Csak nagy néző- és szponzorvonzó események rendezésével lehet növelni a sportági büdzsét - ismerték fel a jégkorongszövetségben. Minőségi ugrás lenne az A csoport, a feljutásra azonban az elmúlt évek fejlődése ellenére sincs sok esély a vasárnap kezdődő debreceni Divízió I-es világbajnokságon.

Feltörekvő sportág, ha a létesítményekre többet áldoznak, magasabb színvonalon folytathatják - jellemezte a magyarországi jégkorongsport helyzetét Rob Niedermayer, aki az idei szezonban szünetelő észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) egyik szupersztárjaként néhány hetet az FTC csapatában töltött, szintén NHL-játékos unokatestvérével együtt (HVG, 2005. február 19.). A sok tehetséget látott, de az NHL-be valónak csupán a Fradi nyolcvan éven felüli korcsolyaköszörűsét tartó Niedermayer helyzetértékelése pontos: a magyar válogatott nem az első számú esélyesként lép jégre április 17-e és 23-a között a debreceni Főnix-csarnokban rendezendő Divízió I-es, azaz az A csoportba feljutásról dönteni hivatott jégkorong-világbajnokságon (vb). Pedig a három éve Székesfehérváron és Dunaújvárosban, majd 2003-ban a Budapest Sportarénában rendezett hasonló eseményen már a felkerülésről álmodoztak a sportág hívei, azóta pedig jól nyomon követhető a sportág magyarországi fejlődése.

"Reálisan a harmadik hely látszik elérhetőnek, pedig egy esetleges feljutás nemcsak szakmailag, hanem anyagilag is új dimenziót jelentene a magyar jégkorongnak" - mondta a HVG-nek Studniczky Ferenc, a Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) elnöke. A szerénység oka, hogy a két csoportra oszló, s azokból az A csoportba egy-egy új tagot delegáló Divízió I-es vb-n a magyarok az erősebb ágra kerültek a világelitből tavaly kiesett Japánnal, a néhány éve még A csoportos Lengyelországgal és Norvégiával, valamint Nagy-Britanniával és Kínával.

Azért nem aprópénz az MJSZ-nek a rendezésért a Nemzetközi Jégkorong Szövetségtől (IIHF) járó 240 ezer svájci frank sem. Ebből a mintegy 38 millió forintból 10 milliót tettek el a harmadik vagy annál jobb helyezésért járó premizálásra, 8 milliót visz el a felkészülés, benne a vb-részvétellel és az egyhetes olaszországi edzőtáborral, 5 milliót pedig felszerelésre költöttek. "Biztosan megtalálnánk a módját, hogyan lehet megfejelni a prémiumot" - jelezte Studniczky, hogy a 10 millió a harmadik helyért járna, ennél jobb szereplésért pedig a szövetségi vezetők hajlandók lennének mélyebben a zsebbe nyúlni.

Mivel a rendezvény marketingjogaival az IIHF rendelkezik, a szövetségnek 8 millió forintot kellett költenie arra, hogy hét-hét palánkhelyet vegyen a televízióban látszó, illetve a kamerák által be nem fogott oldalon. Ezeket részben főszponzorának, a Pannon GSM Távközlési Rt.-nek adta át, illetve néhányat értékesített belőle - például a bajnokság nevét megvásárló, azzal a klubokat támogató, de a vb-re külön is fizető Borsodi Sörgyár Rt.-nek. A távközlési cég logója szerepel majd a magyar csapat felszerelésén is, ezt a reklámfelületet szintén az MJSZ vásárolta meg az IIHF-től. A televíziós közvetítésből sem jön bevétel, a jog tulajdonosa itt is az IIHF, amely az Infront Sports & Media AG-nak értékesítette, amelytől a Duna Tv vásárolta meg azt. Közvetítés tehát lesz, a gyártásból viszont most kimaradnak a magyar tévések, mivel azt egy svéd cégre bízta az Infront.

