Két munkavállalója feljelentése nyomán adócsalás gyanújával vizsgálja a rendőrség a Humán Rent Holding bérfizetési módszereit. A hatósági eljárást egy homályos eredetű elemzés alapozta meg, amely gyaníthatóan a riválisoktól származik.

Szokatlan módszert választott a munkaerő-kölcsönző szakma arra, hogy megtisztítsa önmagát: titkos szakértőik magánnyomozói technikákkal részletes dolgozatot készítettek az egyik piacvezető cégről, a tavaly több mint 3 milliárd forintos árbevételű, jelenleg 4 ezer embert közvetítő Humán Rent (HR) Holding Munkaerő-gazdálkodási, Oktatási, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-ről. A HVG szerkesztőségébe is eljuttatott tanulmány szerint az új-zélandi Devon Enterprises Ltd. többségi tulajdonában álló HR Holding azért tudja - például a gyorsétteremláncoknak - a konkurenseknél olcsóbban kikölcsönözni az általa alkalmazott dolgozókat, mert a munkabérek körülbelül harmadát törvénytelenül, közterhek nélkül fizeti ki.

A feltételezett visszaélést bérlapokkal alátámasztó elemzést ahhoz a rendőrségi feljelentéshez csatolták, amelyet a HR Holding két korábbi dolgozója, Király Norbert és Szíjgyártó László tett tavaly karácsony előtt adócsalás gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda adónyomozói részlegén. A büntetőeljárás el is indult, s a rendőrök - a HVG információi szerint - független igazságügyi szakértőt rendeltek ki, és adóhatósági ellenőrzést kértek a HR ellen.

Valószínűsíthető, hogy a HR bérfizetési módszereit bűncselekménynek tartó anyagot nem a két fiatal, adóügyekben járatlan munkavállaló készítette el, hanem ismeretlen szakértők, akiknek kapóra jöhetett az ifjak feljelentési hajlandósága. A HR kötelékében mindössze egy, illetve két hónapig dolgozó fiatalemberek azt vették észre, hogy bérlapjukon adómentes juttatás szerepel, aminek a jogcíme felnőttoktatáshoz kapcsolódó költségtérítés. A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint ha a dolgozó a munkaköre ellátásához szükséges, engedélyezett felnőttképzésen vesz részt, annak költségeit közterhektől, vagyis adó- és egyéb járulékoktól mentesen térítheti meg a munkaadó. Csakhogy a két ifjú - állították a HVG érdeklődésére - semmilyen tanfolyamra sem járt, következésképp ilyesfajta költségeik sem merültek fel, ahogyan hasonló cipőben járó társaik esetében sem, akikről nem tudni, hányan lehetnek.

Jóllehet Magyarországon a dolgozók általában csak a kézhez kapott nettó bérükkel szoktak foglalkozni, ezúttal - magyarázta a HVG-nek a szokatlanul fejlett adómorállal bíró két fiatalember - egyikük édesapja felhívta a figyelmüket arra, hogy a HR eljárása törvénytelen, mire ők felmondtak, és ügyvédhez fordultak. Az csak az adóhivatali ellenőrzés után derülhet ki, hogy valóban történt-e törvénytelenség, s ha igen, az mekkora kárt okozott az államnak. Székely Judit, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium helyettes államtitkára a HVG kérdésére elmondta: a szaktárca eddig semmiféle szabálytalanságot sem tapasztalt a HR ténykedésével kapcsolatosan, igaz, különösebben nem is kontrollálták azt, mivel a cég a felnőttképzésre sosem kért állami támogatást.

"Ami itt folyik, az már ipari kémkedés" - jelentette ki a HVG-nek Hídvégi Attila, az HR Holding ügyvezető igazgatója és a már Szlovákiában is megjelent HR-cégcsoport egyik tulajdonosa, akinek meggyőződése, hogy az egész történetet megrendezték. Hídvégi leszögezte: azok a dolgozóik, akik költségtérítést kapnak, valóban tanulnak. A HR ellenőrizhető módon gépjármű-vezetői, számítástechnikai, nyelvoktatási és különféle átképzési tanfolyamokat akkreditáltatott az illetékes hatóságoknál, s minderre körülbelül harminc oktatót alkalmaz - közölte.

"Gyors növekedésünk miatt régóta támadnak, ezért is alakítottuk át cégcsoportunkat, s vettük be tulajdonostársnak a Goldex-Security Vagyonvédelmi Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-t. E cég segít majd abban, hogy megvédjük magukat" - fűzte hozzá a cégvezető. A konkurencia azonban az átalakítást sem nézi jó szemmel: a HR Holding szerepét ugyanis tavaly decembertől a Humán Rent Magyarország Kft. vette át, így most ez a cég foglalkoztatja a kölcsönbe adott dolgozókat. A törvénytelenséggel megvádolt korábbi holdingvállalat pedig ingatlanüzletekbe fog, hamarosan nevet változtat, és kiválik a csoportból.

