Ha nem jönnek nagy esők a Duna és a Tisza vízgyűjtőjén a rekordmennyiségű hókészletre, talán nem lesz árvíz. Az időjárás azért döntő, mert bár az elmúlt években a gátak állapota sokat javult - de nem eleget. Az árapasztást is szolgáló Vásárhelyi-terv pedig az ígértnél lassabban valósul meg.

Az 1982-2004-es évek átlagának több mint háromszorosát, 9 köbkilométernyi vizet tartalmazott a Tisza, illetve másfélszeresét, 18 köbkilométernyit a Duna vízgyűjtőjének hókészlete a Vituki Kht. Országos Vízjelző Szolgálatának (OVSZ) hetente frissülő, március 9-ei jelentése szerint. Ez azonban önmagában nem ad okot aggodalomra. "A Dunán néhány éve 25 köbkilométernyi is szinte észrevétlenül folyt le, 2002-ben viszont alig 6 köbkilométer várt olvadásra, s nem ez, hanem az augusztusi, hirtelen lezúduló esők okoztak árvizet" - érzékeltette az előrejelzés bizonytalanságait Bartha Péter, az OVSZ szakági igazgatója. Hasonló a helyzet a Tiszán is: közel ekkora hóban tárolt víztömeg is gond nélkül levonult már, viszont a Szolnokot elöntéssel fenyegető, rekordmagasságú, 2000. tavaszi árvíz előtt a hómennyiség alig haladta meg az átlagot. "Ha nem lesz nagy eső a vízgyűjtőn, s ha a hegyekben, 2000 méter fölött fokozatos lesz az olvadás, vagyis a nappali felmelegedés fagypont körüli éjszakai hőmérséklettel váltakozik, nem lesz baj" - mondta a HVG-nek Bodnár Gáspár, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság (Fetikövízig) igazgatója.

"Figyelem van, félelem nincs" - összegezte Bodnár az előkészületeket. A 2001-ben bekövetkezett tarpai gátszakadás óta (ami miatt több mint 20 ezer hektár került víz alá) befejeződött a település melletti védmű megerősítése, amelyet az úgynevezett mértékadó árvízszint magasságára emeltek. Tarpa tehát viszonylag jó helyzetbe került, bár "Ukrajnában a gátak nem elég erősek, emiatt felülről is ránk zúdulhat az áradat" - aggódott Nyéky Tamás, a határ menti település polgármestere. Ezt a kockázatot a kormányzat is érzékeli: a határvízi egyezmény keretében a Fetikövízig 150 ezer homokzsákot, 2 ezer négyzetméter PVC-fóliát, ötszáz fáklyát és öt számítógépet küld a héten ukrán partnerszervezetének. A magyar-ukrán együttműködés alapján egyébként 75 ottani mérőállomás - köztük 15 automata - adatai futnak be az igazgatósághoz és az OVSZ-hez, így a vízállást, a csapadékot és a hőmérsékletet azonnal, a hóréteg vastagságát ötnaponta tudják követni. A Fetikövízig négy helyszínen 17 ezer köbméter homokot halmozott fel a gát közelében az esetleges töltésmegerősítési munkákra.

A gátak megerősítése viszont a korábbi nagyszabású kormányzati elképzelésekhez képest lelassult. Bár a Felső-Tiszán viszonylag jó a helyzet: Bodnár szerint az 540 kilométernyi töltésből a 2001-es árvizet követő felmérés szerint 130 kilométer szorult megerősítésre, ebből 90 kilométer már el is készült. Hasonló átalakításra vár az ország 3900 kilométer földtöltéséből közel 1400 kilométernyi, ebből az állami vízügyi szolgálat 500 kilométert tart sürgősnek - háromnegyed részét a Tiszán és mellékfolyóin. Mivel a természeti katasztrófák az Orbán-kormány idejére estek, a kabinet az 1996-1998 közötti, évi 2-2,4 milliárd forintos gátépítési kiadásokat 1999-2000-ben évi 5,3 milliárd forintra, 2001-ben pedig 6,3 milliárdra emelte. Azóta is ez a csúcs, 2002-ben 5,9, 2003-ban 5,3, tavaly mindössze 3 milliárd forint jutott e célra. Így az utóbbi két évben összesen 25 kilométernyi gát épült át, mintegy 5 kilométerrel kevesebb, mint 1999-ben vagy 2000-ben egyetlen év alatt.

