnél tartotta, ahol tavaly nyárig gazdasági vezérigazgató-helyettesi posztot töltött be.

Időközben a Carionról is kiderült némi szocialista kötődés. A BA újdonsült partnerének, az idén január 4-én alapított, egyelőre cégbírósági bejegyzés alatt álló ACD Kft.-nek - amelybe a Carion a BA által kiválasztott földterületet apportálta - a felügyelőbizottságában megtalálható az MSZP-közelinek titulált Répászky Miklós ügyvéd is. Répászky az előző ciklusban többek között Keller László szocialista országgyűlési képviselőt - a Medgyessy-kormány közpénzekért felelős államtitkárát - képviselte az Orbán-kormány által létrehozott Országimázs Központ ellen indított perben (HVG, 2002. október 26.), és ezt tette korábban az MSZP és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság közötti pártiroda-használati vitában is. Keller a HVG-nek elmondta, még a Horn-kormány idején, egészségügyi közigazgatási államtitkárként ismerte meg Répászkyt, mint Cser Ágnesnek, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár akkori főigazgatójának a férjét. Keller azt állítja, évek óta nincs kapcsolata az ügyvéddel.

A HVG értesülései szerint az elnökcserével sem zárult le a BA ingatlanügye körüli botrány. Bár Hárskuti lapzártánkig a helyén maradt, a szék, úgy tudni, inog. A pénzügyminiszter környezetéből származó információk szerint Draskovics bizalma végképp megrendült iránta, és már február közepén, a Carion-szerződés aláírása után Hárskuti lemondatását szorgalmazta. A kipattant botrány után a BA-nál felfüggesztették a vételár első, 50 százalékos részletének letétbe helyezését, az ÁPV pedig a múlt héten - sajtónyilatkozata szerint - ismételten tájékozódott az ügyről. Az erről készült jelentés alapján Draskovics várhatóan a héten hozza meg döntését. Noha az ingatlanüzlet kapcsán jogi kifogások vélhetően nem vetődnek fel - miután a vitatott szerződés aláírására korábban a vezérigazgatót nem csupán a BA, hanem az ÁPV it-je is felhatalmazta -, a HVG-t informálók szerint távozásához elegendő indok az állami tulajdonost képviselő pénzügyminiszter bizalmának elvesztése.

MINK MÁRIA

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Már nem sokáig lesz az étlapon a dupla ír-holland szendvics

Már nem sokáig lesz az étlapon a dupla ír-holland szendvics

Nem engedik ki a börtönből Magda Marinkót

Nem engedik ki a börtönből Magda Marinkót

Balavány: Csalás a családdal

Balavány: Csalás a családdal

Lady Gaga felbontotta a jegyességét

Lady Gaga felbontotta a jegyességét

Bele lehet nézni Michael Jackson állítólagos áldozatainak gyomorforgató interjúiba

Bele lehet nézni Michael Jackson állítólagos áldozatainak gyomorforgató interjúiba

Csalók éltek vissza a Nemzeti Közművek nevével

Csalók éltek vissza a Nemzeti Közművek nevével