Újabb értékesítési tortúra vár az egykori exkluzív MSZMP-pártüdülőre, a balatonvilágosi Club Aligára.

Újabb értékesítési tortúra vár az egykori exkluzív MSZMP-pártüdülőre, a balatonvilágosi Club Aligára. Jelentkező híján ugyanis kudarcba fulladt a március végén zárult, 8 milliárd forint nettó értéken meghirdetett második pályázat is. Az 50 hektáros üdülőkomplexum máig vitatott módon került az Egészségügyi Minisztérium (EM) tulajdonába; 2000-ben Gógl Árpád miniszter kezdeményezésére az Orbán-kormány az Országos Egészségbiztosító Pénztárnak juttatott vagyonelemeket megkurtítva, térítésmentesen adta át, amelyet Gógl egy általa irányított kht-ba tervezett bevinni (HVG, 2001. január 13.).

A Club Aliga ma már nyűg a tárcának, mivel a lepusztult, 100 milliós működési támogatást igénylő ingatlan egyelőre inkább viszi, mint hozza a pénzt. Ráadásul az eladásából remélt bevétel idén egyetlen tollvonással legkevesebb 1,5 milliárd forinttal csökkenhet. Januárban ugyanis hatályba lépett a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter rendelete, amelyben Balatonvilágos kötelezően kialakítandó, közhasznú parti sétányának nagyobb részét a Club Aliga területén jelölte ki. A tárca nélküli miniszter, Kolber István, aki korábban a Balaton-fejlesztési Tanács elnöke volt, felgyorsítani szándékozik a 2000-ben elfogadott, úgynevezett Balaton-törvény (HVG, 2003. május 10.) végrehajtását, annak is a partvonal-rehabilitációs rendelkezéseit - amit Rácz Jenő egészségügyi miniszter a Club Aliga esetében sikertelenül próbált megtorpedózni.

Lobbiereje növelésére a tárca tavaly nyáron Fabriczki Andrást, az MSZP egykori pénztárnokát nevezte ki az üdülő privatizációjáért felelős miniszteri biztosnak. Fabriczki pedig az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-t (ÁPV) szerette volna új tulajdonosnak látni. Mégpedig úgy, hogy - javaslatára - az ÁPV tartalékalapjának a terhére 4 milliárd forintért megvette volna az ingatlant, majd magánbefektetők bevonásával részvénytársaságot alapított volna, és az új cég fejlesztette volna a Club Aligát. Az EM a másik 4 milliárd forinthoz a részvények eladása után jutott volna hozzá. Az akciót a HVG információi szerint Draskovics Tibor pénzügyminiszter fújta le, és az ÁPV vásárlásra szánt - így nélkülözhetőnek ítélt - 4 milliárdját tavaly ősszel elvonta.

A Kolber-féle rendelet mindenesetre a Club Aliga esetében azt jelenti, hogy a tóparti sávból mintegy másfél kilométert elvesznek, amivel az üdülőt elzárják a közvetlen vízkapcsolattól (vagy a Club Aliga tulajdonosának vállalnia kellene, hogy a nyaralók belépőjegy ellenében bejuthassanak a területre). A parti sétány kialakítására egyenesen rákényszeríti az Alkotmánybíróság (AB) hétfői határozata, amely a beadványokkal szemben érvényben tartja a Balaton-törvényt. Indoklása szerint a parti közsáv létesítése "önmagában tulajdonosi jogokat nem érint, és nem következik belőle az egészséges környezethez való jog sérelme sem". Azt tehát ki kell alakítani, a megvalósítás során felmerülő aggályokat pedig később lehet elbírálni. A jogbizonytalanságot csökkentendő az AB felhívta az Országgyűlést a törvény kiegészítésére, szerinte ugyanis jelenleg túlságosan nagy a közigazgatási szervek mérlegelési joga.

A következő pályázat mindenesetre az előzőeknél rugalmasabb lesz. A KVI lemondott arról, hogy az egykor a VIP-vendégek fogadására használt 22 villából, továbbá három szállodából, sportpályákból, ősparkból álló komplexumot kizárólag egyben adja el; a befektetők a villaparkra és a szállodákra külön-külön is ajánlatot tehetnek. Csakhogy - újabb zavaró tényezőként - időközben a balatonvilágosi önkormányzat személyében egy kéretlen ajánlkozó is felbukkant. Fekete Barnabás polgármester a HVG-nek elmondta: az önkormányzat Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek írásban is bejelentette, igényt tart a Club Aligára. Balatonvilágos a kilencvenes évek közepén már kapott néhány hektárt a területből: a hajdani személyzet számára fenntartott, 22 lakásos lakótelepet és 5 hektár mezőgazdasági művelésű földet, utóbbit a helyhatóság azóta felparcellázta és értékesítette. A polgármester a Lendületben az ország című kormányprogram egyik tézisére hivatkozik, miszerint a veszteségesen működtetett állami vagyont a helyhatóságok térítésmenetesen megkaphatják. Fekete úgy véli, az üdülő gazdaságtalan működése az általa befizetett iparűzési adó összegéből is megállapítható: a Club Aliga Vagyonkezelő Rt., amely az összesen 660 ágyas kapacitású komplexumot üzemelteti, évi 5 milliót fizet Balatonvilágosnak, míg az egyik szomszédos, kétszáz ágyas szálloda után ennél több folyik be a kasszába. Az elutasító válaszra készülve Fekete egyúttal azt is jelezte, ha eladják a Club Aligát, az önkormányzat egy máig érvényes jogszabály alapján a vételár 50 százalékát kéri - amely a belterületi földek után jár.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Kincstári ingatlanok kalapács alatt

Több tízmilliárd forintos bevételt remél az idén a büdzsé az állami ingatlanok piacra dobásától, holott tavaly még 3 milliárd forint sem jött össze. Távlati tervként pedig felmerült, hogy a kormányzati negyedet a Belvárosból Csepelre vagy Újpestre költöztetik.

Pars Krisztián szinte biztos, hogy megy Dohába

Pars Krisztián szinte biztos, hogy megy Dohába

András herceget lencsevégre kapták Epstein házában

András herceget lencsevégre kapták Epstein házában

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

125 embert igazoltattak a rendőrök egy angyalföldi illegális gyorsulási versenyen

125 embert igazoltattak a rendőrök egy angyalföldi illegális gyorsulási versenyen

Gibraltár elutasította az iráni tartályhajó visszatartását

Gibraltár elutasította az iráni tartályhajó visszatartását

67 évesen újra reklámarc lesz Pataki Ági

67 évesen újra reklámarc lesz Pataki Ági