Az elmúlt öt év leggyengébb idegenforgalmi egyenlegét publikálta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a múlt héten: 2004-ben a...

Az elmúlt öt év leggyengébb idegenforgalmi egyenlegét publikálta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a múlt héten: 2004-ben a fizetési mérleget mindössze 962 millió euróval javította az idegenforgalom, míg 2000-ben 2 milliárd feletti aktívumot produkált. A gyenge eredmény egybeesett a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) új adatgyűjtési módszerének bevezetésével, amely az eddigi, az idegenforgalmárok által sokat kritizált pénzforgalmi adatok helyett a reálfolyamatokhoz közelebb álló metodikán, 144 ezer ki- és beutazó megkérdezésén alapul. A sovány eredmény azonban Sándor György, a jegybank ügyvezetője szerint nem függ össze az új módszertannal, hiszen az MNB eredeti és 2000-ig visszamenőleg módosított idősora egyaránt visszaesést jelez, bár a bevételeket korábban kissé alábecsülte (lásd táblázatunkat).

"Az értékeléshez nem helyes egyenleget számítani, a hazai idegenforgalom valós teljesítményét a bevételek mutatják" - közölte a HVG-vel Somogyi Zoltán, a Magyar Turisztikai Hivatal elnöke, aki Niklai Ákoshoz, a Magyar Szállodaszövetség elnökéhez hasonlóan a romló makrogazdasági mutatóval éppen ellentétes tendenciát érzékelt. Más kérdés, hogy az összes idegenforgalmi bevétel tavalyi 3,265 milliárd eurója jó 300 millióval szintén elmaradt az egy évvel korábbitól. Ebbe a statisztikába beleértendők az átutazó és az egyre kevesebbet költő bevásárló turisták is; márpedig a 34 millió beutazóból csaknem 20 millió ebbe a kategóriába tartozik. A szakma a turizmus teljesítményét épp ezért a kereskedelmi szálláshelyek forgalmával szereti mérni, ez pedig 6,5 millió vendéget, az előző évinél 3,7 százalékkal többet jelez, miközben az összes szállásdíjbevétel 10,9 százalékkal, 98 milliárd forintra nőtt. A belföldi vendégforgalom némileg visszaesett, a bővülést így egyértelműen a külföldiek hozták: a szállodák külföldi vendégszáma 14,7 százalékkal, az eltöltött éjszakáké 9,1 százalékkal, a szállásdíjbevétel pedig 13,2 százalékkal nőtt.

Az átlagszámok azonban elfedik az ország kettéosztottságát is: a legtöbb régióban csökkenést regisztráltak, a Balatonnál például egyenesen 12,7 százalékosat, míg a "divatba jött főváros" szálláshelyein 16,9 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma. A fő jellemzőnek szakértők a Ferihegyi repülőtér forgalmának közel 30 százalékos megugrását tekintik, ezen belül a tipikusan városlátogató turizmust élénkítő fapadosok utasszáma egy év alatt 90 ezerről 1 millióra emelkedett. A szállásdíjbevételek több mint felét, 53 milliárd forintot hozó fővárosban leginkább a négy- és ötcsillagos szállodák arattak, amelyek bevételeiket 20 százalékkal növelve 43 milliárdot könyvelhettek el, mégpedig úgy, hogy tavaly a Gresham luxusszállón kívül ilyen új egység nem nyílt. A Boscolo-csoport ismét elhalasztotta - ezúttal az év végére - az ötcsillagos hotellé alakított New York Palota átadását. A Marriottnál mindenesetre az éves átlagos foglaltságot tekintve néhány százalékos javulásról, 70 százalékos töltésről számoltak be, miközben az átlagárak nem változtak. A Taverna-csoporthoz tartozó, négycsillagos Hotel Ligetben viszont Mráz Zoltán vezérigazgató úgy érzékelte, vége az előző években tapasztalt szállodai egymás alá kínálásnak, az átlagárakat némileg növelni tudták. S a trend, úgy tűnik, folytatódik, az április-májusi foglalások alapján a szállodások az utolsó "békeévnek" számító 2000-nél is jobb forgalmat prognosztizálnak. Közben tart a szállodakínálat átstrukturálódása, a fővárosban például három új ötcsillagos hotel tervei körvonalazódnak, s az országban 2000-hez képest 46 százalékkal, 3709-re nőtt az öt- és csaknem 50 százalékkal, 12 242-re a négycsillagos hotelszobák száma - ugyanakkor az egy- és kétcsillagosoké közel 40 százalékkal csökkent.

Tragikus helyzetben van viszont az olcsóságával együtt varázsát is elvesztett Balaton. A főként kempingeket, nyaralótelepeket működtető Siótour Rt. például minden idők leghalványabb évét zárta tavaly: a vendéglétszám 15 százalékkal, 50 ezerre esett, a 200 ezer vendégéjszaka egyötödös csökkenést jelent, s ugyanilyen mértékben, 500 millió forintra apadt az árbevétel. A német turisták elmaradtak, a más években megmentőnek számító dánok és hollandok sem jöttek megfelelő számban, ahogy a belföldi üdülők sem. A tavaly óta tulajdonos SCD Holding Rt. mégis lát fantáziát a Balatonban, sőt Jászai Gellért vezérigazgató szerint ez a legalkalmasabb időpont a befektetésre; a következő években 50 milliárd forint invesztíciót terveznek vendégcsalogató infrastruktúra és szolgáltatások kiépítésére. A Siótour legnagyobb, siófoki Aranypart kempingjének átalakítását már megkezdték, s a félmilliárd forintra tervezett beruházással európai színvonalú, négycsillagos kempinget alakítanak ki. Májusban pedig egy apartmanhotel építése kezdődik 5 milliárd forintból - ugyancsak Siófokon.

VITÉZ F. IBOLYA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Külső egyensúly: némi javulás

Változatlanul jellemzője volt tavaly a gazdaságnak az úgynevezett ikerdeficit: az államháztartás és a fizetési mérleg együttes hiánya. Ugyanakkor összesen csaknem 3,4 milliárd euró friss, illetve újrabefektetett tőke landolt az országban.

Nem sikerül kihozni a Tátra egyik barlangjában rekedt két férfit

Nem sikerül kihozni a Tátra egyik barlangjában rekedt két férfit

Íme a legolcsóbb eladó hazai Ferrari, 26,9 milliót kérnek érte

Íme a legolcsóbb eladó hazai Ferrari, 26,9 milliót kérnek érte

Új bizonyítékok az orosz hadsereg részvételére az ukrajnai háborúban

Új bizonyítékok az orosz hadsereg részvételére az ukrajnai háborúban

Három gyermek kapta a halálra vert kunmadarasi kislány szerveit

Három gyermek kapta a halálra vert kunmadarasi kislány szerveit

Nem aprózta el: ürgére vadászott összesen 47 csapdával egy férfi

Nem aprózta el: ürgére vadászott összesen 47 csapdával egy férfi

Zsóri Dániel ollózása az év gólja lehet a FIFA-nál

Zsóri Dániel ollózása az év gólja lehet a FIFA-nál