Bár többletpénzt nem sikerült kiharcolniuk, győzelemként ünnepelték a gazdák a vasárnap aláírt agráralkut. A miniszterelnök a demonstrációjuk befejezése után azt nyilatkozta róluk, hogy meghátráltak. Ezzel felbőszítette őket, kedd délelőtt azonban mégis úgy döntöttek, nem vonulnak ismét az utakra.

"Jakab István azt üzente..." - énekelték a múlt vasárnapi agrármegállapodás aláírásának bejelentésére váró gazdák és budapesti szimpatizánsaik az átköltött Kossuth-nótát a traktorokkal teli Felvonulási téren. Előbbiek elégedetten nyugtázták az alku hírét, utóbbiak pedig be-bekiabáltak egy-egy "maradjatok még!"-et is. A tárgyalások múlt csütörtöki megszakadása után vasárnap délben váratlanul aláírt egyezség szerint ugyanis a február 21-e óta tartó demonstráció véget ért, a tiltakozóknak pedig a szignó idejétől számított 36 órán belül ki kellett vonulniuk traktoraikkal Budapestről, és fel kellett hagyniuk a vidéki akciókkal, amit a traktorok között gyülekező tömeg nem mezőgazdaságból élő része meglehetősen sajnált.

Ki is ürült a tér hétfő reggelre. Pedig múlt szombaton még látszólag belpolitikai válsággal fenyegetett, hogy 12 főúton néhány percre keresztbe fordultak erőgépeikkel, és eltorlaszolták az utat az egyébként félpályás útlezárásra engedélyt kapott gazdák - igaz, a rendőri felszólításra minden alkalommal engedelmesen visszaálltak. Utóbbi momentum jelezte, hogy a demonstrációt szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), illetve annak elnöke, Jakab István kézben tudja tartani az eseményeket. A vasárnapi megállapodást a Magosz és a csatlakozó érdekképviseletek részéről talán éppen az attól való félelem segítette elő, hogy ez a szervezettség felbomolhat.

A tárgyalások csütörtöki félbeszakadása után Jakabnak sikerült ugyan higgadtságra intenie a gazdákat, de a Magosz-vezérkar attól tartott, ha március 15-én még a Felvonulási téren lesznek, szélsőjobboldali csoportok telepednek rájuk. A HVG információi szerint ezért az első felindulásból az ünnepi napra tervezett nagygyűlést szinte azonnal le is fújták. De a kormányt is sürgette az ünnep közeledte. Ráadásul az is furcsán nézett volna ki, ha vasárnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az útzárak árnyékában lelkendezik azon, hogy a kormány nevében aláírta a civil szervezetekkel a Párbeszéd a vidékért elnevezésű programról szóló megállapodást. A forró hangulatra mindenesetre jellemző, hogy amikor hétfőn reggel Gyurcsány a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában úgy értékelte, a legfőbb kérdésekben a gazdák meghátráltak, a Magosz vezetőinél sokan jelentkeztek, hogy visszafordulnának. A Magosz kedd reggelre összehívott válságstábja viszont - miközben Gyurcsány nyilatkozatát provokatívnak nevezte - felhívta a gazdákat a megállapodás betartására, és minden további demonstráció helyett a tavaszi munkák megkezdésére.

A lelkesen aláírt megállapodás gyakorlatilag csak minimálisan tér el attól a tervezettől, amely az előző csütörtökön még elfogadhatatlan volt a gazdák számára. Akkor az úgynevezett állatjóléti és az egyéb állattenyésztési támogatásokon bukott meg az ügy, méghozzá azért, mert a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) - tartva magát a kormányfői ukázhoz - nem lépte túl az erre az évre szabott, összességében 328 milliárd forintos költségvetését. Az elutasított ajánlat az volt, hogy a nemzeti vidékfejlesztési tervből (nvt) csoportosítanak át 10 milliárd forintot (a korábbi terv 14,2 milliárd volt), további 10 milliárd forintot pedig a jövő évi agrárköltségvetésben különítenek el az állattartók számára, mégpedig az uniós közvetlen támogatás felett adható kiegészítés (top up) terhére. Utóbbi kifizetését csak 2006-ban kezdte volna meg, és az év február 15-éig vállalta teljesíteni az FVM - pontosan úgy, ahogyan az az aláírt verzióban is szerepel. A különbség csak annyi, hogy a második 10 milliárdot - amelyből 6 milliárd forint a sertéstenyésztőké, 4 milliárd pedig a baromfitartóké, disznónként 1800, illetve a csirkénél kilónként 9,50 forint erejéig - az agrárköltségvetésben "folyó kiadás és jövedelemtámogatás" címen megjelenő előirányzat 2006. évi növekményéből fizetik ki. Ha valakinek előbb van szüksége a pénzre, a banki költségek részbeni vagy teljes átvállalásával hozzájuthat, ennek technikáját később egyezteti a tárca a Magosszal.

