"A választások közeledtével befolyt a Rába a magyar parlamentbe" - kommentálta Labritz Béla, a szentgotthárdi...

"A választások közeledtével befolyt a Rába a magyar parlamentbe" - kommentálta Labritz Béla, a szentgotthárdi önkormányzat környezetvédelmi bizottságának vezetője a hírt, hogy a minap Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter levélben kérte osztrák kollégáját, tegyen hatékony intézkedést a folyó évek óta tartó habzásának megállítására. A gyanús jelenséget a helyiek 2001-ben észlelték először. "A habzást a következő év elején jeleztük a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi Igazgatóságnak, ám hiába" - mondta a HVG-nek Labritz, hozzátéve, hogy végül a helyi horgászegyesület vizsgáltatta meg a folyóvizet, a saját költségén. Csak 2004-ben derült ki, hogy a hab egy mosószer-alapanyagból, a bőrgyárban készülő termékek lemosásához használt naftalin-szulfátból képződik. "Addig mindenféle elméletek születtek arról, mi okozza a folyamatot: volt algavirágzás, virágpor, fehérje, éppen csak az ufók hiányoztak" - ironizált Labritz.

Közben a Rába Szentgotthárdnál változatlanul habzik, bűzlik, és egyre sósabb. Jennersdorfnál, a folyó ausztriai, burgenlandi oldalán is előfordul habképződés, a korábbi, orrfacsaró bűz az utóbbi időben kissé enyhült, a víz sótartalma azonban növekszik. Az osztrák politikusok, környezetvédelmi szakemberek elhárítják magukról a felelősséget, és látványosan húzzák az időt. "Joseph Pröll mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter nincs Bécsben, egyelőre nem tudta átvenni magyar kollégája levelét" - közölte a HVG-vel Daniel Kapp miniszteri szóvivő, aki úgy véli, hogy "a szennyezés eredetét a két félnek még nem sikerült egyértelműen tisztáznia".

Az első számú gyanúsított egy bőrgyár, amely a szlovén-magyar-osztrák háromszögben fekvő, 4400 lakosú Jennersdorfban található. A magát Boxmarknak nevező vállalkozás mögött egy osztrák családi cég áll, a szintén kft formában működő H. Schmidt Holding. Központja a pár kilométerrel távolabb, immár Stájerországban lévő Feldbachban működik, ami kiváló alkalmat ad arra, hogy a felelősség kérdésében a két tartomány egymásra mutogasson. Az autó- és a bútoriparnak dolgozó Boxmarknak Jennersdorfban döntő szerepe van a foglalkoztatásban, a kisváros három jelentősebb munkaadója egyikeként 380 főnek ad munkát. A bőrgyár helyi jó cselekedeteiről a régió lapjai rendszeresen tudósítanak.

Nyilván a vállalkozás ezen értékei ihlették Jennersdorf néppárti polgármesterét, Willi Thomast, hogy a HVG-nek nyilatkozva vehemensen védelmébe vegye a Boxmarkot. Thomas szerint a közvélemény nyomására beépített két biofilter elviselhetőbbé tette a bőrfeldolgozással járó kellemetlen szagot, és azt is váltig állítja, hogy a Rába habosodása a stájer tartományból ered. "A Magyarországon megfogalmazott kifogások rágalmak, sajnálatos, hogy ezekhez Persányi miniszter is csatlakozott - toldja meg Joachim Haidacher, a Boxmark igazgatója. - A Boxmark 170-féle vegyszerrel dolgozik, köztük mindössze két olyannal, s azokkal is kis mennyiségben, amelyből a magyarok által kifogásolt naftalin-szulfát kicsapódik." A naftalin-szulfát-tartalmat Haidacher szerint az unió nem szabályozza, egyébként a tartományi hatóságok többször is nagyon szigorú vizsgálatnak vetették alá a gyári kibocsátást, és nem emeltek kifogást. A bőrgyári bűzzel az igazgató már nem ennyire elnéző, de váltig állítja, hogy a milliós értékű szűrőberendezések több mint 90 százalékban elnyelik a kellemetlen szagot. Elismeri azt is, hogy a Boxmark sót enged a Rábába - még ha jó ideje munkálkodik is az EU által szintén nem szabályozott sókibocsátás limitálásán. Szerinte a cég két-három éve változatlan mennyiségű sót küld a vízbe, az újabban megsokszorozódott mennyiség tehát nem onnan, hanem "stájer gyógyfürdőkből csapódik le".

