Feszült a hangulat a fővárosi Heim Pál Gyermekkórházban: a dolgozók egy része sztrájkkal is nyomatékot adna bérkövetelésének, amit a fővárosi politikai ellenzék lelkesen támogatna. A főigazgató a lovak közé dobta a gyeplőt - a nehézségeken már az utódnak kell majd úrrá lennie.

Szőnyeg alá söpört problémákat, indok nélküli lefejezéseket, kettétört életpályákat, lopakodó privatizációt kiáltott Kupper András, a Fővárosi Közgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke, amikor a Heim Pál Gyermekkórház helyzetére akarta felhívni a közvélemény figyelmét. Magabiztos helyzetértékelésének súlyát némileg csökkentette, hogy a bizottság április 7-ei, a fővárosi tulajdonban lévő kórházak tavalyi évéről szóló beszámolóit meghallgató ülésén kijelentette, maga is 15 percet ott töltött a kórház dolgozói gyűlésén. Ha a képviselőnek lett volna türelme végigülni az egyébként háromórásra nyúlt mítinget, a tények ismeretében esetleg árnyaltabb kijelentéseket tett volna - riposztozott a bizottság szocialista alelnöke, Havas Szófia.

"Sem lopakodó, sem más privatizációról nincs szó" - reagált Kupper állítására a kórház főigazgatói posztjáról negyedszázados munka után távozni készülő Smrcz Ervin. A bizottság a kórházat a közép-magyarországi régió gyermekgyógyászati centrumának tekinti, és támogatja, hogy ez a fővárosi intézmény 2006-ban kapjon címzett állami támogatást, így jövőre megkezdődhet - 8 milliárd forintért - egy korszerű műtéti tömb felépítése. A húsz éve vajúdó beruházást (HVG, 2003. november 8.) minden valószínűség szerint már az a főigazgató fogja levezényelni, aki a hónap végén záródó pályázat nyertese lesz. Szakmai berkekben úgy tudni, a meghirdetett állás elnyerésére jó esélye van Harmat Györgynek, a Madarász Utcai Gyermekkórház igazgatójának - ha valóban ő lesz a befutó, az nagy valószínűséggel azt is jelenti, hogy a két intézmény egyesül.

Bárki lesz is az új főigazgató, szembe kell néznie a dolgozók régóta tartó elégedetlenségével: a Heim Pál volt az egyetlen fővárosi intézmény, ahol tavaly csatlakoztak az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) által meghirdetett országos munkabeszüntetéshez (HVG, 2004. október 16.). A kedélyeket azóta csak tovább borzolta, hogy a december-februári teljesítménycsökkenés miatt a főigazgató egyelőre visszatartotta a jutalmak és prémiumok kifizetését. "Tavaly is gyenge hónapok voltak ezek, de az idén még rosszabbra sikerültek. Az ünnepek és az influenzajárvány is közrejátszott abban, hogy kevesebb műtét volt a kórházban" - indokolta a megvonást a HVG kérdésére Smrcz Ervin. A többletteljesítményért 2004-ben havi átlagban összesen 9 millió forint jutalmat kapott az intézmény 872 dolgozója.

Ha csökken a teljesítmény, kevesebb lesz az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) kapott finanszírozási összeg is, ami - ha közben nem sikerül a kiadásokat is mérsékelni - igen könnyen megingathatja a kórház pénzügyi egyensúlyát. A tavaly 3,4 milliárd forint bevételt elkönyvelt intézményben más fővárosi kórházakénál 10-12 százalékkal is magasabb a bérköltségek aránya, amely a kiadások 70 százalékára rúg. A gyermekek ápolása ugyanis sokkal több munkát igényel, mint a felnőtteké, ám ezt a különbséget az OEP-finanszírozás nem veszi figyelembe. Így a 2002-es 50 százalékos egészségügyi béremelés gyorsan elolvadt, amikor azt már nem külön költségvetési pénzből, hanem a társadalombiztosítási finanszírozásból kellett volna kifizetni a dolgozóknak. Tavaly így összességében némileg még csökkent is a kórházi átlagbér. Ugyanakkor a többletmunkáért - az ügyeletekért és a növekvő betegforgalom ellátásáért - járó pluszpénz némileg kompenzálta az egy helyben toporgó béreket. Az orvosok átlagkeresete 8,7 százalékkal, a fizikai munkakörökben foglalkoztatottaké 14 százalékkal, a szakdolgozóké 6,2 százalékkal nőtt - derült ki a kórháznak a fővárosi egészségügyi bizottsághoz benyújtott beszámolójából. Tavaly az orvosok átlagosan havi bruttó 260 ezer forintot kerestek, a szakdolgozóknak - szintén a többletmunkával és a jutalmakkal együtt - viszont 136 ezer forinttal kellett beérniük.