Kérdés, hogy valóban rosszabbul jártak volna-e a termelők, ha a következő évi top up terhére kapják meg a 10 milliárdot. "Az ebbe a keretbe érkező többletpénzt gyakorlatilag el is viszik a földek tulajdonosai, akik a növekvő uniós támogatásokat beépítik a bérleti díjakba, így nem biztos, hogy ezen az ágon érdemes növelni a támogatást" - mondta a HVG-nek még a megállapodás előtt az FVM tervezetét védve Gőgös Zoltán, az MSZP parlamenti képviselője. A hatósági állatorvosi díjakra és gyógyszerköltségekre, illetve húsvizsgálati tarifák térítésére, valamint agrármarketing-támogatásra előirányzott, az nvt-ből átcsoportosítandó 10 milliárd forint azonban még annyira sem biztos, mint a jövő évi keret, mivel az átrendezési kérelmet az Európai Bizottságnak jóvá kell hagynia.

A vasárnapi megállapodás másik, külön is kiemelt pontja volt, hogy a 2003-ban aszály- és fagykárt szenvedett termelőknek adott kedvezményes, 70 százalékos kamattámogatású hiteleik futamidejét ötről tíz évre megnyújtják. A Magosz ezzel nem csupán saját tagjainak, hanem a most nem demonstráló Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) által képviselt társas gazdálkodói körnek is kicsikart némi előnyt. Az FVM adatai szerint ugyanis a mintegy 50 milliárd forintos hitelből 10-12 milliárd forintnyi lehet az egyéni gazdálkodóknál, a nagyobbik részt a társas gazdaságok vitték el.

Vívmányként jelentették be már csütörtökön a Magosz képviselői, hogy a legnehezebb kérdésnek számító gabonaintervencióban - azaz a búza, a kukorica és az árpa Brüsszel által garantált, tonnánként 101,31 eurós áron történő átvételében - sikerült kompromisszumot kötni. Ebben Németh Imre miniszter vállalta, hogy az EU-s szabályok szerint jár el - amit akár traktoros nyomásgyakorlás nélkül is ki lehetett volna csikarni belőle. Ezt a pontot még annyival fejelték meg, hogy a megfelelő minőségű raktárral nem rendelkező termelőktől 500 ezer tonnát átvesznek június 30-áig, mégpedig ütemezve: 100 ezer tonnát április 15-éig, újabb 100 ezret április 30-áig, a többit pedig június 30-áig. Akinek a gabonáját az intervenciós időszak végére sem vásárolja fel a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, annak az FVM megtéríti a tényleges eladási ár és az intervenciós ár közötti különbséget. A gabona tárolásával kapcsolatos különböző költségeit viszont nem - mondta el a HVG-nek Benedek Fülöp, a tárca közigazgatási államtitkára -, ezeket legfeljebb peres úton lehet érvényesíteni.

Az FVM abban bízik, hogy fel tudja vásárolni az összes - számításaik szerint mintegy 5 millió tonna - felajánlott gabonát, és a közraktárak bevonásával el is tudja helyezni. A gabonafronton azonban az lesz az igazi kérdés, hogy az idei aratásra milyen mértékben sikerül raktárkapacitást teremteni. Az FVM tárolók építésében gondolkodik, holott talán akár elhagyott laktanyák erre alkalmas épületeinek "kipofozásával" is enyhíteni lehetne a gondokon. Ha ismét bő lesz a termés, és nem lesznek szabad rakterek, az EU-s intervenció végképp működésképtelenné válhatna.

A hazavonuló traktorok jelezte béke azonban nem jelenti azt, hogy az agráralkuval sikerült volna megoldani a gondokat. "Tűzoltásra alkalmas lehet a megállapodás, de a problémák újratermelődését megakadályozó szerkezetváltáshoz sem programok nem látszanak, sem pedig forrás" - vetítette előre a HVG-nek a lehetséges későbbi feszültségeket Halmai Péter, a Szent István Egyetem professzora. Ráadásul a 2006-os költségvetést megterhelő, de az erre az évre szóló tétel még tovább szűkíti a jövő évi agrárbüdzsé készítőinek mozgásterét. Ami amúgy is minimális lesz, mert - tekintve, hogy az idei keretből a 2004-es top upot fizetik - az ez évi közvetlen támogatások kiegészítésére fordítandó 90 milliárd forint amúgy is a 2006-os agrárköltségvetést terhelte, már a mostani 10 milliárdos elígérkezés előtt is.

KELEMEN ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Duna Plazában is bezár egy CBA

A Duna Plazában is bezár egy CBA

Ezek a legveszélyesebb munkahelyek ma Magyarországon

Ezek a legveszélyesebb munkahelyek ma Magyarországon

#istenéltessen - Ma 12 éves a hashtag

#istenéltessen - Ma 12 éves a hashtag

Jön a választás, fákat ültet a József nádor téren az V. kerületi polgármester

Jön a választás, fákat ültet a József nádor téren az V. kerületi polgármester

Bivalyerős chipet tett le az asztalra a Huawei, a mesterséges intelligencia veheti hasznát

Bivalyerős chipet tett le az asztalra a Huawei, a mesterséges intelligencia veheti hasznát

Hárman állhatnak bíróság elé Kósz és Petőváry rágalmazása miatt

Hárman állhatnak bíróság elé Kósz és Petőváry rágalmazása miatt