Milliárdos büntetést úszott meg egy finn-belga vegyipari kartell, miután a páros egyik tagja feladta magát a Gazdasági Versenyhivatalnál. A piacon a "besúgást" viszont nem díjazzák.

Az eddigi legjelentősebb olyan kartellügyben hozott döntést a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa, amikor az összefonódásban érdekelt társaságok egyike jelentette fel önmagát. Két vegyipari multicég, a finn Kemira GrowHow Oyj. és a belga Tessenderlo Chemie SA. között az állatitakarmányfoszfát-piacon Európa-szerte fennálló összejátszás lepleződött le. A takarmányfoszfát európai piacának két vezető játékosa a nyolcvanas évek óta informálta egymást az eladott mennyiségekről és árakról, közösen értékelték a keresletet, felosztották egymás között a piacot. Ha pedig valamelyikük a megállapodásban megszabott kvótánál többet adott el termékéből, kompenzálta a másikat. A titkos szövetséget végül 2003-ban a Kemira GrowHow adta fel Európa-szerte, leleplezve egyúttal a Magyarországon eddig ismert leghosszabb ideje, 1991 óta fennálló kartellt.

A magát feljelentő finn céget a bírság elengedésével jutalmazta a magyar versenyhivatal, pedig közlésük szerint a büntetés akár milliárdos nagyságrendű is lehetett volna. A GVH-bírság plafonja az érintett piaci forgalom 10 százaléka, és annál súlyosabb a büntetés, minél hosszabb időn át szegi meg a versenyszabályokat a delikvens. Az alapul vehető forgalomról nem nyilatkoztak ugyan a HVG-nek az érintettek, de a műtrágya- és takarmánygyártással foglalkozó finn cég árbevétele tavaly meghaladta az 1,15 milliárd eurót (ehhez a magyar Kemira GrowHow 5,1 milliárd forinttal járult hozzá). A műanyagok és vízkezelő szerek piacán is érdekelt Tessenderlo forgalma tavaly - az 1,7 milliárd forintos forgalmú magyar érdekeltségét, a Tessenderlo Chemie Hungária Kft.-t is beszámítva - 2 milliárd euró fölött volt. A vizsgálat megindítása után a belga cég is együttműködött a hatósággal, így az ő, elvileg szintén milliárdos nagyságrendű büntetését 131 millió forintra mérsékelte a GVH.

"Észrevettük, hogy az együttműködésünk a hatályos jogszabályokba ütközik, ezért jeleztünk a hatóságnak. Nem szerettünk volna illegálisan működni" - adott diplomatikus magyarázatot a HVG-nek a történtekre Keld Berg Poulsen, a finn cég magyar leányának, a Kemira GrowHow Kft.-nek az ügyvezető igazgatója. Nehéz azonban elképzelni, hogy az 55 százalékban finn állami tulajdonban lévő Kemira-csoportnak 2003-ig fogalma sem volt arról, hogy törvénybe ütköznek a Tessenderlóval kötött megállapodásai. A beismerő vallomás idején a legjelentősebb esemény a cég életében az volt, hogy az 1920-ban alapított Kemira Oyj. műtrágya- és foszfátgyártó részlegét külön cégbe, a Kemira GrowHow Oyj.-be szervezte ki. Az új részvénytársaságot 2004 októberében vezették be a helsinki tőzsdére, idén májusban pedig az alapító társaság utolsó Kemira GrowHow-s részvényein is túladott, teljessé téve ezzel az elszakadást. Poulsen azonban cáfolja, hogy a különválás és a kartellmegállapodás leleplezése között bármiféle összefüggés lenne. A hűtlenséget valószínűleg keserűbb szájízzel tudomásul vevő Tessenderlo belgiumi sajtóosztálya - arra hivatkozva, hogy még nem kapták meg a hivatalos értesítést - egyelőre nem nyilatkozott az esetről.