Így nincs mit csodálni azon, hogy a jutalmak megkurtításának - ami szélsőséges esetben akár 40 ezer forint mínusz is lehet, állítja a kórház egyik aneszteziológusa - kilátásba helyezése nem aratott osztatlan sikert a dolgozók körében. Miközben az idei garantált béremelésnek 7,5 százalékosnak kellene lennie, az egységnyi teljesítményre (homogén betegségcsoportra, hbcs-re) jutó finanszírozás mindössze 4,8 százalékkal emelkedett. Természetesen ez a szűkmarkúság minden kórházat egyaránt sújt, ám azok az intézmények, ahol a bérek aránya magasabb az átlagosnál, nehezebb helyzetbe kerülnek. Az sem ad okot felhőtlen örömre, hogy az előző hónapokhoz képest áprilisban már felpörgött a kórház teljesítménye. Az OEP-finanszírozás ugyanis tavaly óta gátat szab a növekedésnek: a pluszteljesítményt csökkenő mértékben honorálja, ráadásul nem éves, hanem havi átlag alapján. Ez az elszámolási szisztéma tavaly 37 millió forint veszteséget okozott a kórháznak - ennyi többletmunka ellenértékét nem kapta meg az intézmény.

A takarékossággal indokolta a főigazgató, hogy a nyugdíjasként dolgozó - 65. évükhöz közeledő vagy azt már betöltött - kollégák választhattak: vagy beérik heti 20 órás foglalkoztatással, vagy végképp nyugalomba vonulnak. Kupper képviselő értelmezésében ez "indok nélküli lefejezés", mivel történetesen az egyik helyi szakszervezeti csoport elnöke is ebbe a korosztályba tartozott. A szakszervezeti "érzékenység" ebben a kórházban már csak azért is fokozottabb, mint másutt, mert a kollektív szerződést 400 EDDSZ-tag nevében aláíró alapszervezetből kivált egy - mintegy másfél tucat tagot számláló -, magát az előbbitől II-es számmal megkülönböztető formáció, amelyet az EDDSZ-elnök Cser Ágnes hű követőjének tartanak, és amely a konfrontáció, a harcos fellépés mellett tör lándzsát.

A Heim Pál helyzete annak ellenére sem könnyű, hogy tavaly 76 millió forint önkormányzati támogatást kapott - ami az előző évinek a duplája. A működőképesség megőrzését - azt, hogy nincsenek a kórháznak 60 napon túli kifizetetlen szállítói tartozásai - számos kisebb jelentőségű megtakarítás mellett alapvetően a dolgozók alacsonyan tartott jövedelmével érték el a kórház vezetői. Az évek óta állandósult válságközeli helyzeten érdemben az segítene, ha a tulajdonos főváros eldöntené, valójában hány tiszta profilú gyermekkórházat és mennyi kórházi gyermekosztályt érdemes működtetni. A párhuzamosságok, a felesleges kapacitások felszámolására a hasonló profilú egyetemi klinikákkal is megegyezésre kellene jutni, ám ebben máig nem történt érdemi előrelépés: mindkét fél a másiktól várja az "öncsonkítást".

GÁTI JÚLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Több a magyar Nagy-Britanniában, mint hitték

Több a magyar Nagy-Britanniában, mint hitték

Vádat emeltek Simonka György fideszes politikus ellen

Vádat emeltek Simonka György fideszes politikus ellen

Musk már nem feltétlenül atomozná meg a Marsot

Musk már nem feltétlenül atomozná meg a Marsot

Az ügyészség tényleg dolgozik a Microsoft-botrányon

Az ügyészség tényleg dolgozik a Microsoft-botrányon

Matteo Salvini keveri a kártyákat Rómában, de senki nem követné a stratégiáját

Matteo Salvini keveri a kártyákat Rómában, de senki nem követné a stratégiáját

"Mértéktelen gyűlöletfogyasztás" – Kiss Tibi visszaszólt Tusványos-ügyben Tiffán Zsoltnak

"Mértéktelen gyűlöletfogyasztás" – Kiss Tibi visszaszólt Tusványos-ügyben Tiffán Zsoltnak