Extra kiadás a szövetség számára a játékosok napidíja, amit a bajnokságban második helyet elért, a válogatottba kilenc korongost adó DAC-Invitel csapatát működtető DAC Jégkorong Kft. harcolt ki a szövetségnél. A dunaújvárosiak ugyanis bejelentették, hogy amíg a válogatottal edzőtáboroznak, illetve részt vesznek a vb-n, vállalkozóként szerződtetett játékosaik arra az időre jutó díját nem fizetik ki. "A DAC-Invitel átadta marketingjogait a szövetségnek, a költségek levonása után ennek szétosztását kértük" - magyarázta álláspontjukat a HVG-nek Takács Endre, a DAC Jégkorong Kft. ügyvezetője, hozzátéve, hogy a szövetség főszponzorához hasonlóan a távközlésben utazó Invitel Rt. érdekeivel ütközik, hogy a válogatottban a dunaújvárosi játékosok Pannon GSM feliratú mezben jelennek meg a médiában. Ez nem a DAC-Invitel számára nyújtott szolgáltatás, ezért a játékosok nem is számlázhatnak a klub felé - szól a dunaújvárosi verdikt. Az MJSZ és a dunaújvárosi csapatvezetők végül megegyeztek, aminek eredményeként a szövetség minden válogatott játékosnak napidíjat fizet. Ez nem horribilis összeg; a felkészülés és a vb teljes időszakát tekintve sem lesz több fejenként 200 ezer forintnál - tudta meg a HVG az MJSZ-ben.

Az IIHF-pénz azért költhető el biztosan a válogatottra, illetve a sportágra, mivel a szövetség a vb rendezésével a városi önkormányzat tulajdonában álló Debreceni Sportcentrum Kht.-t (DS) bízta meg. A DS vállalja magára a rendezvény 66 millió forintos kiadásainak előteremtését - és a kockázatot. Ha a bevételek ezt nem érik el, bukik, ha viszont nyereséges a buli, a többlet is a céget illeti. A nullszaldóhoz a DS számításai szerint mintegy 30 millió forint jegybevételre volna szükség, amihez a belépők, illetve bérletek 60 százalékának kellene elkelnie. A magyar meccsekre 2800, 3500 és 5000, a nem magyarokra 1000, 4000 és 8000 forintért lehet bejutni. A magyar válogatott mérkőzéseire érvényes bérlet 10-15-30 ezer forint, a tíz "nem magyar" és egy magyar meccsre is érvényes másik bérletcsomag ára pedig 35 ezer forint.

A debreceni önkormányzat 35 millió forinttal támogatja a rendezést, ezen felül viszont az IIHF jogtulajdonossága miatt meglehetősen szűkre szabottak a lehetőségek. "Nem tudunk igazi értéket jelentő ellenszolgáltatást felajánlani a helyi szponzoroknak, de többükkel megállapodtunk, hogy a májusi duatlon Európa-bajnokságon, illetve a júniusi egyéni tornász Európa-bajnokságon kárpótoljuk őket" - írta le a sajátos árukapcsolást a HVG-nek Orendi Mihály, a DS ügyvezető igazgatója.

A debreceni kht-val kötött szerződés gyakorlatilag a két évvel ezelőtti vb-re nyújtott állami támogatást váltja ki. Akkor a sporttárca a rendezésre 40 millió forintot adott - ezzel lehetővé téve, hogy az IIHF-től kapott apanázs a szövetségnél maradhasson -, a most regnáló Nemzeti Sporthivataltól (NS) viszont egyelőre csak egy 1 millió forintos támogatásról szóló ígérete van az MJSZ-nek. Utóbbi egyébként az elmúlt három évben 80 millióról 300 millió forint közelébe növelte költségvetését, nem kis részben sztárcsapatok Magyarországra csábításával. Ebből az összegből 934 ezer forintot áll a Magyar Olimpiai Bizottság, 5,2 milliót pedig az NS. Studniczky szerint jövőre - mivel nem lesz vb - biztosan szerényebb lesz a büdzsé, de a 200 millió forintot így is meghaladja majd - ehhez viszont ismét el kell hozni Magyarországra néhány A csoportos nagyágyút.

KELEMEN ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csoda robotvécéje lett Szegednek, csak időnként kinyílik

Csoda robotvécéje lett Szegednek, csak időnként kinyílik

Az ELTE oktatója otthagyja a katedrát, és a momentumos Cseh Katalin kabinetfőnöke lesz

Az ELTE oktatója otthagyja a katedrát, és a momentumos Cseh Katalin kabinetfőnöke lesz

Megint felbukkant egy furcsa független jelölt Miskolcon

Megint felbukkant egy furcsa független jelölt Miskolcon

Több banknál kizáró ok a babaváró hitelre a speciális jövedelem

Több banknál kizáró ok a babaváró hitelre a speciális jövedelem

Vezettük a 680 lóerős Porsche SUV-t, ami ráadásul zöld rendszámos

Vezettük a 680 lóerős Porsche SUV-t, ami ráadásul zöld rendszámos

Nekimegy az Instagram a kamu posztoknak, a felhasználók segítségét kérik hozzá

Nekimegy az Instagram a kamu posztoknak, a felhasználók segítségét kérik hozzá