"A Boxmark tisztítóberendezései a legmodernebb technikát képviselik" - esküszik a HVG-nek a burgenlandi önkormányzat vízügyi guruja, Julius Marosi, akinek régen dédelgetett terve szerint a Rába vizével kellene megemelni az apadó Fertő-tó szintjét. A bonyolult biokémiai jelenség megfejtéséhez néhány hete, feltehetően a magyar "habverés" hatására bevonták a bécsi műszaki egyetem szakértőit, elemzésük jövőre készül el - mondta a magyar vízügyesekkel jó kapcsolatban lévő, tanácsosi rangot viselő szakember. Marosi meggyőződése, hogy a furcsa jelenségért - amely méréseik szerint nem okoz környezetszennyezést - nem egyedül a bőrgyár a felelős. "Amíg az adatok egyértelműen nem támasztják alá a Boxmarkkal szembeni vádakat, nem lehet ellene fellépni" - magyarázza Jennersdorf önkormányzatának zöldpárti tagja, Rudolf Dujmovits, aki az elmúlt években aláírásgyűjtő lakossági akciókkal kiharcolta a szagszűrő berendezések beépítését. Kommunális szennyvíz is kerül a folyóba, a stájer gyógyfürdők és más üzemek szintén ontják a magukét. "A habképződésben ők is ludasak, hiszen a paplanszerű réteg olykor már Jennersdorf előtt is felbukkan" - érvel Dujmovits.

"Ha a Rába fordítva folyna, a magyarok fejét már régen levették volna Brüsszelben" - utal az erőviszonyokra Labritz, aki úgy véli, a szennyeződést a magyarok már egyértelműen kimutatták; a habosodás okát nyilvánvalóvá teszi, hogy a nyári és téli gyárleállások idején az azonnal megszűnik. Új keletű gond viszont a Lapincs folyóba zúdúló, napi 72 tonna só, amely Fürstenfeld termálfürdőjéből kerül a vízbe, a Lapincsból pedig Szentgotthárd alatt a Rábába. Az okok ismeretében Labritz kevesli a magyar környezetvédelmi diplomácia erélyességét, s jelezte, ha szeptemberig az osztrákok nem reagálnak, a magyar tiltakozók a közös határ teljes hosszát le fogják zárni. "Nem a magyarok és az osztrákok között dúl a harc - így a képviselő -, hanem a környezetbarátok és a szennyezők között; a termálfürdőt például a burgenlandi horgászszervezet is perli. Sajnálatos, hogy a sókibocsátásra és a naftalin-szulfát-tartalomra nincs uniós előírás, az viszont megmagyarázhatatlan, hogyan engedi meg az osztrák kormány, hogy a gyárak a szennyvizet a vízi turizmus szempontjából létfontosságú Rábába eresszék."

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Kenyérmező 2.

Az állami tulajdonú helyi vízművet követeli a városnak Esztergom polgármestere, miután a dorogi hulladékégető csapadékelvezető rendszerében rákkeltő anyagokra bukkant az általa megbízott labor. A cég provokációra gyanakszik. A hatóságok eddig nem találtak szennyeződést a várost ellátó ivóvízkutakban.

Puzsér: Karácsony „hazudott, hazudik és hazudni fog”

Puzsér: Karácsony „hazudott, hazudik és hazudni fog”

Leköpték Donald Trump fiát, Eric Trumpot

Leköpték Donald Trump fiát, Eric Trumpot

A kisfiú szerint húga videóra akarta venni, ahogy ég a bódé

A kisfiú szerint húga videóra akarta venni, ahogy ég a bódé

A Magyar Nemzetet cáfolják Schmidt Máriáék

A Magyar Nemzetet cáfolják Schmidt Máriáék

Az amerikaiakat nem aggasztja, ha egy atomcsapásban egymillió koreai halna meg

Az amerikaiakat nem aggasztja, ha egy atomcsapásban egymillió koreai halna meg

A megkeresztelt szovjet katonák nyerték meg a második világháborút – állítja egy orosz főpap

A megkeresztelt szovjet katonák nyerték meg a második világháborút – állítja egy orosz főpap