Saját grandiózus terveitől azonban az előző kabinet is elmaradt: 2000 elején 740 kilométernyi gát megerősítését határozta el, amire tíz évet szánt, az év végére ezt 550 kilométerre és öt évre csökkentette, 2005 végéig azonban legfeljebb 140 kilométer készülhet el. A 2001-2002. évi, összesen közel 100 kilométerrel az előző kormánynak sem sikerült az ambiciózus célt időarányosan teljesítenie, a Medgyessy-kabinet pedig, nagyfokú realitásérzékről tanúskodva, mindkét előző kormányhatározatot hatályon kívül helyezte 2003 márciusában, anélkül hogy új irányszámokat hirdetett volna meg. Ugyanekkor - kevésbé óvatoskodva - útjára bocsátotta a Tisza 19. századi szabályozásának kidolgozójáról elnevezett Vásárhelyi Tisza-szabályozási tervet (Vtt). Egy két évvel ezelőtti, Szolnokra kihelyezett kormányülés után a babérokat learatandó Szekeres Imre, akkor a miniszterelnökség politikai államtitkára - megyei listás szocialista képviselő - jelentette be az első ütemben 2007-ig tartó program elindítását, amelynek összköltsége 51 milliárd forint. Szekeres ma már nem kormánytag, a Vtt-ről pedig kiderült, hogy végrehajtása legalább két évet csúszik.

"Eleve feszített volt az eredeti elképzelés, miszerint 2006 végéig öt tározó épült volna a Tisza felső és középső szakaszán" - mondta a HVG-nek Kertai István, a Víziterv Consult Kft. műszaki igazgatója. Ezek hatására mintegy 30-40 centiméterrel csökkenthető az árhullámok csúcsa, emellett természet- és tájvédelmi, területfejlesztési szerepet is betöltenek (HVG, 2004. június 4.). "A Rajna felső szakaszán egy hasonló tározó előkészítésére öt évet szántak - számolt be tapasztalatairól -, nálunk 2004-ben jelent meg a Vtt-ről szóló törvény, szinte ugyanakkor, amikor már hozzá kellett volna fogni az építkezéshez." Holott ahhoz hosszas egyeztetésekre volna szükség, hogy a földtulajdonosok egyezzenek bele, aranykoronánként 6 ezer forintos egyszeri megváltásért és az esetenkénti - esetleg csak évtizedenként vagy ritkábban előforduló - elárasztással okozott veszteség megtérítése fejében térjenek át az úgynevezett természetközeli gazdálkodásra. A tározók ugyanis kettős célt szolgálnak. Szükség esetén rövid időre több tízmillió köbméternyi árvízi hozam befogadására képesek, másrészt megoldható belőlük a nyári aszály végéig a mélyebben fekvő területek ellátása, így a vizes élőhelyeket helyre lehet állítani, növelve egyben a térség turisztikai vonzerejét (lásd térképünket a 89. oldalon).

Az elmaradás kettős: a többcélúnak szánt tározók infrastruktúra- és vidékfejlesztési célú műtárgyainak építésére egyelőre sem a területfejlesztésért, sem a vidékfejlesztésért felelős miniszternek nincs külön előirányzata. Másrészt az egyeztetési nehézségek miatt a kifejezetten árvízvédelmi beruházások múlt évi 8 milliárd forintos előirányzatából is csupán 1,8 milliárd forintnyi valósult meg. A megmaradt pénzt az idén használnák fel, s ezt 5,7 milliárd forinttal egészítené ki a kormány, további 3,2 milliárdot pedig a tavaly elnyert környezetvédelmi és infrastruktúra-fejlesztési célú uniós támogatásból költene el a beruházó Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság. Mindebből két tározó építése kezdődhet el: a cigándi töltés elkészítésének a költsége 1 milliárd, a tiszaroffié 1,2 milliárd forint. Egyelőre azonban csak a cigándi tározó építésének lehet nekilátni, a tiszaroffi engedélyezési eljárása ugyanis - a töltésekét kivéve - a földtulajdonosokkal még lezáratlan viták miatt lelassult. Ugyancsak az idén kezdődik el a Szolnok alatti vezsenyi kanyar mederrendezése: a Tisza töltésének kijjebb helyezésével a folyó hullámtere 6 négyzetkilométerrel nő, ennek, valamint a tereprendezésnek köszönhetően megszűnik a nagyvizeket visszaduzzasztó szűkület, ami tetőzéskor 40 centiméterrel is csökkentheti a szolnoki árvízszintet. Hasonló beavatkozás kezdődik a medret ugyancsak szűkítő tivadari hídnál is Tarpa mellett a Felső-Tiszán. Mindez, persze, az idei árvízhelyzeten már nem enyhíthet.

SZABÓ GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Halálra gázolt egy kerékpárost a villamos Budapesten

Halálra gázolt egy kerékpárost a villamos Budapesten

Coutinho orvosi vizsgálatra Münchenbe érkezik

Coutinho orvosi vizsgálatra Münchenbe érkezik

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

Kihajózott az iráni tankhajó Gibraltárból

Orbán: A magyar demokráciát ért bírálatok politikai természetűek, nincs ténybeli alapjuk

Orbán: A magyar demokráciát ért bírálatok politikai természetűek, nincs ténybeli alapjuk

Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén

Megbénult közlekedésre és tüntetésekre számít a kormány no-deal Brexit esetén

Kincstári optimizmus Trump gazdasági tanácsadói részéről

Kincstári optimizmus Trump gazdasági tanácsadói részéről