A kartellbe tömörült cégeket a GVH évek óta igyekszik rábírni, hogy önként adják fel magukat a hatóságnál. A hivatal 2003 decemberében hirdette meg úgynevezett engedékenységi politikáját, amely szerint a versenykorlátozó megállapodások résztvevőinek a teljes bírságot elengedik, ha a GVH számára addig ismeretlen kartellt elsőként jelentenek fel, a további bizonyítékok fejében 20-50 százalékos mérséklésre számíthatnak az együttműködő cégek. Tavaly júniustól októberig, az emlékezetes, 7 milliárd forintos bírsággal záruló autópálya-kartell tárgyalásának idején még akciózott is a hivatal, 70-90 százalékos kedvezményt ígérve az önkéntes beismerő vallomásokért (HVG, 2004. június 26.). A lehetőséggel ennek ellenére kevesen éltek: tavaly öt ilyen ügy került a hatóság asztalára (amelyben összesen hat cég szolgáltatott be bizonyítékokat), az idén azonban még egy sem.

HVG
Bár a versenytanács történetében másodikként amnesztiát kapott finnek elégedettek a döntéssel, riasztó lehet az első önmagát feljelentő társaság, a Royal Bau Építőipari Kivitelező Rt. példája. A versenyhivatal állítólag diszkréciót ígért a cégnek, tavaly decemberben viszont sajtóközleményben büszkélkedett el az első, az engedékenységi politika jegyében hozott határozatról, amelyben egy 22 lakásos terézvárosi bérház kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás során összejátszó két céget marasztalt el, a Royal Baut és a Construm Építőipari Kivitelező Kft.-t. A Royal Bau büntetését el is engedték, az együttműködést megtagadó Construmot 16,5 millió forintnyi bírsággal sújtotta a versenyhivatal. A megállapodás szerint a pályázat utolsó fordulójában a Contsrumnak a Royal Baunál kedvezőbb ajánlatot kellett tennie. Ha a bontás után a Construm nyeri a tendert, és a Royal Bau végez a második helyen, akkor a Construm visszalép, így a két cég magasabb áron és jobb feltételekkel kaparinthatja meg a megrendelést. Ha a második helyre nem a Royal Bau érkezik be, a Construm megköti a szerződést. A munkán és a hasznon mindkét esetben 50-50 százalékban osztozott volna a két cég. A feljelentésről és a kartellről Kovács Péter, a Royal Bau vezérigazgatója nem nyilatkozott a HVG-nek, mondván, már így is túl nagy publicitást kapott a téma.

Önerőből azonban a versenyhivatal csak az összejátszások töredékét képes feltérképezni, ezért a kartelleket feladó vállalkozások többet kockáztathatnak, mint a titkukat magukba zárók. Az önfeljelentők ugyanis csak a bírságot ússzák meg, nem mentesülnek az egyéb következményektől, amelyek közül az egyik legsúlyosabb, hogy a közbeszerzésekről szóló törvény szerint öt évre kizárhatják őket a közbeszerzési eljárásokból. Ennél is jobban tarthatnak azonban attól, hogy a besúgókban megrendül a megrendelők és a versenytársak bizalma, így nem veszik be őket a további megállapodásokba, holott az - hiába törvénytelen - a jó pénzt fizető közbeszerzéseknél továbbra is nyerő stratégia lehet.

HERMAN BERNADETT

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Könnygázzal oszlatott a rendőrség, gyújtogatással és üldözéssel ért véget a tüntetés

Könnygázzal oszlatott a rendőrség, gyújtogatással és üldözéssel ért véget a tüntetés

NER-cégek építhetnek lakóparkot a János-kórház fölé, 2 milliárdot kereshetnek vele

NER-cégek építhetnek lakóparkot a János-kórház fölé, 2 milliárdot kereshetnek vele

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Kirúghatták a kukaholding vezetőit

Bécsben a biciklisek negyede télen sem teszi le a kerékpárt

Bécsben a biciklisek negyede télen sem teszi le a kerékpárt

Ferenc pápa pedofilvádak eltussolása miatt váltotta le két közeli tanácsadóját

Ferenc pápa pedofilvádak eltussolása miatt váltotta le két közeli tanácsadóját

Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás

Országgyűlés Hivatala: A házszabálynak megfelelően zajlott a túlóratörvényről szóló szavazás