Százmillió forinttal megemelte az idén a kultúrmissziót is vállaló szabadtéri színházak támogatási keretét a kulturális tárca, a többi állami támogatási forrás viszont megcsappant.

Kaszáltak a jegyüzérek a Csárdáskirálynő július végi szegedi bemutatója előtt - a dupláját is elkérték a 4-9 ezer forintos belépőknek. A Dóm tér szabadtéri színházának négyezer fős nézőtere így is csordultig megtelt: a közönség pedig már előadás közben is tombolva ünnepelte a 60 millió forintból Alföldi Róbert rendezésében, mások mellett Hernádi Judittal, Stohl Andrással és Bodrogi Gyulával a főbb szerepekben színpadra állított Kálmán Imre-örökzöldet.

A nagyobbrészt állami támogatásból összehozott sikerdarab valószínűleg így sem hozza be az árát - az idei szabadtéri szezonban csak három alkalommal van műsoron. A Budapesti Operettszínház Rómeó és Júliájának Tisza-parti változata már pénzesebb darab. "Már az év elején elkezdtük a jegyek értékesítését, és magunk is meglepve néztük, hogy hízott a bankszámlánk az 1500-9500 forintos jegyektől" - mondta a HVG-nek Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok Kht. ügyvezetője, aki szerint az így befolyt mintegy 70 millió forintnak köszönhetően a tavaszi szerződtetési időszakban sem voltak gondjaik. A Szegedi Szabadtéri Játékoknak szüksége is van a bizonyításra, hiszen a Dóm téri helyszínt csupán tavaly ősszel választották le a Szegedi Nemzeti Színházról, miután kölcsönösen azt állították, hogy a két intézmény rontja egymás üzleti eredményét. Bátyai szerint az előreláthatólag 80 százalékos látogatottságot produkáló és várhatóan 520 milliós összköltségvetésű játékok - ebből 250 millió forintot az önkormányzat áll, a jegyárakból pedig 230 milliós bevételt várnak - nullszaldóval zárja a szezont.

Több mint kétszázezer nézőt vonz idén nyáron a szabadtéri színházak 345 előadása - legalábbis így kalkulál Gedeon József, a tíz teátrumot tömörítő Szabadtéri Színházak Szövetségének (SZSZSZ) elnöke, a Gyulai Várszínház igazgatója. Az idén brit, litván, újvidéki színházakat is felléptető különleges Shakespeare-fesztiváljával 4500 fős nézőtábort verbuváló Gyulai Várszínház direktora szerint bár a többezres nézőterű teátrumok továbbra is elsősorban a zenés darabokkal operálnak, a nyári közönség azonban már nem csak a könnyed zenés kikapcsolódásra vevő. A gyulai, esztergomi, kőszegi pár száz fős színházakban komoly prózai darabok is telt házakat vonzanak.

E kultúrmissziót értékelte a jelek szerint az állam is. Az idén százmillióval, 340 millió forintra növelte a kifejezetten a szabadtéri színházak számára elkülönített keretét a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM). Gedeon szerint üröm az örömben, hogy az eddig meglévő állami források (a Nemzeti Kulturális Alapprogram, az NKÖM és a gazdasági minisztérium kiemelt kulturális rendezvényeket támogató keretei) viszont alaposan megcsappantak. A gyulaiak például az idén a megnövelt célzott támogatás ellenére 10 millió forinttal kevesebből gazdálkodhattak.

A növekedve csökkenő állami apanázs az új produkciók létrehozásánál jelenthet gondot. Mert bár a két hónapos szezonban a játszóhelyek többnyire az őszi-tavaszi évad során, néha az előző nyáron bemutatott produkciókból építkeznek, az új bemutatók létrehozása igen költséges. Egy 2-3 szereplős, kevés díszletet igénylő kamaradarab 5-7 millió forintból kijön, nagyobb színházi masinériát igénylő produkcióhoz már 10-15 millió forint kell, a zenés darabok tarifája pedig csak innen indul. Az SZSZSZ tagjai ennek dacára idén is vállalták, hogy legalább két új produkciót színre visznek. Ennek fejében részesülhetnek ugyanis az NKÖM keretéből. Idén a legnagyobb szelethez - fejenként közel 50 millió forinthoz - Szeged és Gyula nyári színháza jutott, de dobogós helyen zárt Kisvárda is, ahol évek óta a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválját rendezik.

A Szabad Tér Színház a legendás rockbalettel, a Magyar Operaház közreműködésével színpadra állított Próbával és az újra összeálló Rockszínház a Sztárcsinálók című, jövő szombaton bemutatandó musicalével a könnyebb műfajban véli felfedezni a túlélés lehetőségét. A Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadot, valamint a Budai Parkszínpadot működtető, idén több mint 70 előadást tartó Szabad Tér Színház Kht. fenntartójának, a Fővárosi Önkormányzatnak évi 50 milliós támogatásából, az NKÖM 35 milliójából és a 2005-re a minisztériumi különkeretből kiharcolt 15 millióból próbál meg kijönni. Bán Teodóra, a közhasznú társaság vezetője a HVG-nek elmondta: idén megfontoltabban gazdálkodnak, többször adják bérbe a helyszíneket, mert bár ezzel a konstrukcióval elesnek a jegyárbevételtől, a bérleti díj legalább biztos pénzt jelent.

Más utat választott - eddig sikerrel - az idén másodszor megrendezett Veszprémi Ünnepi Játékok. A magánkezdeményezésből indult, az első évben inkább a komolyzenére, a dzsesszre és az operára koncentráló, idén viszont a repertoárba a könnyűzenét és a táncszínházat is felvevő rendezvénysorozat - amelynek része a Salvador Dalí grafikáiból rendezett kiállítás - tavalyi, 78 milliós költségvetésének egyharmadát szerezte szponzoroktól. A lapzártánk idején egyenleget vonó Mészáros Zoltán fesztiváligazgató szerint az idén a 120 millióra duzzadt büdzsének valószínűleg még nagyobb részét állták a támogatók. Az önkormányzat tavaly 5 millió, az idén 13 millió forintos támogatást nyújtott, de tekintettel a rendezvény "városmarketing-értékére", a polgármester is részt vállalt a szponzorok meggyőzésében.

HERMANN IRÉN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nagyon megugrott a bedrogozott sofőrők száma

Nagyon megugrott a bedrogozott sofőrők száma

Stephen King odavan a Ragyogás folytatásáért

Stephen King odavan a Ragyogás folytatásáért

Király Gábor reagált arra, hogy a Fidesz színeiben indulna Szombathelyen

Király Gábor reagált arra, hogy a Fidesz színeiben indulna Szombathelyen

Baleset történt az M1-esen, lezárták a Budapestről kifelé vezető oldalt

Baleset történt az M1-esen, lezárták a Budapestről kifelé vezető oldalt

Orbán-módra brüsszelezik az uniós pénzekből gazdagodó cseh oligarcha-miniszterelnök

Orbán-módra brüsszelezik az uniós pénzekből gazdagodó cseh oligarcha-miniszterelnök

Holttestet találtak a zalaegerszegi parkerdőben

Holttestet találtak a zalaegerszegi parkerdőben