Az áldatlan állapotok csak júniusban szűnnek meg a Kincsem Parkban, ahol egy éve építési területen folynak a galopp-és ügetőversenyek. A lóversenyszakma nagy része által elfuseráltnak mondott beruházással a futtatók is elégedetlenek, bérlőik pedig pancsermunkának tartják az istállókat.

A számtalan derbyt látott mázsaház előtti murván, az Áprilisi Díj lefutása után kézen vezetve rótták szokásos izzadságszárító köreiket a tajtékhabos telivérek, amikor múlt vasárnap éktelenül dudáló építőanyag-szállító kamion zavarta meg a galoppidillt. A "tájidegen" teherautó a lovak között és a pár száz fős fogadótáboron áthajtva a már szerkezetkész - a nézők által illegálisan igénybe vett, amúgy közvetlenül a régi, műemlék lelátó elé biggyesztett - új tribün építési területére igyekezett. "Ez megy, pedig megbeszéltük, hogy versenynapon nincs munka" - szitkozódott a HVG-nek Farkas Ferenc, a Nemzeti Lóverseny Kft. (NL) 2002-ben kinevezett társigazgatója. E megbízatásáig a lóversenyzés szakmai felügyeletét és a futtatók érdekvédelmét is ellátó Magyar Lovaregylet elnökeként tevékenykedő Farkas szerint azonban nincs mit tenni, a lóversenyprojektre létrehozott Bouygues-leánycéget, a Kerepesi úti Lóversenypálya Ingatlanforgalmazó Ingatlankezelő és Szolgáltató Kft.-t (KL) nem lehet kötelezni semmire sem. A francia Bouygues ugyanis már 2004 nyarán hivatalosan is birtokba vehette az Ügető Kerepesi úti ingatlanát (HVG, 2004. szeptember 18.), így Farkas szerint legfeljebb pereskedni lehetne vele.

Tartja a határidőket a Bouygues a Kincsem Parkban, az istállókat tavaly áprilisban, a 3700 fős lelátót várhatóan június 13-án adja át - állította ugyanakkor a HVG-nek Galambos Iván, az NL másik társügyvezetője. Igaz, a határidőtartás a legutóbbi, ötödik szerződésmódosításhoz (HVG, 2003. november 1.) képest értendő, amúgy az 1998 óta húzódó beruházás befejezése öt évet csúszott. Mellesleg a többszöri korrekció után az a faramuci helyzet állt elő, hogy a nagy nehezen átvett, máig kifogásolt pályákhoz előbb az istállók hiányoztak, azután pedig nézőtér nélkül indulhattak a versenyek, s az átmeneti állapotok közepette az NL veszteséget veszteségre halmozott (lásd Zabhegyezők című írásunkat a 99. oldalon). Ráadásul az elmúlt egy évben a versenynaponként átlag 2-4 ezer nézőt vonzó ügető látogatottsága 25-30 százalékkal csökkent is. A galoppé pedig csak ahhoz képest nőtt meg, hogy Dunakeszi-Alagon, a tréningpályán alig volt nézője a versenyeknek. A galopp ugyanis a Kincsem Park építése miatt három évig az NL által évekig privatizálni kívánt tréningtelepen húzta meg magát. A dunakeszi önkormányzat végül is megvétózta a 156 hektáros terület egy részének magánosítását, és nem nyilvánította belterületté a rét, legelő, gyep kategóriába sorolt alagi külterületet, így az NL nem jutott többletforráshoz.

A Bouygues viszont nemcsak a határidőt, hanem a Kincsem parkbeli beruházás eredeti, 2,5 milliárd forintos büdzséjét is tartotta (az 1998-as megállapodás értelmében a 12 hektáros Kerepesi úti ügetőpálya tulajdonjogáért cserébe ekkora összegű építkezést vállalt a francia cég). Éppen a hét évvel ezelőtti áraknál keresik a bajok forrását a park istállóbérlői, akik tavaly nyáron háromszáz ügetőlovukkal a 12 új, külsőre impozáns épületbe költözhettek be - ezeken kívül, a csak a versenyekre felutazók elszállásolására hét további istálló is épült, összesen 140 egyedi lóhálóval, szakszóval boxszal.

"Talán ha messziről látott istállót, aki ezeket tervezte" - kritizálta a beruházást Nagyváry Andrea ügetőhajtó. Véleményét a boxonként havi 4500 forintos bérleti díjat és a 12 boxos istállórészenként a téli időszakban akár 150 ezer forintos rezsit, valamint havi 2 ezer forintos pályahasználati díjat is fizető bérlők java osztja. A fűtetlen épületek belmagassága ugyanis túlzottra sikeredett, így télen gyakran a szállásukat egyébként saját testükkel fűtő lovak sem tudták a hőmérsékletet nulla fok fölé tornázni. Holott a munka miatt nyírt szőrzetű és edzés után patától sörényig lemosott versenylovaknak legalább 5-6 Celsius-fokra volna szükségük. Gyenge a boxok fémrácsozata, és emiatt balesetveszélyes is - előfordult már, hogy a vidámabban ágaskodó, kirúgó lovak lába beszorult a rácsok közé. Akárcsak a máris összeszáradt, megvetemedett oldaldeszkák réseibe. A helyenként puhafa deszkákat ráadásul máris összerágták a lovak, a vékony rézcsövekből készült önitatót pedig azonnal összehajlítgatták. Az istállóbérlők nem csak a kőitatók és a boxok közötti téglaválaszfalak miatt sírják vissza a régi ügetőt - egyébként onnan hozták át a vasajtókat, hogy az állandó istállóhuzatot megszüntessék. A francia terveket honosító Kasib Mérnöki Manager Iroda Kft. a kifogásokat nem kívánta kommentálni azon túl, hogy "mindent a megrendelővel egyeztettek". Erdélyi József idomár szerint számos egyéb mellett az is baj, hogy a háromszáz lóra mindössze egyetlen, három ló szélességű, homoktalajú edzőpálya jut. Erre a kifogásra Farkas a Kincsem Park hátsó frontján található, 15 hektáros, dűlőutakkal szabdalt terület megnyitását hozza fel, mondván, ott minden gond nélkül edzhetnek a lovak.

