Éppen egy éve az országban elsőként adták magánkézbe a körmendi kórház működtetését. A fideszes vezetésű város ezzel a döntésével szembement az egészségügyi privatizáció ellen kampányoló pártjával, de megmentette a csőd szélére sodródott kórházat.

"Ez úton gratulálunk a polgármester úrnak az MSZP-s kórház-privatizációs program megvalósításáért" - ironizált tavaly tavasszal Körmend város internetes honlapján egy levelező. Miközben ugyanis a Fidesz-MPSZ országszerte a kórházak magánosításának leállítása mellett kardoskodott, a nyugat-magyarországi kisváros fideszes vezetése 2004. augusztus elsejétől egy magánvállalkozás kezébe adta az egészségügyi közszolgáltatást. Tagadhatatlanul kellett ahhoz kurázsi, hogy Bebes István polgármester - miközben pártja legfőbb egészségpolitikusa, Mikola István exminiszter a lopakodó karvalytőke rémével riogatta az embereket - fontosabbnak ítélje a helyi választók támogatását, mint a nagypolitikát.

A kérdés egyszerűen úgy vetődött fel: van-e az önkormányzatnak 60 millió forintja arra, hogy kisegítse az 55-60 ezer városi és környékbeli ellátásáról gondoskodó, 270 embernek munkát adó, 55 ágyas veszteséges kórházát, avagy megszüntesse azt. Mivel pénz nem volt, a másik megoldás pedig nem tűnt jónak, a képviselő-testület gazdasági társasággá, kft-vé alakította a kórházat. A hárommillió forint jegyzett tőkéjű Dr. Batthyány-Strattmann László Kórház Kft. többségi tulajdonosa az azóta kft-ből rt-vé alakult Hospinvest, társtulajdonosa és ügyvezetője pedig Németh Attila sebész főorvos lett. Úgy tudni, a doktor - aki mellesleg a Vas megyei közgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának (fideszes) elnöke - vitte Körmendre a Hospinvestet, amely eredetileg a kiskunhalasi kórház Mikola által 2001-ben meghiúsított privatizációjára jött létre.

A körmendi kórház - amelynek a tulajdonjoga nem, csak a működtetése került magánkézbe - ma már annak ellenére sem veszteséges, hogy az önkormányzati apanázs egy évvel ezelőtt elapadt. A dolgozók közalkalmazotti jogviszonya megszűnt, de korábbi kedvezményeik - kivéve a félárú vasúti igazolványt - megmaradtak, elbocsátás pedig nem volt. A tavaly 650 millió forintos, az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) kapott bevétel az idén a teljesítménynövekedésnek köszönhetően várhatóan 700-720 millió forintra emelkedik - foglalta össze az intézmény helyzetét Gászpor Jenő, a Hospinvest Rt. társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója. Bár az önkormányzattal kötött szerződésben nem szerepelt beruházási kötelezettség, a Hospinvest négy kórtermet komfortosított, mintegy 35 millió forintért. Igaz, a kétszemélyes, fürdőszobás, televízióval is ellátott szobákért napi 2 ezer forintos hozzájárulást kér a betegtől a kórház. Mintegy 100 millió forintért teljesen újjáépült az intézmény gyógyszertára, így a járóbeteg-rendelésen felírt recepteket már helyben is ki lehet váltani. A laborvizsgálatra várók a korábbi zsúfolt, szűk tér helyett új, kényelmesebb szobát kaptak, a távolabbi településekről nem a beteget, csak a tőle levett vért szállítja egy vállalkozó a kórházba. Az emésztőszervi daganatok korai felismerését lehetővé tevő, mintegy 10 millió forintért vásárolt endoszkóp is új beszerzés.

"Hogy lehetne bármit is kilopni egy csődben lévő kórházból?" - mérgelődött a műtőből éppen kilépő Németh Attila. Szinte egy szuszra sorolta az érveket, amelyek igazolják, hogy jól döntött tavaly a város képviselő-testülete. A járóbeteg-rendelőt 1901-ben adták át, az ötemeletes, "modern" főépület negyedszázada szolgálja a Vas megyei betegeket. Sem az épületek, sem pedig a telek nem érték, a megyében az egészségügy ingatlanai úgynevezett célvagyonnak számítanak, azaz értékesíteni nem lehet őket. Így bevétel csak a betegek ellátásáért járó OEP-finanszírozásból származhat. Az elmúlt egy évben az átlagos bennfekvési idő 8 napról 7-re csökkent, az egész intézmény betegforgalma 13, a sebészeté 220 százalékkal nőtt.