Ha Hídvéginek igaza van, és a feljelentés koholmány, akkor nyilván e hamis vád bizonyul majd bűncselekménynek. A rejtélyes eredetű elemzés különös módon a megvádolt céget navigáló Hídvégihez is eljutott. "Egy közvetítő keresett meg tavaly novemberben, s megbízói nevében 20 millió forintot követelt azért, hogy az anyagot ne kapja meg a rendőrség" - ecsetelte Hídvégi, hogy valakik szinte alvilági módszerekkel próbálták meg térdre kényszeríteni.

"A dolgozatot én is olvastam, fehér borítékban küldte el nekem egy ismeretlen" - tájékoztatta a HVG-t Győrfi György, a néhány hónapja alakult Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Országos Szövetségének egyik vezetője, aki egyben az Adecco Személyzeti Közvetítő Kft. ügyvezetője. A szakember konkrét példák említése nélkül elmondta: az érdekvédelmi szervezet azért jött létre, hogy segítse a szakma tisztulását, mivel a különféle adócsalási trükkök elharapóztak (az alkalmazottakat a munkaerőt kölcsönző cégek például minimálbérre jelentik be, a fennmaradó pénzt pedig zsebbe fizetik). A feljelentés és a vizsgálat befolyásolhatja a HR felvételét a szövetségbe.

A munkaerő-kölcsönző szakmában azt suttogják, hogy egy szombathelyi illetőségű cégcsoport, a Human Operator (HO) Munkaügyi és Személyzeti Szolgáltató Kft., valamint a 40 ezer diáknak munkát kereső Rébusz 2.0 Iskolaszövetkezet szakértői gárdája működhetett közre a terhelő anyag elkészültében. A HO résztulajdonos-ügyvezetője a 29 éves Czeglédy Csaba - korábbi szombathelyi városatya -, akit a minap zártak ki az MSZP-ből, arra hivatkozva, hogy büntetőeljárás folyt ellene. Czeglédy ugyanis 2000 végéig elnöke volt a később felszámolásra jutott Orlay Szakközépiskola Rébusz Iskolaszövetkezetnek (hasonló névvel alakult utóbb a Rébusz 2.0), amely az ő vezetése alatt, 1998-ban és 1999-ben fiktív számlákat fogadott el. Ezért Czeglédyt adócsalás miatt 2003-ban - jogerősen - felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A vállalkozó felülvizsgálati kérelemben fordult jogorvoslatért. Az időközben háttérbe vonult politikus, illetve a Rébusz nevét a helybéli Fidesz-párti képviselők legutóbb a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták (Fibisz) 2003-as kőszegi tisztújító gyűlése előtti csalárd szavazatgyűjtési akcióval kapcsolatosan hozták hírbe (HVG, 2004. szeptember 11.). Ám emiatt a "vádló" fideszesek idén március 26-án elnézést kértek Czeglédytől a Savaria Fórum című szombathelyi városi lapban.

"Nem mi készítettük a HR-re nézve terhelő összeállítást, a zsarolási história pedig szerintem mese" - állította a HVG érdeklődésére Czeglédy. A HR és a Rébusz nem konkurensek - szögezte le. Szerinte a McDonald's gyorséttermekbe 2500 főt közvetítő Rébusz pozíciói megingathatatlanok: a társadalombiztosítási járulékok fizetése alól mentes iskolaszövetkezet ugyanis átlagosan 80-90 ezer forint közötti összeget kér havonta és diákonként, míg az oda csak száz főt kölcsönző HR - Hídvégi tájékoztatása alapján - havi 135-160 ezer forintot, igaz, felnőttekért. "Természetesen informálódunk a felnőtt munkaerőt szemérmetlenül olcsón, olykor a szakmában szokásos árak töredékéért kölcsönző HR működéséről, s ha valaki erről kérdez minket, tájékoztatjuk" - jelentette ki sokat sejtetően Czeglédy.

GYENIS ÁGNES

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Marabu FékNyúz: Kalózok

Marabu FékNyúz: Kalózok

Ez a mesterséges intelligencia 5 évvel korábban jelezheti a mellrák kialakulását

Ez a mesterséges intelligencia 5 évvel korábban jelezheti a mellrák kialakulását

Négy órára leálltak a számítógépes rendszerek az amerikai repülőtereken

Négy órára leálltak a számítógépes rendszerek az amerikai repülőtereken

Ez történt: megmérték, mennyit ér a Windows beépített, ingyenes vírusvédelme

Ez történt: megmérték, mennyit ér a Windows beépített, ingyenes vírusvédelme

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát

Ledobta a rendőrség a cukiságbombát

Lábon lövi magát Amerika a kereskedelmi háborúval?

Lábon lövi magát Amerika a kereskedelmi háborúval?