A bérlők két-három hetente újabb és újabb hibalistákat adnak át az NL-nek, a beruházó KL viszont vonakodik a javításoktól. Márpedig csak egy év garancia van a tavaly április-májusban átvett épületekre, s a bérlők attól tartanak, kifutnak az időből. Galambos azt ígérte, hogy a határidő lejárta előtt "garanciális bejárást" tartanak, és mindent listáznak. De aligha alaptalan a bérlők félelme, mert a KL csak a szerződésben konkrétan rögzített feltételektől való eltérés esetén javít, minden egyebet a lovasok "pluszigényének" tekint. A jelek szerint a szerződés az ötszöri módosítás ellenére sem sikerült tökéletesre, jóllehet legutóbb éppen a műszaki paraméterek pontosításával indokolta a változtatást az NL-tulajdonos Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. Székely Péter, az NL egykori - az első szerződéskötés idején regnáló - ügyvezetője a HVG-nek úgy nyilatkozott: ha az eredeti szerződés maradt volna érvényben, a Bouygues a mai napig nem kerül birtokon belül a régi, Kerepesi úti ügetőpályán. Akkor ugyanis a feltétel a teljes beruházás kulcsrakész átadása volt. Ráadásul a négyszáz oldalas szerződés istállókra és pályára vonatkozó részének kidolgozásában valamennyi, a lóversenyzésben érdekelt szakmai testület képviseltette magát - köztük a Lovaregylet színeiben az NL jelenlegi társügyvezetője is.

A Bouygues párizsi központjában megköszönték a HVG érdeklődését, de a beruházásra vonatkozó kérdésekre nem kívántak válaszolni. Még arra sem, hogy a Kerepesi úti ügetőpálya helyén az eredeti terveknek megfelelően 30 ezer négyzetméteres bevásárló- és szórakoztató-központot építenek-e, avagy más módon hasznosítják. Holott időközben a konkurencia beelőzött, megnyitva a közelben a német érdekeltségű ECE Projektmanagement Kft. beruházásában készült, Örs vezér téri Árkád üzletközpontot. Miasnikov Péter VIII. kerületi főépítészhez mindenesetre eddig nem futott be tervmódosítás. A beruházó érvényes építési engedéllyel rendelkezik, de ez így maradhat az idők végezetéig. Elvileg a családi házakhoz hasonlóan két éven belül be kellene fejezni az építkezést, ám ha a delikvens folyamatosan építkezik, az engedély tetszőleges alkalommal meghosszabbítható.

Így történik ez a Bouygues-val is. A Kasib Kft. honlapján a referenciák között mindenesetre Kerepesi Center néven üveggel és betonnal alaposan megspékelt látványtervek szerepelnek, a cég azonban szintén hallgatásba burkolódzik. A KL-ben látszik viszont némi mozgás: a cég 2003 végén 3,9 milliárd forint euróalapú jelzáloghitelt kapott az OTP Banktól. Idén márciusban pedig az alapító Bouygues Hungaria Kft., illetve az Enterprise Internationale de Construction SA átadta az üzletrészét a Bouygues építőipari részlegének, a Bouygues Batiment Internationalnak, s egyben 3,4 milliárd forintra emelte a törzstőkét.

VAJNA TAMÁS, VITÉZ F. IBOLYA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Zabhegyezők

HVG"A társaság kiadásai folyamatosan meghaladják a bevételeit, a rendezetlen kötelezettségek állománya rendre...

A Duna Plazában is bezár egy CBA

A Duna Plazában is bezár egy CBA

4,6 milliárdból újul meg a PVSK sporttelepe

4,6 milliárdból újul meg a PVSK sporttelepe

Elvileg egy éven belül kibővítik az M70-est és az M15-öst

Elvileg egy éven belül kibővítik az M70-est és az M15-öst

Egy portugál történész cikke hozta felszínre az eddig be nem vallott rasszizmust

Egy portugál történész cikke hozta felszínre az eddig be nem vallott rasszizmust

A kormány rá akar venni bennünket, hogy együnk több dinnyét

A kormány rá akar venni bennünket, hogy együnk több dinnyét

Ha a gyereke azt mondja, semmi izgalmas nem volt az iskolában, és így néz ki, ne higgyen neki

Ha a gyereke azt mondja, semmi izgalmas nem volt az iskolában, és így néz ki, ne higgyen neki