Mikola István nemcsak általánosságban kárhoztatta a kórház-privatizációt, hanem konkrétan a körmendi döntést is rossznak nevezte. Mi több, egy bírósági ítélet szerint is téves információkra alapozva azt állította, hogy a működtetésbe bevont cég már korábban "kirabolta a soproni kórházat is". Az exminiszter az ügyben tudakozódó HVG kérdéseire nem kívánt válaszolni, Németh Attila viszont sietett leszögezni, hogy még sosem látott sem szegfű, sem pedig narancs alakú vakbelet, arra utalva, hogy a betegek ellátásában értelmezhetetlenek a politikai szlogenek. A város első embere is pragmatikus álláspontot képviselt: a HVG kérdésére elmondta, rajta tartják a szemüket a kft-n. "Az önkormányzat folyamatosan ellenőrzi a kórházi ellátás minőségét és bizonyos mutatóit. Ha a szakmai színvonal csökken, felbontjuk a szerződést" - ígérte Bebes.

Nem készül ilyen műhibára a Hospinvest: az rt-ben többségi tulajdonos két vállalkozó - Kollányi Gábor és Kern József - nem kezdők az egészségügyben, a labordiagnosztikában piacvezető szerepe van az általuk jegyzett, illetve vezetett cégeknek. A tavaly ősszel a körmendihez hasonló módon üzemeltetésre átadott kiskunhalasi kórház (HVG, 2004. május 1.) is az épülő Hospinvest-birodalom egyik alapköve, és július óta a kőszegi járóbeteg-szakrendelés működtetésének joga is ezt a céget illeti meg.

Arra a kérdésre, hogyan lehetséges, hogy a körmendi kórház az önkormányzat kezében veszteséges volt, kft-irányítással pedig kijön az OEP-finanszírozásból, nem egyszerű a válasz. "Körmenden az energetikai ellátásban történt 20 millió forint megtakarítást jelentő változás, a zárt forgalmú patika létrehozása és a laborteljesítmény felfutása, illetve a betegforgalom növekedése is hozott a konyhára. Profitról egyelőre szó sincs, de legalább egyensúlyban van a vállalkozás" - adott rövidített mérlegbeszámolót Kollányi.

Amit megtehet egy kisvárosi vezető, attól Vas megye választott képviselői tartanak: a nyári szünet előtti utolsó megyei közgyűlésen nagy érdeklődéssel várt napirendi pont, a szombathelyi Markusovszky-kórház működtetésére kiírandó pályázat ügyét a szőnyeg alá söpörték. "A közgyűlést vezető Polgári Frakció mérlegelte a döntés kockázatát, és érzékelve az orvostársadalom és a politika megosztottságát, leszavazta az előterjesztést" - olvasható a megye internetes honlapján Markó Péternek, a testület polgári oldalt képviselő elnökének magyarázata. Márpedig a gyengélkedő intézménynek igencsak elkelne a tőkeinjekció: a szombathelyi és a megyei önkormányzat számításai szerint a következő néhány évben 12-14 milliárdos rekonstrukció és műszerpark-korszerűsítés állíthatná talpra a kórházat.

GÁTI JÚLIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Facebook társalapítója szerint rémisztő dolog van készülőben

A Facebook társalapítója szerint rémisztő dolog van készülőben

Sokkoló képen látszik, mit is jelent a klímaváltozás

Sokkoló képen látszik, mit is jelent a klímaváltozás

Hamilton volt a leggyorsabb

Hamilton volt a leggyorsabb

Idegen nyelvi mérés: továbbra is óriási a különbség az ország két fele között

Idegen nyelvi mérés: továbbra is óriási a különbség az ország két fele között

Trump és Kim, a két jóbarát

Trump és Kim, a két jóbarát

Folytatódik Trump cicaharca a londoni polgármesterrel

Folytatódik Trump cicaharca a londoni polgármesterrel